loader
19. sep 2017 - 21. okt 2017
Teater- og Operasalen
Teater
100.00 - 450.00 NOK

Jeg vil vaske verden ren

Produsert av Kilden Teater

Urpremiere 19. September 2017

Av Marius Leknes Snekkevåg.

Det er ikke tanken som teller!

Feminist, skisportpioner og antisemitt. Halldis Neegård Østbye var propagandaleder for Nasjonal Samlings kvinneorganisasjon, Quislings hengivne følgesvenn og sentral i jakten på norske jøder under andre verdenskrig. Hennes fanatisme resulterte i hensynsløs ekstremistisk propaganda knyttet til «jødespørsmålet», samt politiske bokutgivelser under pseudonymet Irene Sverd. Hun mente det godt, men hjelper det når hun gjorde så ondt?

«Jeg vil vaske verden ren» er en fiktiv historie inspirert av virkelig hendelser. Vi følger Halldis fra uskyldig barndom til en bitter avslutning på livet. Hun ble dømt under landssvikeroppgjøret, men forsvarte likevel sine handlinger frem til sin død på psykiatrisk klinikk i 1983. I Kilden Teaters forestilling flettes nåtid og fortid sammen for å vise en kvinne som velger en ideologi hun til slutt slukes fullstendig av. Halldis sin historie tok slutt i forrige århundre, men ekstremismen sprer seg igjen gjennom Europa med et kaldt gufs fra Quislings egen tid.

Teamet bak forestillingen, ble i 2011 nominert til Heddaprisen i kategorien «Årets forestilling» for «Rabinowitz». Fortellingen om Halldis er andre innslag i dramatiker Marius Leknes Snekkevågs planlagte teatertriologi om andre verdenskrig der «Rabinowitz» var første del. Leknes Snekkevåg har siden 2013 arbeidet med stykket i samarbeid med Dramatikkens Hus. Inspirasjonen fikk han etter at han oppdaget en artikkel i Dagbladet kalt «Nazisten Halldis».

«Jeg vil vaske verden ren» har urpremiere på Kilden Teater høsten 2017.

 

Regissør: Audny Chris Holsen

Scenograf/kostymedesigner: Åse Hegrenes

Koreograf: Sigrid Edvardsson

Lysdesigner: Markus Tarasenko Fadum

Lyddesigner: Eirik Mordal

Dramaturg: Endre Sannes Hadland

Medvirkende:

Linn Løvvik

Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen

Steffen Mulder

Lars Emil Nielsen

Anna Dworak

Ulrik Waarli Grimstad

Ina Maria Brekke

KJØPE BILLETTER

september 2017

oktober 2017

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt