loader
1. mar 2018
Konsertsalen
Klassisk, Konsert, KSO, Opera
200 - 475 NOK

Bel Canto! Operagalla

Kilden Opera og Kristiansand Symfoniorkester inviterer til operagalla!

Det er skrevet så utrolig mange vakre operaer som vi ønsker at publikum på Sørlandet skal få kjennskap til. Det er vårt ønske at du både skal få gjenhør med musikk du kjenner godt fra før, men at du kanskje også skal få ditt første møte med en ny favoritt-arie.

Temaet denne gangen er Bel Canto, en operastil som direkte oversatt betyr «vakker sang», og som gjerne forbindes med komponister som Donizetti, Bellini og Rossini. Det blir også et gjenhør fra produksjoner som tidligere har blitt gjort her på Kilden; La Traviata, Rigoletto, Figaros Bryllup, Tryllefløyten og Jeg ER Lucia.

Tre dyktige solister er hentet inn for anledningen. Den norske sopranen Lina Johnson har gjestet Kilden Opera før, da hun i 2012 sang den krevende rollen som Nattens Dronning i Mozarts Tryllefløyten. Hun får selskap på scenen av den svenske tenoren Tobias Westman og barytonen Anders Larsson, dermed ligger alt til rette for både duetter og tersetter. Den anerkjente operadirigenten Per Kristian Skalstad er også kveldens konferansier, og vil sørge for å lose både ord og toner i havn.

Kristiansand Symfoniorkester dirigert av Per Kristian Skalstad.

Biografier

Dirigenten Per Kristian Skalstad har gjestet samtlige norske orkestre ved en rekke anledninger, og har i mange år vært en etterspurt ballett- og operadirigent. Inneværende og kommende år gjester han bl.a. Den Norske Opera og Ballett, Oslo- filharmonien, Wiener Kammerorchester (Wien – debut).

Skalstad fikk sitt gjennombrudd som ballettdirigent ved åpningen av den nye operaen i Bjørvika i 2008, men har siden 2004 dirigert ca 25 store produksjoner for Nasjonalballetten. Hans repertoar inkluderer klassikere som Svanesjøen, Nøtteknekkeren, Giselle og Tornerose, samt en lang rekke nyere verk.
Skalstad har arbeidet med solister som Håkan Hardenberger, Barbara Hendriks, Martin Frøst, Isabelle van Keulen, Håvard Gimse, Truls Mørk og Leif Ove Andsnes.

Per Kristian er også en erfaren operadirigent og har ledet en rekke operaproduksjoner i Nord- Norge i regi av Nordnorsk Opera og Symfoniorkester. Han har så langt dirigert oppsetninger av Dido og Aeneas, Barberen i Sevilla, Figaros bryllup, operainstallasjonen “Der schöne Tod», samt urframføringen av operaen “En Kiberg- Odysse´” på festspillene i Nord-Norge.

Skalstad var medlem av Oslo Strykekvartett fra 1991 til 2007. Han var 2. konsertmester i operaorkesteret fra 1993 til 2005, og har vært medlem av Det Norske Kammerorkester siden 1988.
Per Kristian Skalstad bør være velkjent for publikummet på Sørlandet og det er alltid en glede å ønske ham velkommen til Kilden.

Lina Johnson, sopran

Lina Johnson har sin utdannelse fra Norges musikkhøgskole, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Operaakademiet i København. Hun debuterte på Det Kongelige Teater i København som Najade i Ariadne auf Naxos i 2009 og har siden gjort roller der, som Constance i Dialogues des Carmélites, Musetta i La bohème, Despina i Così fan tutte og Genovieffa  i Suor Angelica. Hun har også sunget Violetta i La traviata ved Copenhagen Operafestival, Oscar i Maskeballet ved Opera Nordfjord, Frasquita i Carmen med Trondheim Symfoniorkester, og Adele i Flaggermusen, Vespetta i Pimpinone, Rosina i Barberen i Sevilla, Nattens dronning i Tryllefløyten og Hustruen i Rolf Wallins opera Elysium ved Den Norske Opera & Ballett. De siste somrene har hun sunget Adina i Elskovsdrikken og Gilda i Rigoletto ved Oscarsborgoperaen.

Johnson har vunnet flere priser og konkurranser, blant annet Sonnings musikkpris i 2008 og andrepris i den finske Kokkola Nordic Lied Competition i 2007. I 2010 deltok hun på Mozart-akademiet ved Aix-en-Provence-festivalen i rollen som Serpetta i La finta Giardiniera.

Sist Lina gjestet Kilden Opera var i 2012 da hun sang Nattens Dronning i Tryllefløyten.

Tobias Westman, tenor, regnes som en av Sveriges kommende store tenorer og blir av flere kritikere sammenliknet med den unge Jussi Björling. Tobias avsluttet sine studier på Operahøyskolen i Stockholm i 2015. Allerede under studietiden var han solist på flere konserter. Han var også den mannlige sangeren på den årlige Jenny Lind-turnéen samt ved Jenny Lind-stipendets 50 års jubileumskonsert.

Utover konserter har han gjort roller som Peter i Peters bryllup av J.P.A Schultz på Potsdam Early Music festival og Copenhagen opera festival, Ferrando i Cosi fan tutte sammen med Sibeliusakademiets masterprogram og Don Ottavio i Kungliga operans barneopera Min bror är don Juan. Sommeren 2015 gestaltet han med stor suksess Unge Jussi i Silverfågeln av Mats Larsson Gothe og Greta Sundberg i Vattnäs konsertladas sommerfestival og på høsten samme år gjorde han Albert i Die Tote Stadt på Wermland Opera.

Høsten 2016 sang han Gennaro i Malmö Operas oppsetning av Donizettis Lucrezia Borgia og høsten 2017 returnerte han dit for å gjøre Pinkerton i Puccinis Madama Butterfly. På Malmö Opera har han, under Leif Segerstams ledelse, også gjort rollen som Melot i en konsertant versjon av Tristan og Isolde. Tobias Westman gjester Kilden for første gang.

Anders Larsson, baryton, har sin diplomeksamen fra Den Kongelige Musikkhøyskolen i Stockholm. Han har gjestet scener som Kungliga Operan i Stockholm, GöteborgsOperan, Den Kongelige Opera i København, Glyndebourne Opera, La Monnaie i Bryssel, Oper Frankfurt, Staatsoper Berlin, Gran Teatre del Liceu i Barcelona og Teatro Real i Madrid. Han har blant mye annet gjort roller som Greven i Figaros Bryllup, Guglielmo i Così fan tutte, Belcore i Elskovsdrikken, Marcello i La Bohème, Sharpless i Madama Butterfly, Escamillo i Carmen og Germont i La Traviata.

Anders er i tillegg en ettertraktet konsertsanger og på repertoaret står blant annet Mahlers Des Knaben Wunderhorn og Frühe Lieder, Stravinskijs Canticum Sacrum og Berlioz` Lélio. Han har også sunget Bachs Juleoratorium med San Francisco Symphony Orchestra, samt gjort Mahlers Symfoni nr 8 med Kungliga Filharmonikerna og dirigent Sakari Oramo.
Det er først gang vi har gleden av å høre Anders Larsson i Kilden.

Arild Helleland har gjennom en lang karriere som operasanger gjort mer enn 3000 forestillinger og konserter på scener over hele Europa. Første gang han gjestet Kristiansand var i 1986. Da gjorde han rollen som Nemorino i Opera Sørs og DNOs oppsetning av Elskovsdrikken. Siden den gang har Opera Sør/Kilden Opera hatt gleden av å jobbe med Arild en rekke ganger, både som sanger og som regissør.

Spotify

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt