Briljante unge ballettstjerner

– Det er kun de aller beste, unge dansetalentene som får plass i Nasjonalballetten UNG. Og dette er deres egen forestilling, den de jobber fram imot og gleder seg mest til i løpet av hele året, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen ved Den Norske Opera & Ballett.

Årets forestilling – «Brillante» – er satt sammen av fire ulike verk. I løpet av kvelden blir det alt fra ren, klassisk ballett fra George Balanchine, til nye verk fra to av Nasjonalballettens egne dansere og koreografer; Cina Espejord og Kristian Støvind. Finalenummeret heter
«Minus 16», et moderne og energisprutende verk av mesterkoreografen Ohad Naharin.
– Alle i salen vil finne noe som treffer dem, samtidig som vi viser dansernes talent i full bredde. Dette er morgendagens profiler i Nasjonalballetten, sier Ingrid Lorentzen.

SPRINGBRETT
Det er nå tre år siden Nasjonalballetten UNG ble til, etter et initiativ fra ballettsjefen og Talent Norge. Prosjektet bygger bro mellom ballettutdannelsen og en profesjonell karriere, og danner et springbrett til Nasjonalballetten. For å bli en klassisk ballettdanser er det mange timer med øving som må til, og det gjelder å begynne tidlig. En ballettutdannelse begynner like etter ungdomsskolen, og ballettdansere uteksamineres fra Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) med en bachelor allerede som
18–19 åringer. Det er her Nasjonalballetten UNG kommer inn. Prosjektet bygger bro mellom tilværelsen som student og ansatt, og tester ut og forbereder dansere på en ballettkarriere.
– Målet er å utvikle hele mennesker og kunstnere, med den åpenheten og den bagasjen en danser i Nasjonalballetten skal ha. I ungdomskompaniet får de erfaring med å jobbe som profesjonelle. Dersom de blir tatt opp i hovedkompaniet, eller et tilsvarende kompani i utlandet, får de en flying start, sier Lorentzen.

INSPIRASJON
Dansemiljøet er internasjonalt, og i årets unge kull på 12 dansere er det 50% norske og 50% utenlandske. Så langt er det ingen fra Sørlandet med i Nasjonalballetten UNG, men en av hovedkompaniets største profiler er født og oppvokst i Arendal og heter Silas Henriksen. Han kom inn som aspirant, og har hatt en stor karriere i Nederland før han vendte tilbake til Operaen i Oslo. I høst har han hatt en viktig rolle i Nasjonalballettens sukessforestilling «Hedda Gabler».
Sharron Roberts, innehaver av Sharrons Dansestudio, mener det har skjedd mye på dansefronten i løpet av årene hun har bodd i Norge. I hennes studio er det tre fulle saler fem dager i uken, og også i helgene er det mye aktivitet. Hun peker på viktigheten av å se gode forbilder i aksjon på scenen.
– Å se at det er oppnåelig å bli ballett-danser, er til stor inspirasjon for mine dansere. Det er ikke så mye klassisk ballett å se på scenene her nede, så alt av input er veldig bra, sier hun.

DANSENS FREMTID
Den Norske Opera & Ballett er hele Norges kompetansesenter for ballett, og har et viktig ansvar for å bringe dansekunsten ut i landet. De siste årene har de også vært ansvarlig for talentprosjektet «På tå hev», hvor unge dansere i hele landet har fått delta på auditions og workshops. Her har dyktige unge dansere vært med, også fra Sørlandet. Finalen for årets prosjekt går i Operaen i desember. For noen av dem vil det være et viktig steg mot en profesjonell dansekarriere. At prosjekter som «På tå hev» og Nasjonalballetten UNG har betydning for dansenasjonen er det ingen tvil om i DNO&B.
– Vi opplever at det langsiktige arbeidet med talentutvikling gir resultater. Av fjorårets UNG-kull fikk fem dansere forlenget sin aspirantkontrakt, imens de øvrige har fått kontrakter med hovedkompaniet. Det sier noe om kvaliteten på de unge danserne og kvaliteten på den norske ballettutdanningen. Den er blitt helt på høyde med berømte skoler
i utlandet, sier Ingrid Lorentzen.

– Den norske ballettutdanningen er blitt helt på høyde med berømte skoler i utlandet.
Ingrid Lorentzen, ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett

– Jeg gleder meg til å se klassisk ballett i Kilden. Det er ikke så ofte vi får mulighet til det her i byen.
Ingrid Ylva Nøkleberg (16), danser hos Sharrons Dansestudio og aktuell i «Nøtteknekkeren»

– Det er inspirerende å se dansere på vår alder på et så høyt nivå.
Arna Rut Sigurdardottir (16), danser hos Sharrons Dansestudio og aktuell i «Nøtteknekkeren»

Kilden

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt