loader
13. jun 2020
Kildens digitale saler
gateprosjekt, Kilden teater, Teater
GRATIS

Culpa! i unntakstilstand

Lørdag 13. juni er siste forestillingen av Culpa! i unntakstilstand. 

SLIK SER DU FORESTILLINGEN:

Vi anbefaler å se forestillingen med hodetelefoner på smarttelefon eller nettbrett, via YouTube-appen. Det er også mulig å se forestillingen på PC, men husk da å klikke på innstillinger og justere kvaliteten på sendingen hvis det er lav oppløsning. Man kan benytte VR-briller som støtter YouTube.

Forestillingen spilles rundt et 360-grader kamera, og du styrer derfor selv hvor du til enhver tid vil se ved å bevege på telefonen/nettbrettet/musen.

Forestillingen starter kl. 13 og kan sees her.  Forestillingen vil ligge ute i 48 timer i etterkant.

Her finner du førsnakk med Mine Nilay Yalcin og Valborg Frøysnes i samtale om forestillingen.

——————

Av Taro Vestøl Cooper

Inspirert av Jens Bjørneboes dikt «Mea Maxima Culpa»

Idé/bearbeidelse/regi: Mine Nilay Yalcin

Støttet av Fritt Ord

Da Covid-19 slo inn over oss, forsto vi raskt at vi ikke ville være i stand til å gjennomføre Culpa! slik forestillingen opprinnelig var tenkt – nemlig som en gateteaterforestilling der vi skulle henvende oss direkte til de unge, på deres territorium i skolegården, på ungdomsklubben, i byrommet, mellom høyblokker og i parker. Vi måtte finne en alternativ måte å formidle teksten på som fungerte som en integrert del av det kunstneriske uttrykket,  og ikke kun som en nødløsning. Det ville også bli en annen forstilling enn det som opprinnelig var planlagt. Derfor ble Culpa! til Culpa! i unntakstilstand.  

I forestillingen vil skuespillerne spille direkte mot et 360-graders kamera i Kilden som strømmes ut til publikum via YouTube. Ved å bevege på telefonen/nettbrettet/musen kan publikummeren selv bestemme hvor den vil se. Etter forestillingen kan man chatte live med skuespillerne.

Av jorden har vi gjort et slaktehus! – en strofe hentet fra Jens Bjørneboes kjente dikt «Mea Maxima Culpa» (Min store skyld) gjør inntrykk å lese i den situasjonen verden er og har vært i den siste tiden. Diktet er utgangspunkt for teksten Culpa! av slampoeten Taro Vestøl Cooper basert på en idé av regissør Mine Nilay Yalcin. Teksten er utviklet sammen med ungdom fra Kristiansand, og er ett av Kilden Teaters bidrag til Bjørneboejubileet i 2020.

Covid-19 skaper en spesiell og motsetningsfull tilværelse for de fleste, en blanding av isolasjon og invasjon, intimitet og distanse. Dette håper vi at Culpa! i unntakstilstand reflekterer. Teksten tar også for seg likegyldigheten i vår tid. Hvordan sosiale medier påvirker våre narrativ og måten vi følger historier på. Den handler om å prøve å bli hørt i et hav av historier på nettet. Om ungdommer som bærer på noe viktig de vil si – men som forsvinner i kaoset av reklamer, likes og emojis.  

Vi gleder oss veldig til å dele dette arbeidet med dere. Det har vært en kort og hektisk reise med mye endringer, usikkerhet og overraskelser på veien. Det hele er et stort eksperiment, og vi er takknemlig for at dere vil være med oss inn i dette ukjente landskapet. 

«Endelig skjer det noe: spontant – og  over hele verden – har ungdommen reist seg til opprør» skrev en ungdomsentusiastisk Bjørneboe på slutten av 60-tallet.  Jens Bjørneboe var overbevist om at det var de unge som skulle ta over og at «oldingevelde» måtte vike for ungdommens kloke og kvikke hoder.  Det var de som var fremtiden, og kun de som kunne endre verden.  

 

Og så er vi plutselig her.  

I fremtiden.  

I en informasjonsflyt utenfor enhver fatteevne.  

I en verden på vei rett mot avgrunnen.  

I en polarisering og splitting vi håpet vi aldri skulle være vitne til igjen.   

Rett i utkanten av krigen, men allikevel midt i den.  

I en tid av endring.  

I en tid – hvor man vet prisen på alt, men verdien av ingenting 

Og vi ser mot ungdommen. Og de reiser seg igjen – over hele verden – til opprør og sier:  

«Ikke be oss ta ansvar! Det er deres egen skyld! Ikke la oss ta oppvasken etter deres fyllefest! Vaske gulvet må du gjøre sjøl»!  

For hvem bærer ansvaret når alt har gått galt?  

Hvem får stikke og hvem må bli?  

  (*Oscar Wilde)  

  

I diktet Mea Maxima Culpa – setter Bjørneboe spørsmålstegn ved plikt og ansvar – og peker fingeren rett mot oss alle i det han sier «hva en har syndet, har alle gjort».   

Vi tok med oss diktet ut i Bjørneboes fødeby og møtte akkurat de Bjørneboe så til: Ungdommen.  Med penn og papir lot vi ungdommen selv skrive om deres uro, gleder og sorger.  Det er mye.  Det er viktig. Og det er sant. Det de skriver. 

———————

Skolemateriell til Culpa! i unntakstilstand.

Ungdomsopprør i unntakstilstand

Korona har flyttet ungdomsforestillingen Culpa! bort fra gata og skolegården og over på skjerm. Culpa! i unntakstilstand roper høyt om det å være ung – i en jungel av reklamer, emojis og likes.

Anmeldelser Culpa! i unntakstilstand

Her er det samlet anmeldelser av forestillingen "Culpa! i unntakstilstand"

Bilder fra forestillingen

Foto: Heida Gudmundsdottir

Flere bilder fra forestillingen finner du i vårt bildearkiv.

Teaterkortet

Denne forestillingen inngår i Teaterkortet 2020. Les mer om teaterkortet!

Medvirkende

Ann Ingrid Fuglestveit - fast skuespiller ved Kilden TeaterAnn Ingrid Fuglestveit er fra Byremo og har dramautdannelse fra Høgskolen i Agder. Hun har jobbet som skuespiller ved Agder Teater siden 2006, og er i dag fast ansatt ved Kilden Teater.

Hun har en rekke produksjoner bak seg, bl. a. Brand, Hamlet, Heddaprisnominerte Natta, Julie og Romeo, Prinsessa på erten, Gutta i trehuset, Villa Contigo, Reisen til julestjernen, Spellemann på taket, Juryen – 12 edsvorne, Jeg vil vaske verden ren, Sult1, Hedda Gabler og Helt privat. Høsten 2019 var hun med i storsuksessen Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter.

I 2020 blir Ann Ingrid å se i To i båden – sørlandsvisa 100 år, Culpa!, Mysterier og En julefortelling.

Jenny EllegårdJenny Ellegård kommer fra Nesodden, og er utdannet fra Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Hun har jobbet frilans fra 2014, og medvirket i flere film-, tv- og teaterproduksjoner, blant annet Frun från Havet ved Göteborg Stadsteater, Peter Pan ved Haugesund Teater, Om enn bare for i kveldved Black Box Teater, Det Går Bra ved Antiteateret, sistnevnte forestilling vant Osloprisen for Beste Scenekunst i 2017. Fra 2016-2019 turnerte hun med den intense forestilling Myke Øyne av Østgaard/ Pendry som omhandler flyktningekrisen, den ble vist på diverse festivaler som Festspillene i Nord-Norge, Heddadagene, SAND- festivalen, Showbox, m.fl.

På film og tv har hun vært å se i blant annet Nrk- serien Valkyrien, hun har hatt mindre roller i Unge lovende og 18, og større roller i de prisbelønte kortfilmene Anna och Tomas skiljer sig, Slik ting ender og On/Off.

I Kilden blir hun i 2020 å se i Jonas, Samhold søkes, Culpa!, Mysterier og En julefortelling.

Kevin Mbugua skuespiller Kilden TeaterKevin Mbugua går under artistnavnet Kevzta, og er skuespiller, sanger, låtskriver og danser fra Oslo. Han begynte sin karriere i underholdningsbransjen som danser i hip hop miljøet i Oslo, og som 18-åring begynte han å undervise i dans.

Siden 2010 har han utviklet seg innenfor flere kunstformer. Han har studert teater ved Nordic Black Express, og i 2014 og 2015 reiste han på turné med Nico & Vinz som koreograf og danser i Europa, USA og Asia. Året etter var han med på teaterstykket Great As I Am satt opp av Nordic Black Theatre i Den Norske Opera & Ballet. Samme år spilte han også med bandet sitt på festivaler rundt om i Norge, i tillegg til at han hadde sin første konsert utenlands i Slovakia. Senere ble han med på konkurransen Max Lovende, og ble en av juryens utvalgte til å opptre på Over Oslo-festivalen.

De siste årene har han vært med på flere teaterstykker i Norge, Tyskland og Danmark, blant annet radioteaterert Offerlammet på NRK hvor han var skuespiller og medvirkende komponist.

I 2020 blir Kevin å se i Jonas og Culpa!.

Fredrik Høstaker skuespiller Kilden TeaterFredrik Høstaker er fra Førde, og er utdannet ved Teaterhøgskolen i Oslo og Bårdar Akademiet.

Han har blant annet medvirket i Kjærleikens Ferjereiser ved Sogn og Fjordane Teater, Vaffelhjarte ved Haugesund Teater og Tormod Carlsens Radio Oh So Slow spilt på Oslo Internasjonale Teaterfestival. I tillegg har han vært medskapende skuespiller i GJENSTAND FOR spilt på Teaterfestivalen i Fjaler og i Goro Tronsmos Staged Institutions III – The Arts Education Factory.

Han har også medvirket i film og tv, deriblant NRKs dramaserie Valkyrien. I Kilden blir han i 2020 å se i Jonas, Culpa! og Hundrevis av barn i vill kamp. 

Kunstnerisk lag

Taro Vestøl Cooper i Culpa!Taro Vestøl Cooper er født i Brooklyn, New York i 1984 og er vokst opp på Kampen, Vålerenga og Tøyen i Oslo. Han er utdannet skuespiller ved Nordic Black Xpress i Oslo.

Han er norgesmester i slampoesi i 2010 og 2013, skandinavisk mester i 2011 og svensk mester i team slam poetry i 2016 og 2017. Han har jobbet med og for bla. Teater NOR og Nordic Black Theatre, og har gjort prosjekter i samarbeid med Den Norske Opera, Oslo Filharmoni, SPKRBOX festivalen, Hålogaland Teater, Bugge Wesseltoft og Saul Williams. Han grunnla Foreningen Slamkollektivet og var daglig leder og prosjektkoordinator fram til sommer 2017.

Til daglig instruerer, underviser og opptrer Taro landet rundt på skoler, bibliotek, ungdomsklubber, seminarer, festivaler og scener av ymse slag.

Foto: Marius Abrahamsen

Mine Nilay regissør på Culpa!. Foto: Hina Zaidi

Mine Nilay Yalcin  er utdannet fra Nordic Black Express i Oslo og tar for tiden en master i Teater på Kunsthøyskolen i Oslo hvor hun fordyper seg i regi og gateteater.

Mine har vært tilknyttet Nordic Black Theater i mange år hvor hun har ledet Nordic Black Ungdomsgruppe og undervist i teaterproduksjon ved Nordic Black Express; her med forestillinger som bl.a Kongen er Kongen og Køen.

Mine har også jobbet med frie teatergrupper i Oslo, Lofoten og Danmark som både skuespiller og regissør.

I 2018 stod hun bak forestilling Asfaltpuls som turnerte gatene på østkantene i Oslo og spilte bl.a. på Assitejfestivalen i Kristiansand, PiT og Kloden i Sentrum.

(Foto: Hina Zaidi)

Kostymedesigner Synne Reichelt FørelandSynne Reichelt Føreland kommer fra Kristiansand. Hun er utdannet ved Esmod Designskole og har en master i kunstfag fra Universitetet  i Agder.

Siden 2014 har hun arbeidet frilans med base i Oslo. Hun har blant annet medvirket i Gjesmearkivet regissert av Miriam Prestøy Lie, og er fast kostymedesigner for performancetrioen DJ Grovi. Hun har også arbeidet som set-kostymør i en rekke norske og internasjonale spillefilmer, blant annet Pyromanen av Erik Skjoldbjærg, Snømannen av Tomas Alfredson og Utøya 22. Juli av Erik Poppe.

Dette er første gang Reichelt Føreland gjester Kilden, og hun skal i 2020 være med på Samhold søkes, Culpa! og En julefortelling.

(Foto: Mariell Øyre)

Simen Hefte Endresen – Lyddesigner ved Kilden TeaterSimen Hefte Endresen er lyddesigner og har jobbet ved Agder Teater siden 2001, og jobber i dag som lydtekniker ved Kilden teater og konserthus.

Han har jobbet på en rekke av Agder Teater og Kilden Teaters oppsetninger, og har gjort lyddesign på blant annet Kulde, Bad Boy Bubby, Spellemann på taket, Les Miserables, Plutselig Pervo, Skyfri Himmel, Sound of Music, Snødronningen, Jeg er Lucia, Terje Vigen, Gutta i Juletrehuset, Lik og Del, Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter og årets familiemusikal i 2019 Trolle og den magiske fela. 

Endre Sannes Hadland husdramaturg i KildenEndre Sannes Hadlander Kilden teaters faste dramaturg. Han har en masterutdannelse i dramaturgi fra Universitetet i Aarhus. Endre har jobbet med frie teatergrupper og prosjekter i Oslo, Stavanger og Danmark. Bl.a. fungerte han som dramaturg i den Heddapris-vinnenende forestillingen Brune av Teater Joker/Akershus Teater i 2016/17. Han har tidligere arbeidet ved Nationaltheatret og Rogaland Teater, og er styreleder for Norske dramaturger.

I Kilden har han vært dramaturg ved en rekke forestillinger, og han har også dramatisert og regissert Den lille prinsen og Skilpadder hele veien ned. Høsten 2019 hadde han også medregi på forestillingen Kristiansand.Nå.

I 2020 har Endre dramaturgi på Jonas, Culpa! og Hundrevis av barn i vill kamp, og regi/dramaturgi på To i båden – sørlandsvisa 100 år.

Christine HellandChristine Helland er utdannet ved Universitetet i Agder, hvor hun har en bachelor i Faglærer i drama, master i Kunstfag og et årsstudium i Litteratur, film og teater.

Christine er ansatt i Kilden Dialog hvor hun er teaterinstruktør og prosjektleder for blant annet UngdomsKilden. I Kilden har hun hatt regi på Den Modige (2013), Villa Contigo – Halvveis til Himmelen (2014), Juleevangeliet i årene 2014 til 2017, Kvinnekuppet (2017), Vinnere (2017), Svømmerne (2017) og Gutta i Juletrehuset (2018), i tillegg til en rekke mindre forestillinger med Teatergruppen Fotspor hvor hun både har hatt regi og manus. Hun har også vært regiassistent på forestillingen Snødronningen (2016) og har erfaring som skuespiller og scenecoach for live-artister.

I tillegg har Christine vært timelærer og sensor ved UiA, samt freelance-skribent for Norsk Shakespearetidsskrift.

Produsent Tor Anders Aadalen
Inspisient Mette Nessvoll Høgdal
Scenetekniker Magne Strand
Lydtekniker Øystein Elias Bredesen Slyngstad
Lysmester Vitor Antonio De Freitas
Wysiwyg-tegner Bjørnar Skutlaberg
Lystekniker Helge Stewart Bergstad
Teknisk produsent video Stein Erik Bakken
Kameraoperatør David Holme
Maskør Marianne Log
Teknisk koordinator Ryall Burden
Kostymekoordinator Jessica Romberg
Kostymeverksted Bente Kyrvestad
Magda Stallemo Bakke
Anne Lise Stensli
Berit Langeland
Påkleder Cecilie Nore
Ane Aanesland Hefte
Fargeri/rekvisitør Nadia Liv Mandrup
Rekvisittmaker/rekvisitør Paul Lundø
Leder for rekvisittverksted Pernille Usterud-Svendsen
Leder verksted Mike Troxel
Takk til ungdom fra Slettheia grendehus
Samsen
UngdomsKilden
Kirkens Bymisjon
Røde Kors Gatemegling
Frikirken

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt