Velkommen til Fjæreheia

Fjæreheia Amfi i Grimstad er et anlegg det ikke finnes maken til i Norge.  Det har en forhistorie, en utforming og en beliggenhet som intet annet. Det skal gi deg som publikummer en unik opplevelse av kunst i natur, foran en nærmere førti meter høy granittvegg. Anlegget er en av de fem faste scenene til Kilden Teater og Konserthus. Amfiet fikk i 2013 en orkestergrav med plass til et symfoniorkester.

ADKOMST: 

Med buss helt inn, eller ved å spasere 1,7 km fra parkeringsplass ved Fjære kirke til amfiet.

Busser fra Grimstad sentrum eller Fjære kirke – mer informasjon kommer.

Bevegelseshemmede kan få kjøretillatelse helt inn til amfiet mot fremvisning av billett til rullestolplass.

Det må beregnes ca. 15 min gange fra parkeringsplass til amfiet. 

RETUR:

Med buss tilbake til Grimstad for personer med forhåndskjøpt billett. Av sikkerhetsmessige årsaker vil busstransporten fra Fjæreheia først start etter at hoveddelen av gående publikummere har nådd Fjære kirke.

PARKERING:

Ved Fjære kirke mot kontant betaling. Syv parkeringsplasser for forflytningshemmede disponible ved amfiet. Innkjøring til disse plassene ved fremvisning av billett til rullestolplass i amfiet.  

FJÆRE KIRKE:

Bygget i 1150 vil være åpen for besøk når publikum ankommer. Minnestøtte over Terje Vigen nordøst for kirken.

BILLETTER:

Billetter kan ikke kjøpes i Fjæreheia. Billettene kjøpes via Billettportalen, Kilden.com eller ved henvendelse til Kildens billettskranke. Vi godtar både fremviste billetter på papir og billett-bekreftelse vist på mobiltelefon.

TOALETTER:

Det er toaletter i FMU bygget ved parkeringsplass ved Fjære kirke og i inngangen til amfiet.

MAT OG DRIKKE:

Kilden har skjenke- og serveringsrett innenfor et angitt område ved amfiet, og vil ha salg av mat og drikkevarer i eget serveringstelt ved amfiet. Det er derfor ikke lov for publikum å medbringe egne drikkevarer inn i dette området. Det er normalt tillatt å ta med kjøpte mat- og drikkevarer inn i amfiet under forestilling.

TIPS:

Myggservietter og varmt tøy/regn tøy. Paraplyer ikke tillatt i amfiet.

HØREHJELP:

Fjæreheia Amfi har ikke anlegg for hjelpemidler til hørselshemmede.

Kunst i stein

Om Fjæreheia

Granitten som skulle hylle det tyske diktaturet,  har i stedet gitt gjenklang av frie ytringer og menneskeskapt kunst. Agder Teater har siden 1993 skapt kunst i stein i det gamle granittbruddet i Fjæreheia, og gitt opplevelser som har berørt vel 140.000 teaterpublikummere.

I tillegg har nesten like mange besøkt arrangementer som har leid seg inn i bruddet. Fra å være et provisorisk amfi i et nedlagt steinbrudd, er Fjæreheia gradvis utviklet til et moderne teateranlegg. Siste tilskudd er en orkestergrav som kan romme et symfoniorkester, mens sceneområdet over og rundt gir liv til teater- og operaforestillinger.

Regimet til Tysklands diktator Adolf Hitler hadde som ambisjon at mange millioner skulle hylle og begeistres i den røde granitten fra Fjære i Grimstad. Heldigvis ble det aldri sånn. Historien ble annerledes.

Adolf Hitler ønsket lenge å bygge et monument over ”det tredje riket”. Fra 1934 hadde hans arkitekt Albert Speer vært i arbeid med å omdanne den tidligere luftskiphavnen Zeppelinenfeldt i Nürnberg til et anlegg for store parader. Og med utgangspunkt i Berlin skulle ”verdens hovedstad Germania” reises. Ønsket var å bruke stein fra det storgermanske riket til disse anleggene, og etter okkupasjonen av Norge i 1940 falt nazistenes øyne på granitten som fantes i et belte fra Østfold til Fjære i Aust-Agder.

Den røde granitten i Fjære var ekstra attraktiv, og lett å bearbeide. Siden 1870-årene hadde den blant annet vært brukt til dekorative innslag i Trefoldighetskirken i Arendal og i to-tårnskirken i Skien. Steinbruddet i Fjære ble åpnet og store granittblokker sendt til Grimstad for utskiping. Lenger kom den ikke før det tyske riket kapitulerte. Steinen som var tatt ut ble derfor brukt i den norske gjenoppbyggingen etter verdenskrigen. Den finnes i dag i blant annet veianlegg, kaier og terrasser.

Steinbruddet ble liggende til Agder Teaters nye sjef Bentein Baardson fikk hvisket i øret at anlegget kanskje egnet seg som scene og amfi. Han tente på ideen og hadde i 1993 premiere på Henrik Ibsens første teaterstykke ”Catilina” – et stykke som unge Ibsen skrev mens han ennå var apotekerlærling i Grimstad.

I 1995 kjøpte Agder Teater steinbruddet. I 2009 dannet Kastellet Kultursenter, Aust-Agder Fylkeskommune, Grimstad kommune og Agder Teater aksjeselskapet Fjæreheia Drift AS. Etter etableringen av Kilden Teater- og Konserthus i 2012, ble anlegget med tusen sitteplasser innlemmet i sørlandets store, nye kulturorganisasjon.

I disse siste årene har teateramfiet, knappe to kilometer inn fra Fjære kirke, gitt folk fra nær og fjern store og minnerike opplevelser. Nå har Kastellet og Kilden inngått en avtale om annethvert år å bytte på hovedansvaret for produksjoner i Fjæreheia, men hele tiden i et nært samarbeid.

Oppsetninger i Fjæreheia Amfi:

 • 1993 – Catilina
 • 1994 – Catilina
 • 1996 – Når vi døde vågner
 • 1998 – Peer Gynt
 • 1999 – Peer Gynt
 • 2000 – Peer Gynt
 • 2001 – Jesus Christ Superstar
 • 2002 – Jesus Christ Superstar
 • 2004 – Antigone
 • 2005 – Emma
 • 2006 – Brand
 • 2008 – Hamlet
 • 2009 – Blomster & Blod
 • 2011 – Verdensballett
 • 2013 – Carmen
 • 2014 – PULS, a tribute to Pink Floyd
 • 2015 – Skyfri Himmel