Bak kulissene

Det er til sammen 211 fast ansatte i Kilden fordelt på 254 årsverk. De kommer fra 24 forskjellige nasjoner og dekker 62 ulike yrker. Her blir du kjent med fem av dem.

INSPISIENT
TOR ANDERS AADALEN

Tor Anders er det koordinerende leddet mellom det kunstneriske, administrative og det tekniske under en produksjon.

– Som inspisient følger jeg en forestilling fra planleggingsstadiet, gjennom prøvetiden og frem til premiere. Deretter følger jeg forestillingen hver kveld. Jeg gir signal om forestillingsstart, gir signaler til det tekniske crewet og fungerer som en forestillingsleder, forteller han.

Gode lederegenskaper er essensielt når man jobber som inspisient.

– Jeg kontrollerer det totale bildet av en produksjon og forsøker å se sammenhengene mellom de små og store hendelsene. Dette skjer både fra dag til dag, men også gjennom hele produksjons- og spilleperioden.

LEDER FOR KOSTYMEAVDELINGEN
HANNE MELVEJ LYNGBYE

Hanne er vikarierende leder for kostyme-avdelingen i Kilden. Med ansvar for logistikken og planleggingen bak de utallige kostymene som er
i produksjon i løpet av et år, er hun godt involvert i flere prosesser.

– Enten kostymene skal produseres her på huset, eller sys utenlands er det jeg som har oversikt over hva som må bli tatt hensyn til, budsjetter, rammebetingelser og hvordan plaggene visuelt skal se ut.

Hanne er som frilanser godt vant til mye ulikt arbeid, og hun kan gjerne være med ut for å velge stoff og mønster, samtidig som hun har kontroll på det koordinerende arbeidet.

MULTITEKNIKER / KILDEN DIGITAL
TROND ZACHARIASSEN

Trond er multitekniker på huset, og jobber blant annet med Kilden Digital. Den digitale avdelingen formidler kunstproduksjoner til publikummere som ikke har anledning til å oppleve forestillinger eller konserter i Kilden Teater og Konserthus.

– Når vi får muligheten til å overføre våre produksjoner til blant annet eldre på syke- og pleieinstitusjoner får vi delt kunsten med enda flere. Det er fint å kunne dele kulturelle opplevelser med de som ikke har muligheten til være her selv, smiler han.

Med en bakgrunn i TV-produksjon er Trond opptatt av, og bevisst på å forevige opplevelsene i Kilden: – I tillegg til livesendingene vi produserer, gjøres et opptak av de fleste produksjonene så de kan vises ved en senere anledning.

LYSMESTER
MARKUS FADUM

Den nyutdannede lysmesteren Markus er allerede godt kjent med huset og de ulike prosjektene som blir arrangert og produsert.

– Som lysmester har jeg ansvaret for å rigge opp det lystekniske i alle saler, programmere lys og designe lysshow til de ulike forestillingene. Det er en allsidig hverdag, hvor man kan gå rett fra å sette lyset på en konsert med KSO til en konferanse i en av våre saler, og videre til en SeniorKilden-forestilling i Intimsalen vår.

– Det er det som gjør arbeidshverdagen så spennende. Med min bakgrunn med lys på teater- og danseforestillinger, får jeg utviklet meg videre her på huset.

PROSJEKTLEDER KILDEN KULTUR
LILLIAN NEPSTAD

Kilden Kultur programmerer og formidler gjestespill og konserter som et supplement til Kildens egne kunstproduserende enheter. Som prosjektleder har Lillian ansvaret for å sette programmet til LørdagsKilden og SeniorKilden. Hun ønsker å by på et variert program med noe fra alle kunstartene i Kilden: teater, figurteater, opera, dans og musikk i ulike sjangre.

Et tett samarbeid med de andre produserende avdelingene er viktig. I tillegg jobber hun med forestillinger, lokale leietakere og større management. Hun følger arrangementene fra A–Å og liker at ingen dager er like. – Det å reise ut og oppdage nye forestillinger og lage et kulturelt program for våre publikummerer er en givende jobb, sier hun.

Tekst Maiken Mathisen

Foto Terje Sollie

Kilden

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt