loader
20. jul 2019
Fjæreheia, Grimstad
Fjæreheia, Teater, Teatervåren
350 - 550 NOK

Fruen fra havet

Kilden Teater i samarbeid med Yabin Studio presenterer: Fruen fra havet

Gå ikke glipp av Kilden Teaters storslåtte oppsetting av Henrik Ibsens Fruen fra havet på Norges råeste utendørsscene i Fjæreheia!

Hvilke konsekvenser får valgene vi tar – for oss selv og for andre? Og finnes egentlig frihet? Henrik Ibsen skrev «Fruen fra havet» for over 130 år siden, men tematikken har ikke blitt mindre aktuell. «Fruen fra havet» handler om å ta egne valg, og er det Ibsen-stykket som tydeligst viser det personlige ansvaret vi har for egen frihet. Begrepet «frihet under ansvar», blir svært sentralt i fortellingen om Ellida som blir stilt overfor et avgjørende valg.

Ellida Wangel er fyrvokterdatteren som vokser opp langt ute i havgapet, og som gifter seg med den langt eldre Doktor Wangel. Med seg inn i ekteskapet har Ellida sin forhistorie, som blant annet innebærer en forlovelse med en sjømann fra ti år tilbake. Ekteparet Wangel får en sønn som dør som spedbarn, og ekteskapet bærer preg av å være livløst og vanskelig. Doktor Wangel er også bekymret for sin unge kones mentale helse. Når Ellidas gamle flamme dukker opp, må hun velge mellom sin tidligere forlovede og sin nåværende ektemann. I motsetning til Hedda Gabler og Nora, velger Ellida å bli. Med alt det som valget innebærer.

I stedet for intimt kammerspill i teateret, får vi en var og vakker utendørsversjon av «Fruen fra havet» som vektlegger visuell tilnærming i det spektakulære steinbruddet i Fjæreheia i Grimstad. Her møter vi mennesker som står overfor livsvalg, i et fantastisk utendørsamfi som understreker dramatikken og råskapen til det fulle. I hovedrollene: Amalie Krogh og Henrik Rafaelsen. Velkommen til årets forestilling i Fjæreheia!

Av Henrik Ibsen
Musikk: Tove Kragset og Oakland Rain
Regi og bearbeidelse: Birgit Amalie Nilssen
Koreografi: Yabin Wang
Musikalsk ansvarlig og kapellmester: Tove Kragset
Scenografi: Ryall Burden
Kostymedesign: Kimie Nakano
Lyddesign: Rune Sundby
Lysdesign: Martin Myrvold
Dramaturg: Endre Sannes Hadland
Produsent: Jørgen Macdonald

Medvirkende

Amalie KroghAMALIE KROGH  (skuespiller – Ellida) er nyutdannet fra The Royal Conservatoire of Scotland og RADA i London. Hun har laget egne stykker som har blitt vist på Edinburgh Festival Fringe, The Citz’ On the Verge Festival og McLellan Arts Festival. Som attenåring ble hun som én av tjue dansere plukket ut til Nasjonalballettens forestilling På Tå Hev ved Den Norske Opera. Hun har dubbet i flere år, og medvirket i Olsenbanden Jr. på cirkus og Spellemann på taket ved Oslo Nye Teater. I løpet av utdannelsen har hun blant annet spilt Viola i Twelfth Night, Tingeling i Peter Pan, Mary Swanson i Middletown og Lucia i Mad Forest. For avgangsforestillingen San Diego ble hun tildelt The Hyacinth Havergal Prize for skuespill.

Henrik RafaelsenHENRIK RAFAELSEN (skuespiller – Wangel) studerte ved Teaterhögskolan i Stockholm 94-98. Han jobbet ved Stockholm Stadsteater 98-2005, Det Norske teatret 2005- 2006, og  Nationaltheateret fra 2006 frem til han begynner i Kilden i 2020. Henrik har spilt Brand og Hamlet i Fjæreheia i 2006 og 2008.  Han har medvirket i et trettitalls norske og svenske filmer og TV-serier. Han har fått pris for beste mannlige skuespiller på Filmfestivalen i Karlovy Vary for Mer eller mindre mann og Amandapris for beste mannlige skuespiller for Sykt lykkelig. Han fikk også Kanonprisen og Amandanominasjon for Beste mannlige birolle i Thelma, og Guldbagge- nominasjon for beste birolle i Unge Astrid og kritikerprisen for Peer Gynt i 2005.

YABIN WANG (koreograf og danser – Ellida)  er Kinas mest berømte samtidsdanser og koreograf og har hentet hjem mange førstepriser i nasjonale ogregionale konkurranser i samtidsdans i Kina. I 2009 åpnet hun sitt eget dansekompani, Yabin Studio, og har siden produsert en danseforestilling hvert år under navnet Yabin & Her Friends. Kompaniet produserer helaftens forestillinger og bestiller nye verk med koreografer fra USA, Europa og Kina. Både som danser og koreograf har hun et ekstraordinært talent som har høstet lovord fra både anmeldere og artister. Hun har opparbeidet seg et renommé som den mest lovende og nyskapende koreograf, danser og produsent innen samtidsdans både i og utenfor Kina.

TOMOS YOUNG (skuespiller og danser – Den fremmede) er utdannet innen musikkteater, koreografi og utøvende dans fra Institution Sevignée i Frankrike og Dorreen Bird College i London. Som profesjonell danser har han jobbet i hele Europa, blant annet med Moorish Dancers på The Playhouse London, Transitions, og Non Such Historical Dance Company. I Norge har han blant annet jobbet med Amanda fra Haugesund og Helter på Haugesund Teater. Som koreograf debuterte han med forestillingen Breaking Point med det London-baserte kompaniet TYDC. Ved Kilden Teater har han spilt Terje Vigen i Fjæreheia, samt vært med i Gutta i Juletrehuset og Lik og del.

MAREN WALLEVIK HANSEN (komponist og skuespiller – Bolette) er 23 år gammel, bor i Kristiansand og pendler til London for musikkprosjekter. Hun jobber som låtskriver og artist i duoen Oakland Rain. Hun gikk linjen Musikk, dans og drama ved Vågsbygd videregående skole, og er nå frilanser. Hun begynte tidlig å bli inspirert av å se på musikk som et element i historiefortelling, både i teater og film. Under Oakland Rain har hun vært med som komponist og tekstforfatter i produksjonen av “Fruen fra havet”, hvor hun også tar del i å fremføre musikken som er skrevet. I tillegg til det musikalske spiller hun eldste datter i huset, Bolette Wangel. Dette er hennes teaterdebut på scenen i Fjæreheia.

Charlotte Wallevik HansenCHARLOTTE WALLEVIK HANSEN (komponist og skuespiller – Hilde) er 23 år gammel og jobber som låtskriver og artist i duoen Oakland Rain. Hun gikk på linjen Musikk, dans og drama ved Vågsbygd videregående skole, og er nå frilanser pendlende mellom Kristiansand og London for arbeid med musikk. Interessen hennes for teater startet som barn, da hun blant annet spilte hovedrollene som Unge Mathilde i musikalen Mathilde fra Ramsøya og Judith i musikalen Like Til Betlehem. Hennes rolle som yngste datter Hilde Wangel i Fruen fra havet er hennes debut som skuespiller, og stykket er også hennes debut som medvirkende komponist og tekstforfatter til teater. Hun tar også del i å fremføre musikken i oppsetningen.

Ulrik Waarli GrimstadUlrik Waarli Grimstad (skuespiller – Arnholm) er oppvokst i Oslo og Kristiansand, og var i 2015 ferdig utdannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole. Han har spilt på blant annet Aarhus Teater, Teater Svalegangen og Betty Nansen Teateret i København. Waarli Grimstad har vært en del av Kildens faste ensemble de siste årene og spilte blant annet i Et dukkehjem, Juryen – 12 edsvorne, Jeg vil vaske verden ren, Teaterkonsert Peer Gynt og Den lille prinsen.

Steffen Mulder (skuespiller – Lyngstrand) fra Kristiansand er utdannet skuespiller fra NISS i Oslo. Siden 2012 har han vært tilknyttet Kilden Teater der han har medvirket i flere oppsetninger som Kilden av Gabriel Scott, Den Stundesløse, Reisen til julestjernen, Den modige, Gutta i Juletrehuset, Snødronningen, Juryen – 12 edsvorne, Jeg vil vaske verden ren, Tingenes tilstand og Sidespringerne. I 2016 debuterte han som regissør for Kilden Teater med forestillingen Romeo og Julie, som senere ble spilt for skolebarn i hele Agder. I tillegg har han utviklet manus og medvirket i flere oppsetninger for Den kulturelle skolesekken i Kristiansand. Til høsten blir Steffen å se i Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter i Kilden.

Ying PengYING PENG (danser – Ellida) er uteksaminert fra danseprogrammet ved National Academy of Chinese Theatre Arts og har mottatt andrepris i den regionale dansekonkurransen i Kinas fem nordligste provinser og førsteprisen i den nasjonale dansekonkurransen for universitetsstudenter. Som representant for kinesisk dansekunst har hun deltatt i kulturutvekslinger og opptrådt i blant annet Israel, Norge, Japan og Ungarn. Av større forestillinger hun har deltatt i, kan nevnes dansedramaene The Moon Opera og Airs of the Country i tillegg til musikalen Løvenes konge.

Qiqi LiuQIQI LIU (danser – Hav) har som danser, skuespiller og koreograf samarbeidet med dansere både i Kina og internasjonalt. Hun har opptrådt over hele verden og blitt hyllet som en glimrende, eksplosiv kunstner. Liu har hatt viktige roller i mange verk, blant annet i dansedramaene The Moon Opera og Mortal Danger og i prosastykket Extremely Unclear. Kortfilmen Lover, der Liu har en av hovedrollene, mottok prisen for nyskapende filming av dans på Festival of Dance Images i Athen i 2016.

XIAOYUN FAN (danser – Hav) er en betydningsfull artist med en formfullendt stil med mye variasjon. Hun har deltatt i ulike former for scenekunst som danser og skuespiller og har blant annet opptrådt i Tyskland og Frankrike. Hun holder danseklasser i flere byer i Kina og er svært ettertraktet blant de unge som oppdager gleden ved bevegelse.

Som Kildenvenn får du 20% rabatt på forestillingene 11. – 13. juli. Bli Kildenvenn.

Henrik Ibsen i Grimstad

Henrik Ibsen (1828-1906) vokste opp i en overklassefamilie i Skien. Etter konfirmasjonen skulle han ifølge sin stand gå latinskolen, men lavkonjunkturen i Skien førte faren Knud Ibsen ut i økonomiske problemer.

Kinesisk stjernekoreograf i Fruen fra havet

Folk flest bor i Kina, og en av Kinas aller fremste dansekunstnere, Yabin Wang, er akkurat nå på Sørlandet for å skape en nytolkning av Henrik Ibsens Fruen fra havet sammen med Kilden Teater og Oakland Rain.

Fruen fra havet – Kunstnerisk lag

Fruen fra havet er et stykke om motsetning. Om kulturforskjeller og identitet. Dragningen mellom det ukjente, men farlige, og det trygge, men konforme.

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt