Ensomme sammen

 

Teatersjef Kilden Teater Valborg Frøysnes
Valborg Frøysnes, Teatersjef ved Kilden Teater.

«Det er ikke godt for mennesket å være alene. Jeg vil lage en hjelper av samme slag», sa Gud etter han hadde skapt Adam, og slik oppsto det første fellesskapet. Aristoteles hevdet at det var menneskets sosiale natur som skilte det fra «et villdyr eller en gud», mens Nietzsche og Sartre mente mennesket var isolert, fortapt og alene. Vi kan sårt lengte etter et fellesskap, men samtidig kjenne på det klamme og klaustrofobiske ved det hele. Mennesket er dømt til ensomhet, samtidig som vi er flokkdyr.

Det ambivalente ønsket om å være del av noe større enn seg selv, motsetningen og balansen mellom frihet og fellesskap, er en tematikk den anerkjente regissøren og dramatikeren Jonas Corell Petersen er opptatt av. Og hvilket annet sted enn teatret egner seg vel bedre til å utforske nettopp disse spørsmålene? Denne analoge og sosiale kunstformen som samler mennesker i et bestemt rom over en bestemt tid, der vi opplever noe sammen, før vi går hjem hver til vårt.

Våren 2020 gjester Corell Petersen Kilden Teater for første gang, og det med en urpremiere av hans eget stykke Samhold søkes. Og det vil bli et folksomt rom vi inviteres inn i. Med seg på scenen har han fire skuespillere, den fremragende lokale pianisten Vidar Bø og Kildens eget seniorkor Sølvstrupene.

Plakat til Samhold søkes laget av Jan Freuchewn og Andreas Topfer
Plakatkunst. Jan Freuchen og Andreas Töpfer har utformet alle plakatene for Kilden Teaters egne produksjoner denne sesongen.

Jeg har stor respekt for Corell Petersen som kunstner. Han klarer å skape sine helt egne univers som både er underfundige, humoristiske og naive, men som samtidig tar opp store filosofiske spørsmål. Det er ikke nødvendigvis én linjær fortelling vi får oppleve. Skuespillerne snakker ofte direkte til publikum, forteller små historier, anekdoter eller filosofiske betraktninger, samtidig som det musikalske har en sentral plass. Det er en blanding av alvor, humor, hverdagsliv og de store eksistensielle spørsmålene som alltid er der, men som vanskelig kan besvares – og kanskje ikke skal besvares heller.

Corell Petersen gikk ut fra regilinjen på Teaterhøgskolen i Oslo (2005–2010).

I tillegg har han studert teatervitenskap, kunsthistorie og filosofi ved Københavns Universitet. De siste årene har han vært husregissør på Nationaltheatret.

Jeg tror det er duket for en perle av en forestilling med premiere 20. mars 2020. Vi gleder oss til å være ensomme sammen i Intimsalen! Velkommen til en

forestilling med mye humor og musikk, der vi samles i et fellesskap med garanti om at man får være i fred.

 

Valborg Frøysnes, teatersjef

SAMHOLD SØKES

Urpremiere 20. mars, spilles til 29. april

Av Jonas Corell Petersen

Regi: Jonas Corell Petersen

Kostyme: Synne Reichelt Føreland

Scenografi: Jonas Corell Petersen

Musikalsk arrangør: Gaute Tønder

Pianist: Vidar Bø

Med: Jenny Ellegård, Ulla Marie Broch,

Isabel Toming, Sigurd Myhre og Sølvstrupene

Sarah Uldal

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt