loader
19. sep 2017 - 21. okt 2017
Teater- og Operasalen
Teater
100.00 - 450.00 NOK

Jeg vil vaske verden ren

KILDEN TEATER PRESENTERER:

Av Marius Leknes Snekkevåg. Inspirert av livet til Halldis Neegård Østbye.

Vi vil alle redde verden, vil vi ikke? 

Feminist, skisportpioner og antisemitt. Halldis Neegård Østbye var propagandaleder for Nasjonal Samlings kvinneorganisasjon, Quislings hengivende følgesvenn og sentral i jakten på norske jøder under andre verdenskrig. Hennes fanatisme resulterte i hensynsløs ekstremistisk propaganda knyttet til «jødespørsmålet», samt politiske bokutgivelser under pseudonymet Irene Sverd.

«Jeg vil vaske verden ren» er en fiktiv historie inspirert av virkelig hendelser. Vi følger Halldis fra uskyldig barndom til en bitter avslutning på livet. Hun ble dømt under landssvikeroppgjøret, men forsvarte likevel sine handlinger frem til sin død på psykiatrisk klinikk i 1983. I Kilden Teaters forestilling flettes nåtid og fortid sammen for å vise en kvinne som velger en ideologi og til slutt slukes fullstendig av den. Halldis sin historie tok kanskje slutt i forrige århundre, men ekstremismen sprer seg igjen gjennom Europa slik den gjorde før andre verdenskrig.

Teamet bak forestillingen ble i 2011 nominert til Heddaprisen i kategorien Årets forestilling for «Rabinowitz». Fortellingen om Halldis er andre innslag i dramatiker Marius Leknes Snekkevågs planlagte teatertriologi om andre verdenskrig. «Rabinowitz» var den første delen. Leknes Snekkevåg har siden 2013 arbeidet med stykket i samarbeid med Dramatikkens Hus. Inspirasjonen fikk han etter at han oppdaget en artikkel i Dagbladet kalt «Nazisten Halldis».

«Jeg vil vaske verden ren» har urpremiere på Kilden Teater høsten 2017.

 

Regissør: Audny Chris Holsen

Scenograf/kostymedesigner: Åse Hegrenes

Koreograf: Sigrid Edvardssen

Lysdesigner: Markus Tarasenko Fadum

Lyddesigner: Eirik Mordal

Dramaturg: Endre Sannes Hadland

Medvirkende:

Linn Løvvik

Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen

Steffen Mulder

Lars Emil Nielsen

Nasrin Khusrawi

Ulrik Waarli Grimstad

Ina Maria Brekke

KJØPE BILLETTER

september 2017

oktober 2017