Strykere fra KSO dro til Bangkok for å undervise barn i slummen

– Dette er de fattigste av de fattige – de som er aller nederst på den sosiale rangstigen. Det var ganske voldsomt å oppleve, forteller fiolinist Lars Lunde.

I september dro fem strykere fra Kristiansand symfoniorkester (KSO) til Bangkok i Thailand for å besøke Immanuel Music School som tilbyr musikkundervisning til barn i slummen.

Her bidrog de med undervisning og holdt også egne konserter til inntekt for skolen. Nå ønsker flere av musikerne i orkesteret å bli faste bidragsytere

– Vi ønsker også reise ned med jevne mellomrom, forteller bratsjist Kjell Åge Stoveland til Fædrelandsvennen.

 

Vold, narkotika og prostitusjon

Historien om hvordan fem musikere fra KSO dro til Bangkok begynner for et år siden. Ivar Heier og Rune Røiseland tok i løpet av et halvt års tid kontakt med Stoveland, etter å ha vært i Thailand og hørt om Immanuel Music School. Det er en musikkskole som norske Solveig Johannesen startet for 16 år siden.

KSO-strykerne sammen med elever fra Immanuel Music Schhol- Solveig Johannessen (t.h) etablerte skolen i 2000.

 

Skolen holder til i Immanuel Church i Klong Toey, et av slumområdene i Bangkok. Det som startet med noen få elever, har nå vokst til fire orkestre med til sammen rundt 100 barn og unge. Noen av elevene gis stipender slik at de kan utdanne seg til musikere. Men for de fleste elevene er skolen et alternativ til et miljø som er preget av vold, narkotika og prostitusjon.

22. september dro de fem KSO-musikerne ned for å besøke skolen, og se om det var noe de kunne gjøre. Møtet med den ekstreme fattigdommen var voldsom.

– Dette er de fattigste av de fattige – de som er aller nederst på den sosiale rangstigen. Det var ganske voldsomt å oppleve, forteller fiolinist Lars Lunde.

 

– Hadde ingen

Møtet med en 5 år gammel jente ble ekstra sterkt.

– Hun kom hver dag rett etter skolen i hvit skjorte og spilte som en prinsesse. Men hun hadde ingen til å ta vare på seg. Faren var i fengsel og moren narkoman. Hun levde av det hun fant på gata. Av og til slengte bestemoren noe til henne. Det er så mange primære behov som ikke er dekket her, men som vi tar som en selvfølge, forteller Stoveland.

John Harrison (bass), Leonardo Sesenna (cello), Lars Lunde (fiolin), Pål Svendsberget (fiolin) og Kjell Åge Stoveland (bratsj) er tilbake fra Bangkok etter å ha besøkt en musikkskole i slummen. Foto: Myklebust, Eva

 

KSO-musikerne underviste barn og unge på alle nivå på skolen, og ble imponert over både spillegleden og evnen til å lære raskt.

– De var veldig lette å undervise, og responderte raskt, forteller fiolinist Pål Svendsberget.

– Det var veldig intenst. For dem er musikken frihet og liv. Musikk kan bli vei ut av vanskelighetene, sier cellist Leonardo Sesenna.

 

Konsert med elever fra Immanuel Music School midt i Bangkok.

 

– Vi spilte Griegs «Holberg suite» med dem. Det var nok ikke den mest nøyaktige, men det var definitivt den med mest innlevelse, forteller bassist John Harrison.

– Tar dere med dere denne spillegleden inn i Konsertsalen?

– Ja. Vi blir nok litt blaserte. Vi spiller fantastisk musikk hver dag, og som for alle andre, kan en jobb bare bli en jobb for oss også. Det er godt å få en bekreftelse på at musikk faktisk er veldig viktig, svarer Lars Lunde.

Støttekonsert

Hjemme i Norge ønsker musikerne å fortsette støtten til skolen. Etter mange år i landet må Solveig Johannessen reise hjem til Norge med sin syke mann, og skolen trenger både penger og personell for å drive videre. Drømmen er i første omgang å finansiere lønnen til en tidligere elev som vil jobbe som musikklærer ved skolen

Søndag gjorde KSO en kammerkonsert til inntekt for skolen, og flere skal det bli.

– Vi håper at vi kan arrangere en stor støttekonsert her i Kilden, sier Kjell Åge Stoveland.