Digitalarkivet

Jordens Sang

Jordens Sang av Rolf Gupta ble urfemført 14. november 2019 i Kilden teater og konserthus, som et bestillingsverk i anledning KSOs 100-årsjubileum. Verket fikk strålende anmeldelser ved fremføringen. Jordens sang reflekterer over de mest grunnleggende spørsmålene menneskeheten til alle tider har stilt. Det er en historie om skapelsen, inspirert av 3000 år gamle indiske tekster som omhandler hva som skjedde før skapelsen og hvem…

Kammermusikk fra KSO - Strykere spiller Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart skrev en rekke stykker som er blitt hetende "divertimenti" (italiensk for "å underholde"). Hans Divertimento KV 136 skrev han 16 år gammel, mellom to reiser til Italia og en stor produksjon av blant annet operaer. Det er blitt hevdet at dette verket er skrevet som en mental pustepause for en stresset ung mann midt i en stor karriere.

Saint-Saëns´ Svanen

Som et ekstranummer på KSO-konserten Italia! den 19. oktober 2017, spilte solocellist Leonardo Sessena Camille Saint-Saëns' vakre Svanen.

Ravels La Valse

Maurice Ravel skrev opprinnelig dette stykket i 1919-20 som ballettmusikk, og en hyllest til valsekongen Johann Strauss d.y. Siden er dette hyppig spilte orkesterverket blitt tolket som et tidsdokument over den opprørte tilstanden i Europa etter første verdenskrig, og Wiens tapte glans og uro for fremtiden. Ravel selv tviholdt på at det beskriver dansende par som kan skimtes gjennom tåkeskyer, før en enorm ballsal…

Kammermusikk fra KSO - Messingkvintett spiller Nystedt

Vinteren 1978 var lang for den produktive komponisten Knut Nystedt og resten av det norske folk. Og den etterfølgende våren uvanlig kald. Da sommeren omsider kom skrev Nystedt sin messingkvintett som en hyllest: Rhapsody in Green - eller på norsk: Rapsodi i grønt! Musikere: Trym Dalene (trompet) Vidar Løvbrøtte (tuba) Alan Vavti (trombone) Amanda S. Harrison (horn) Jens Forus (trompet)

Mozarts Symfoni nr.25

Mozart var 17 år da han skrev denne symfonien, og han var trolig påvirket av datidens dramatiske "Sturm und Drang" begrep i litteraturen; sterke følelser og sterk natur var dominerende i uttrykkene. Symfoni nr. 25 innebar ikke en total stilendring i Mozarts produksjon, men er et av stegene fra vidunderbarn til et genialt mesterskap. Mange vil gjenkjenne innledningen fra filmsuksessen "Amadeus".

Kammermusikk fra KSO - Slagverkduo

Vibrafon og marimba er instrumentene slagverkerne Henning Seldal og Ellen Fjørtoft bruker i denne kammerkonserten. Først i Seldals duett-arrangement av Astor Piazzollas Revirado ("Vridd" på norsk), og så i Seldals egne komposisjon Vuggevise. Fremført av ham selv på vibrafon, stor basstromme (grand casa) og cymbal.

Kammermusikk fra KSO - Beethovens "brilleduett"

P.O. Lindberg (bratsj) og Leonardo Sesenna (cello) spiller Ludwig van Beethovens duett for bratsj og cello, med tilnavnet "Brilleduetten". Beethoven, som selv var bratsjist, skrev duetten til en meget god venn som var cellist - og svaksynt. Derfor må notene leses med briller!

Beethovens Symfoni nr. 3 - Eroica

– Fra og med i dag er alt nytt! – Joseph Haydns kommentar etter å ha hørt den 38 år yngre kollegaen Ludwig van Beethovens Sinfonia Eroica fra 1804. Et verk av større format enn noen tidligere symfoni, og med en kraft og inderlighet som satte en ny målestokk for kommende generasjoner av komponister. Beethoven skrev sin tredje symfoni som en hyllest til Napoleon…

Kammermusikk fra KSO - Skumringsmusikk

Sigmund Eikeset (fiolin), Marit Birkedal Aas (piano) og Simon Breyer (horn) spiller Twilight Music av John Harbison. Skumringsmusikk med rom for både lek og kontemplasjon.

Kammermusikk fra KSO - stryketrio spiller Beethoven

Armando Toledu Aribú (fiolin), Leonardo Sesenna (cello) og Kjell Åge Stoveland (bratsj) spiller Beethovens stryketrio op. 9 nr. 1. Fra det vakre og romantiske, via en leken Scherzo og til slutt en kraftfull Presto!

Kammermusikk fra KSO - Strykekvartett

Lousine, Pål, Edda og Ariel spiller to satser fra Felix Mendelssohns vakre Strykekvartett i D-dur. Dette verket fra 1838 ble komponert da Felix Mendessohn var på bryllupsreise. Kanskje det er derfor musikken oppleves så varm og inderlig?

Kammermusikk fra KSO - Tidlig barokk

Karen Walthinsen (fiolin), Josine van den Akker (fiolin), Svetlana Jelic (fiolin), Edda Stix (bratsj), Trygve-Johan Simonsen (bratsj), Wolfram Kärner (cello) og Ellen Fjørtoft (slagverk) gir oss vakker barokkmusikk.

Kammermusikk fra KSO - Nina og Johanna

Nina Barkenes (fløyte) og Johanna Engedal (harpe) tar oss først med til Argentina og Buenos Aires med en sats fra Tangoens historie - Café 1930 av Astor Piazolla (1921-1992). Deretter går turen til Finland og vi får høre musikk av komponisten Heino Kaski (1885-1957).

Kammermusikk fra KSO - Jasper og Josine

Josine van den Akker (fiolin) og Jasper Havelaar (cello) gir oss vakker kammermusikk av Reinhold Glière (1875-1956) og  Johan Halvorsen (1864-1935).

Hilde Norbakken Trio

Se konserten fra fredag 15. mai kl. 20.00! Hilde Norbakken trio består av Hilde Norbakken (piano/vokal), Rolf Kristensen (gitar) og Per Elias Drabløs (bass). Trioens materiale er hovedsakelig skrevet av Norbakken. Drabløs og Kristensen har spilt sammen i en årrekke i ulike band og konstellasjoner, og disse har sammen med Norbakken funnet et uttrykk som betegnes som vart, melodiøst og finurlig. Alle tre er…

Christer Fredriksen i Kilden

Christer Fredriksen er en gitarist som søker etter nye uttrykksformer og en spesiell akustikk. Hans instrumentale ferdigheter blander seg med et elektronisk klangfelt, alltid med en melodi i bakhånd. I samarbeid med Kristiansand Jazzvesen er vi stolte av å kunne presentere digitale konserter med noen av landsdelens ypperste artister innen jazz-feltet. Se konserten fredag 8. mai fra kl. 20.00!  

Bernt Moen i Kilden

I samarbeid med Kristiansand Jazzvesen er vi stolte av å kunne presentere konserter med noen av landsdelens ypperste artister innen jazz-feltet. Først ut er Bernt Moen. Moen er en pianist, komponist og forfatter fra Kristiansand. Han har tidligere gitt ut ni innspillinger, samt vært involvert i en rekke jazz og metal-band, og er nå førsteamanuensis i utøvende rytmisk piano ved Universitetet i Agder, ved…

17. mai festsending

Fylkesordfører Arne Thomassen og ordfører i Kristiansand Jan Oddvar Skisland oppsummerer dagen og vi får se innslag fra feiringen i hele Agder. Gjester: musikere fra Kristiansand Symfoniorkester, sanger Ingvild Koksvik, pianist Lars Jakob Rudjord, representanter fra Søgne skolekorps, Domkirkens guttekor akkompagnert av Rolf Gupta, Humorgruppa Jøss, felespiller Eivind Knutsen, 17. mai-taler Maia Klippen m.fl. Programleder: Ingrid Anthonsen Sendingen er et samarbeid mellom Fædrelandsvennen, Agder fylkeskommune,…

Håp - en digital konsert

En lavmælt og vakker digital konsert fra Kildens konsertsal der tema er håp. Medvirkende: Hilde Norbakken (bildet), Ulla Marie Broch, Florian Almedal Sillitoe, Kjell Åge Stoveland, Tomos Young, Oscar Jansen og Andrew Wilder.

Sibelius' Symfoni nr. 2

Jean Sibelius’ andre symfoni (1902) ble umiddelbart en formidabel suksess. Verket ga den finske befolkning mot og håp i møte med det russiske tsarveldets undertrykking. Symfoniens innledende ro avløses først av melankolske, og senere opprørte stemningsbilder, før den kamplystne og triumferende finalesatsen tar over. Opptaket er fra en konsert 26. september 2019. Dirigent: Eivind Gullberg Jensen.

Mendelssohns Fiolinkonsert i e-moll

Den 20 år gamle, og særdeles lovende fiolinisten, Ludvig Gudim, tolker en tysk romantikers udødelige komposisjon. I Felix Mendelssohns fiolinkonsert fra 1845 tar solostemmen kommando med et briljant lyrisk tema. Sammen med den sangbare, rolige mellomsatsen og finalens positive allegro ble den også en umiddelbar suksess. Opptaket er fra 17. oktober 2019. Dirigent: Nathalie Stutzmann Solist: Ludvig Gudim (fiolin)

Beethovens Pianokonsert nr. 3

Sunwook Kim, den yngste vinneren noensinne av Den internasjonale pianokonkurransen i Leeds, fremfører Beethovens 3. pianokonsert fra 1800. Pianokonserten utstråler eleganse og skjønnhet med tydelig inspirasjon fra – og er kanskje også en hyllest til – W.A. Mozart. Opptaket er fra 16. januar 2020. Dirigent: Nathalie Stutzmann

Brahms - Innledning til pianokonsert nr. 1

En følelsesladd orkesteråpning til Johannes Brahms' pianokonsert nr. 1. Opptaket er fra 29. august 2019. Dirigent: Nathalie Stutzmann

Baldrian og Musa - På tur

Baldrian & Musa snakker om koronasmitte, og drar på tur. Baldrian og Musa kan ikke være sammen akkurat nå på grunn av koronasmitte, men vi blir med dem tilbake i tid for å se dem leke sammen i forestillingen På tur. Laget av Giert Werring.

Baldrian og Musa - Kakemann, dukkemann

Av og med Giert Werring. Før jul er kakemenn viktig for Baldrian og Musa. Kakemenn kan komme fra så mange slags plasser, og sannelig kan de også forsvinne på de utroligste steder. Bakeren vil i alle fall ha sine kakemenn for seg selv. Baking er ingen enkel sak og når ting begynner å gå galt, får det følger også for andre juleforberedelser. Men når…

Spor 2019

Hva får du når du kobler ungdommer med og uten funksjonsnedsettelser sammen med profesjonelle kunstnere? Samspill, vennskap, personlig utvikling – og en forestilling som berører og sprenger grenser. SPOR er en forestilling med ungdom som har psykiske og fysiske funksjonsnedsettelser og deres medelever på skolen, samt med Kristiansand Symfoniorkester. 100 elever fra Kristiansand Katedralskole Gimle og Kvadraturen skolesenter i Kristiansand er med på å…

Krig og hverdag i Kristiansand og på Sørlandet

Lokalhistorikeren Knut Mæsel presenterer enda ET NYTT FOREDRAG om krig og hverdag i Kristiansand og på Sørlandet i første halvdel av 1941. Denne gang dreier det seg blant annet om den store slåsskampen i Kristiansand, hva tyskerne gjorde med skolene våre, hvordan det var å være rødruss, tvangsutskrivning til Arbeidstjenesten, hva som skjedde på flyplassene våre og historien om da krysseren Lutzow passerte Sørlandskysten.

De fire årstidene av Vivaldi

De fire årstidene ( Le quattro stagioni) av Antonio Vivaldi ble komponert i 1723, og er et av den klassiske musikkens mest kjente og fremførte verk. Det er et strålende eksempel på programmusikk, som beskriver blant annet rislende bekker, fuglelyder, storm og uvær. Litauiske Julian Rachlin har gjennom 30 år hatt en lysende solistkarriere og har opptrådt med verdens fremste orkestre og dirigenter. Her…

Tsjaikovskijs Romeo og Julie

Fra en konsert i Kilden teater og konserthus i Kristiansand 14. februar 2019. Sjefdirigent Nathalie Stutzmann og Kristiansand Symfoniorkester fremfører Romeo og Julie - Fantasiouverture av Peter Tsjaikovskij fra 1880. Verket beskriver ulike stadier i William Shakespeares store drama. Denne komposisjonen er kanskje særlig kjent for sitt bittersøte "kjærlighetstema", som ofte siteres i andre verk.

Intervju med Henning Kraggerud

Et intervju med fiolinist og komponist Henning Kraggerud.

Brahms´ Symfoni nr. 1

I dette opptaket fra 29. august 2019 fremfører KSO og Stutzmann Brahms' første symfoni fra november 1876. En symfoni det tok komponisten 22 år å ferdigstille. I tillegg til å føle presset fra sammenligningen med Beethoven, og hans store respekt for symfoniens form, så var det også i Brahms' natur å utføre sine oppgaver grundig og gjennomtenkt. Og resultatet ble et verk det var…

Beethovens Symfoni nr. 5

Beethovens 5. symfoni holder deg i et fast grep fra den korte og berømte innledningen til den jublende finalen. Og den tar oss med på en reise fra mørke til lys.

Mozarts Ouverture til Figaros Bryllup

Fra en konsert i Kilden teater og konserthus 14. februar 2019. Sjefdirigent Nathalie Stutzmann og Kristiansand Symfoniorkester fremfører ouverturen til Mozarts populære opera Figaros Bryllup.

Ravels Menuet Antique

Menuet antique er et av Ravels mange pianostykker som han senere instrumenterte for orkester. Tittelen på verket fra 1930 er imidlertid en anakronisme som har forvirret i ettertid. For dansen menuett oppsto på 1600-tallet, lenge etter tidsperioden vi kaller antikken. Men kanskje ønsket Ravel nettopp å forvirre musikkverden, både med tittelen og med sine dissonanser og aksenter i verket? Opptaket er fra en konsert…

Beethovens Coriolan Ouverture

Coriolan Ouverture er et opprørsk og energisk Beethoven-verk, komponert i 1807 til Heinrich Joseph von Collins tragedie med samme navn. Dirigent: Julian Rachlin

Mozarts Symfoni nr. 41

Dirigent Julian Rachlin og KSO fremfører Mozarts 41. og siste symfoni; et helstøpt, formfullendt verk med genial melodikk, kraft og sensibilitet. Et udiskutabelt høydepunkt i musikkhistorien! Opptaket er fra en konsert i Kilden 6. februar 2020.

Bizets L'Arlésienne Suite 1-2

Musikken ble en suksess, men teaterstykket L'Arlésienne (Piken fra Arles) ble tatt av plakaten etter bare 21 forestillingen i 1872. Den 34 år gamle franske komponisten Georges Bizet fikk likevel god mottakelse i konsertsalen da han satte sammen en suite med sin musikk til stykket. Etter hans død satte hans venn og kollega Ernest Guiraud sammen enda en orkestersuite. I dette opptaket fra 6.…

Strauss´ Vier Letzte Lieder

Den unge australske sopranen Siobhán Stagg er en spennende solist med en fascinerende stemme. Etter ønske fra Nathalie Stutzmann, framførte hun 19. september 2019 sanger fra 84-årige Richard Strauss’ siste verk. Vier letzte Lieder er en stemningsmettet og klangfull komposisjon som ble urfremført i London i 1950 av Kirsten Flagstad.

Brahms´ Symfoni nr. 4

Johannes Brahms skrev sin første symfoni først da han var blitt 43 år. Denne, hans fjerde, fullførte han i sitt 51. år. I omfang er denne symfonien kanskje beskjeden, men den regnes likevel som uovertruffen med tanke på substans og kvalitet. Nyt det enkle, men geniale, åpningstemaet, som kontrasteres av en fanfarelignende figur og en lyrisk melodi i cello og valthorn.

Festkonsert på Nasjonaldagen 2019

Kristiansand Symfoniorkester holder tradisjonen tro konsert på nasjonaldagen. I 2019 hadde vi gleden av å hilse velkommen som solist vår norske verdensstjerne, barytonsanger Audun Iversen. Han har meritter fra Royal Opera House Covent Garden, San Francisco Opera og en rekke andre internasjonale scener. Som vanlig blir det norsk festmusikk, moro og allsang.

Haydns Symfoni nr. 94 - Paukeslag

Fra en konsert i Kilden teater og konserthus 7. februar 2019. Sjefdirigent Nathalie Stutzmann og Kristiansand Symfoniorkester fremfører Paukeslagssymfonien av Joseph Haydn. Med navn etter de markerte slagene i andre sats.

Wagners Ouverture til Mestersangerne

Fra en konsert i Kilden teater og konserthus 7. februar 2019. Sjefdirigent Nathalie Stutzmann og Kristiansand Symfoniorkester fremfører Richard Wagners Ouverture til Mestersangerne i Nürnberg. Dette ble er Wagners lengste opera, men også den lyseste og mest optimistiske. Dette flotte preludiet til første akt ble skrevet nesten seks år før resten av operaen lå ferdig i 1867. Dirigent: Nathalie Stutzmann

Strauss´ Obokonsert i D-dur

Ramon Ortega Quero er solist i Richard Strauss' Obokonsert i D-dur. Sjefdirigent Nathalie Stutzmann leder Kristiansand Symfoniorkester i dette opptaket fra en konsert i Kilden Teater og Konserthus 7. februar 2019.

Mozarts Fiolinkonsert nr. 5 - Den Tyrkiske

Fra en konsert i Kilden teater og konserthus 14. februar 2019. Henning Kraggerud er solist og leder selv Kristiansand Symfoniorkester i Mozarts fiolinkonsert i A-dur.

Griegs klaverkonsert i A-moll

Kristiansand Symfoniorkester, ledet av sjefdirigent Giordano Bellincampi, spiller Edvard Griegs pianokonsert i a-moll med Håvard Gimse som solist. Opptak fra Kilden teater og Konserthus 1. desember 2016.

Mozarts Sinfonia Concertante

Julian Rachlin har med seg sin kone Sarah McElravy som medsolist på hans første konsert som 1. gjestedirigent for Kristiansand Symfoniorkester. Sinfonia Concertante for fiolin og bratsj fra 1779 er meget rik på melodier og omtales ofte som Mozarts fremste soloverk for strykeinstrumenter. De sangbare kvalitetene er påtakelige, ikke minst den andre satsen som kan minne om en operaduett.

Intervju med Julian Rachlin

I forbindelse med konserten Sinfonia Concertante snakket vi med vår første gjestedirigent Julian Rachlin.

Mozarts Symfoni nr. 36 "Linz"

Mozarts 36. symfoni ble skrevet i en rasende fart i løpet av noen dager høsten 1783 for å oppfylle et løfte til grev Thun, som Mozart og kona Constance besøkte på slottet utenfor Linz.

Intervju med sjefdirigent Nathalie Stutzmann

Sjefdirigent Nathalie Stutzmann snakker om livet og musikken.

Ravels Une barque sur l'océan

Maurice Ravel komponerte i 1905 Une barque sur l'océan (En båt på havet) som et pianostykke tilegnet maleren Paul Sordes. Det fascinerende tonemaleriet beskriver det skiftende havet, og hvordan en båt begynner stille på havoverflaten, så kastes i alle retninger i en storm, før vinden løyer igjen. Ravel orkestrerte stykket allerede i 1906. Opptaket er fra en konsert 6. juni 2019.

Berlioz´ Tre stykker fra Fausts fordømmelse

Hector Berlioz var bergtatt av den romantiske atmosfæren og tankegodset i Goethes første skuespill om Faust. Etter års bearbeiding komponerte Berlioz storverket "Fausts fordømmelse". Disse tre instrumentale utdragene ble fremført i Kilden 19. september 2019.

Tsjaikovskijs Symfoni nr. 6 - Pathetique

Tsjaikovskijs 6. symfoni ble fremført i oktober 1893, bare ni dager før komponisten ble syk og døde av kolerasmitte. Han ga selv det følelsesfylte verket tittelen Symfoni Pathétique, og det er blitt omtalt som hans fremste verk. Opptaket er fra en konsert i Kilden teater og konserthus 19. september 2019.

Mahlers Symfoni nr. 5

I samarbeid med musikkutdanningene ved Universitetet i Agder og Stavanger hadde KSO 8. februar 2018 gleden av å framføre et av musikkhistoriens mektigste og mest populære verk, Gustav Mahlers 5. symfoni. Verket er fra begynnelsen av 1900-tallet og er blant annet kjent for det innledende trompetsignalet og den påfølgende sorgmarsjen, den vakre adagiettoen for strykere og harpe, og den rustikke tretakts scherzoen med solistisk…

Fire årstider i Buenos Aires

Argentinske Astor Piazzolla var som komponist og solist på trekkspillet bandoneon en fornyer av tangoen, som han utviklet ved å ta opp elementer fra jazz og klassisk musikk (tango nuevo). Verket som ble hans "Fire årstider i Buenos Aires", ble skrevet som separate stykker mellom 1965 og 1970. Rundt tredve år senere skrev Leonid Desyatnikov ut en versjon for solofiolin og strykeorkester, der han…

Dvořáks Slavonian Dances

Antonín Dvořák har selv komponert sine "Slaviske danser". Men selv om de ikke er hentet direkte fra folkemusikken, har han hentet tonespråket både fra sitt tsjekkiske hjemland og fra naboland som Ukraina. Verket fra 1878 er opprinnelig skrevet for firehendig piano, men kom samme år også på noter som orkesterversjon. Opptaket ble gjort i Kilden teater og konserthus 6. juni 2019.

Brahms´ Tragisk ouverture, op. 81

Da Brahms i 1879 ble Æresdoktor ved universitetet i Breslau kvitterte han med "Akademisk festouverture". Året etter følte han behov for å skrive et lignende verk, men med en helt annen og mer melankolsk stemning. Resultatet ble "Tragisk ouverture". Musikkforskere har ment at verkets dramatiske karakter er inspirert av både Goethes og Nietzsches bøker, noe Brahms selv imidlertid avviste.

Wagners Forspill og Isoldes kjærlighetsdød

Richard Wagners musikk skildrer her den forbudte kjærligheten og evige lidenskapen mellom den unge ridderen Tristan og kongedatteren Isolde. Verket ble opplevd av samtiden som fascinerende og nyskapende. Nathalie Stutzmann dirigerer KSO i dette opptaket fra 7. februar 2019.

Ravels Pianokonsert i G-dur

Maurice Ravel skrev sine to pianokonserter mellom 1929 og 1931, etter at den franske komponisten, dirigenten og pianisten hadde vært på konsertturné i USA og Canada. G-dur konserten ble urfremført i 1932, og er av mange oppfattet som hans hyllest til George Gershwin. I konserten er det klar påvirkning fra jazz og fra Gershwins Rhapsody in Blue, men vi hører også folkloristisk påvirkning fra…

Mozarts Pianosonate i F, sats nr. 2

Med dette vakre ekstranummeret av Mozart avsluttet solist Francesco Piemontesi sin del av konserten i Kilden teater og konserthus 27. september 2018. Han spilte her 2. sats - Adagio - fra Mozarts pianosonate i F, K. 332.

Beethovens Pianokonsert nr. 5

Den fenomenale, sveitsiske pianisten Francesco Piemontesi vant ”Queen Elizabeth”- konkurransen i 2007, og har etter dette etablert seg i toppsjiktet i den klassiske musikkverdenen. I en konsert med KSO 27. september 2018 fremførte han Beethovens 5. pianokonsert, som takket være den storslagne første satsen har fått kallenavnet Keiserkonserten. Dens rolige og kontemplative adagiosats kan føles nesten plagsomt vakker.

Rachmaninovs Pianokonsert nr. 2

Et russisk praktverk fra den romantiske epoken stod på programmet i KSOs sesongavslutning i mai 2018. Konserten var også Bellincampis siste som sjefdirigent for KSO. Det italienske supertalentet Leonardo Colafelice hadde stor suksess i Kilden våren 2016 som solist i Rachmaninovs 3. pianokonsert. Han er han tilbake med nr. 2 av samme komponist. Pianokonserten har med sin sløsende, rike melodikk og glitrende, pianistiske, virtuose…

Mendelssohns Symfoni nr. 4

Felix Mendelssohns muntre og sprudlende 4. symfoni, full av inspirasjon fra en italiensk reise med besøk i Roma, Venezia og Firenze.

Respighis Adagio con Variazoni

Ottorino Respighi er kjent for sin fargerike orkestrering og sitt melodiøse, romantiske tonespråk. Her bidrar han med et flott variasjonsverk for cello og orkester.

Respighis Pini di Roma

I sin tredje suite om byen Roma, skildrer Ottorino Respighi fire ulike miljøer der Den evige stads furutrær lager innrammingen. Respighis behandling av orkesterets klanglige fargespekter er fabelaktig. Den avsluttende delens retrospektive fantasi, med tusentall romerske krigere marsjerende opp veien Via Appia, utgjør en storslått og verdig avslutning på konsertsesongen og Giordano Bellincampis strålende innsats som sjefdirigent for KSO.

Brahms´ Symfoni nr. 3

Johannes Brahms’ 3. symfoni ble komponert i 1883 under et sommeropphold i det vakkert beliggende Wiesbaden. Den er et mesterverk rikt på melodier, heroiske og idylliske stemninger. Tredje satsens vidunderlige allegretto er manges favoritt; den er noe av det vakreste man kan oppleve!

Grieg - Musikk fra Peer Gynt

Her byr KSO på mesteparten av 175- års jubilanten Edvard Griegs maleriske, dramatiske og vakre musikk til Ibsens skuespill Peer Gynt. Fremført i Kilden 8. november 2018.

Haydns Symfoni nr. 89

Bellincampi dirigerer Kristiansand Symfoniorkester i Joseph Haydns korte, elegante og spirituelle F-dur symfoni fra 1787. Dirigent: Giordano Bellincampi

Respighis Antiche Arie e Danze Suite

Kristiansand Symfoniorkester og dirigent Giordano Bellincampi fremførte denne historisk tilbakeskuende orkestersuiten av italienske Ottorino Respighi.

Strauss´ Romanse for solo cello

KSO´s egen førstecellist, Leonardo Sesenna framfører Italia-vennen Richard Strauss’ både finstemte og dramatiske Romance.

Strauss´ Suite fra Der Rosenkavalier

Richard Strauss` opera Rosenkavaleren fra 1922, med handlingen lagt til Mozarts tid, ble en kunstnerisk triumf og publikumssuksess uten sidestykke! Orkestersuiten fra 1945 utnytter operaens mangesidige kvaliteter, som den behagelige melodiske sødmen, den raffinerte instrumenteringen og de varsomt moderniserte wienervalsene.

Halvorsens Fiolinkonsert Op 28

Johan Halvorsens fiolinkonsert fra 1909 er med sitt romantiske og folkemusikkinspirerte tonespråk en klingende juvel. Etter at det tapte notematerialet ble gjenfunnet, fikk fiolinkonserten – med Henning Kraggerud som solist – sin første fremførelse på over 100 år.

Wagners Ouverturen til Tannhäuser

Fra konserten Velkommen, Nathalie Stutzmann! den 30. august 2018. KSO og publikum ønsket den nye sjefdirigenten velkommen til Kilden teater og konserthus. Her dirigerer hun den praktfulle ouverturen til Richard Wagners opera Tannhäuser – i sin tid en kontroversiell opera om åndelig kontra fysisk kjærlighet.

Tsjaikovskijs fiolinkonsert

Henning Kraggerud er KSOs artist in residence sesongen 2018/19. Her fremfører han Peter Tsjajkovskijs fiolinkonsert fra 1878. Fiolinkonserten byr på dramatikk, melodisk sødme og tekniske utfordringer som fikk to tiltenkte solister til å kaste inn håndkleet før Adolph Brodsky til slutt urfremførte stykket i 1881.

Brahms symfoni nr. 2

Johannes Brahms’ 2. symfoni, inspirert av de naturskjønne omgivelsene på den østerrikske landsbygda hvor komponisten tilbrakte sommeren 1877.

Mozarts Requiem anno 2017

Requiem i d-moll fra 1791 er Mozarts (1756-1791) siste komposisjon, som han ikke rakk å få ferdig før han døde. Det ble fullført av hans elev. Kilden inviterte ungdom tilknyttet ABUP – Avdeling for Barn og Unges Psykiske helse ved Sørlandet Sykehus – til å arbeide sammen med forfatter Rune Belsvik og skrive tekster fra eget liv til korsatsene i Mozarts Requiem. Verket ble…

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt