loader
22. nov 2018
Multisalen
Dans, folkemusikk, Konsert

Barcelona Guitar Trio & Dance

Klassisk spansk gitartradisjon møter flamencoenergi når Barcelona Guitar Trio og dansere skrur opp temperaturen i Kilden.

Med en internasjonalt anerkjent gitartrio, en subtil perkusjonist og to stilsikre flamencodansere på scenen. Det erduket for en solid feiring av Paco de Lucía (1947-2014) – den virtuose spanske flamencogitaristen som for alltid vil huskes for sin rolle som nyskaper og brobygger mellom tradisjonsmusikken, kunstmusikken og jazz.

– Publikum vil definitivt få oppleve en kveld med musikk og virtuositet der lidenskap står i sentrum – både hos musikerne så vel som hos danserne, forteller Manuel González, Xavier Coll og Luis Robisco fra Barcelona Guitar Trio. – Kildenpublikummet kommer til å høre et repertoar som viser fram noe av det vakreste spansk musikk har å by på: fra det tjuende århundres store klassiske spanske verk til flamencoherligheter, rammet inn av dans fra begge tradisjonsretningene.

I sitt veletablerte konsertformat tolker gitarmaestroene Manuel González, Xavier Coll og Luis Robisco flamenco- og klassisk spansk gitarrepertoar skrevet av sentrale navn som Manuel de Falla, Isaac Albéniz, og ikke minst, Paco de Lucía. De tre stjernegitaristene klarer å forene den klassiske spanske gitartradisjonen med utrykket i flamencoen på en stilsikker og uredd måte. I Klassisk spansk gitartradisjon møter flamencoenergi samspill med flamencodanserne Carolina Morgado og Jose Manuel Alvarez og perkusjonisten Francisco Escudero skapes et distinkt utrykk som over en årrekke har gledet publikummere hjemme i Barcelona og på sentrale kulturscener verden rundt.

– Vi har spilt sammen i mange år og har gjort hundrevis av konserter i et stort spenn av lokaler og publikumsgrupper, sier de tre. – Denne erfaringen, sammen med den nære kontakten med publikum vi alltid streber etter, gjør at vi føler oss sikre på at vi vil klare å berøre hjertene til Kilden-publikummet. Vi tror at vi vil klare å skape en konsertopplevelse som vil leve lenge i minnet til alle som tar turen til Kilden.

Ett stikkord for kvelden blir naturlig nok flamencostilskaperen Paco de Lucía: – Gjennom forestillingen vår ønsker vi å skape en ydmyk hyllest til en av flamencoens aller største gitarister, Paco de Lucía. Til konserten i Sandvika tar vi med oss et repertoar der vi har valgt ut noen av Pacos flotteste verk og flettet disse sammen med komposisjoner skrevet av komponister som påvirket ham, forteller González, Coll og Robisco.

I Barcelona har musikerne og danserne i BGT&D nærmest blitt en kulturell institusjon ved byens Palau de la Música Catalana der de seks utøverne i mange år har fremført sin unike versjon av spansk og katalansk musikktradisjon. November kan være tung for de fleste – få opp kroppstemperaturen flere hakk med denne vellykkede fusjonen av virtuos spansk gitarkunst og rike flamencotradisjoner.

Hva er det ved BGT&D som gjør at publikum i Barcelona og andre metropoler har blitt så glade i gitaristene og danserne: – Trioen vår representerer tre ganske så ulike versjoner av musikkforståelse, mener González, Coll og Robisco. – Sammen med den nære publikumskontakten vi alltid jobber for å oppnå, skapes det et uttrykk som vi er ganske så alene om. Vi vil alltid komme nært på publikummet vårt – vi jobber alltid hardt for å skape smilende fjes i salen og da kan vi ikke bare fokusere på spillingen og koreografien. Noe av det vi setter mest pris på ved konsertene våre er når vi møter publikum etterpå og kan dele minner og bilder fra kvelden.

Gitartrioen ser frem til novemberkonserten i Kilden Teater og Konserthus: – Vi gleder oss stort til å komme for å spille for et publikum som for oss fremstår som kunnskapsrikt og som setter kultur høyt – et publikum som virkelig kan verdsette og glede seg over musikken vi skaper.

Varighet 90 minutter. Ikke pause.

Film

Medvirkende

Manuel González har blitt omtalt i New York Times som en av verdens ledende spesialister innenfor spansk musikk. Han har opptrådt blant annet på FNs hovedkvarter i New York, der han mottok en utmerkelse fra den katalanske regjering. Han er en av grunnleggerne av festivalen Maestros de la Guitarra i Barcelona.

Maestroen Xavier Coll er mottaker av flere utmerkelser innenfor klassisk gitar. I løpet av de siste 30 årene har han opptrådt over hele verden. I nesten ti år har han spilt i Barcelona som fast gjest og blant hovedattraksjonene på festivalen Maestros de la Guitarra. I tillegg til offentlige opptredener underviser han på den renommerte katalanske Superior School of Music (ESMUS). Han er medlem av den verdenskjente kvartetten Barcelona 4 Guitars.

Luis Robisco er viden kjent for sitt unike talent. Mens han utstråler varme på klassisk gitar, med personlige tolkninger fra kjente og kjære spanske mesterstykker, klarer han samtidig å bergta publikummere med sitt fyrrige og fengende spill på flamencogitar. Han er mottaker av utallige utmerkelser, både i Spania og internasjonalt.

Carolina Morgado er spesialist innenfor spanske danser og flamencodans, og tidligere medlem av Joaquín Cortés’ dansekompani. Hun har opptrådt blant annet i Tyskland, Sør Korea, Italia, Colombia, Sverige og i USA. Hun er aktiv både som lærer, danser og koreograf, og er en av initiativtakerne og grunnleggerne til dansekompaniet Aita CIA.

Jose Manuel Álvarez er et av de største talentene blant flamencodanserne i sin generasjon. Han har samarbeidet på prosjekter i både Spania, Storbritannia, Frankrike, Belgia, og Japan, og har danset på store og viktige festivaler som Festival of Jerez, Festival of Málaga og Ciutat Flamenco de Barcelona (Spania), fez Music Festival (Marokko), og Digno García (Brussel i Belgia).

Som artist er Paquito Escudero inspirert av både indiske-, afro-cubanske- og flamenco-rytmer. Karrieren er blitt til med påvirkning fra kjente navn som Pep Segura, Juan Luis Guerra, Tito Busquiets, Yonder Peña og Kishor Kumar Misra. På scenen har Paquito opptrådt med musikere som Kepa Junquera, Eliseo Parra, Javier Vaquero, Carles Benavent med flere.

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt