loader
21. okt 2017
Teater- og Operasalen
Teater, Ungdom, Voksen
135.00 - 450.00 NOK

Jeg vil vaske verden ren

Produsert av Kilden Teater

Urpremiere 19. September 2017

Av Marius Leknes Snekkevåg.

Det er ikke tanken som teller!

Feminist, skisportpioner og antisemitt. Halldis Neegård Østbye var propagandaleder for Nasjonal Samlings kvinneorganisasjon, Quislings hengivne følgesvenn og sentral i jakten på norske jøder under andre verdenskrig. Hennes fanatisme resulterte i hensynsløs ekstremistisk propaganda knyttet til «jødespørsmålet», samt politiske bokutgivelser under pseudonymet Irene Sverd. Hun mente det godt, men hjelper det når hun gjorde så ondt?

«Jeg vil vaske verden ren» er en fiktiv historie inspirert av virkelig hendelser. Vi følger Halldis fra uskyldig barndom til en bitter avslutning på livet. Hun ble dømt under landssvikeroppgjøret, men forsvarte likevel sine handlinger frem til sin død på psykiatrisk klinikk i 1983. I Kilden Teaters forestilling flettes nåtid og fortid sammen for å vise en kvinne som velger en ideologi hun til slutt slukes fullstendig av. Halldis sin historie tok slutt i forrige århundre, men ekstremismen sprer seg igjen gjennom Europa med et kaldt gufs fra Quislings egen tid.

Varighet: 90 minutter uten pause.

Jeg vil vaske verden ren

Alle har et ønske om å forandre den verden man lever i, eller bidra til at det blir en verden man ønsker å leve i. Det er det samme som å være idealist. Halldis sin historie er en reise fra idealisme til fundamentalisme.

7. oktober 1942 skriver hun til ministerpresident Quisling på Slottet:

”…jeg tror det vilde være en stor vinning om NS blannt de germanske, eller kanske heller de NORDISKE dyder, regnet den ting at man ikke skal mishandle en slått fiende, men at han, om nødvendig, skal skytes raskt og nådeløst. Det er det samme som med dyrene. De skal drepes raskt og smertefritt, ikke seigpines. Det bør vel også gjelde jødene.”

Les brevet i sin helhet

Teamet bak forestillingen, ble i 2011 nominert til Heddaprisen i kategorien «Årets forestilling» for «Rabinowitz». Fortellingen om Halldis er andre innslag i dramatiker Marius Leknes Snekkevågs planlagte teatertriologi om andre verdenskrig der «Rabinowitz» var første del. Leknes Snekkevåg har siden 2013 arbeidet med stykket i samarbeid med Dramatikkens Hus. Inspirasjonen fikk han etter at han oppdaget en artikkel i Dagbladet kalt «Nazisten Halldis».

«Jeg vil vaske verden ren» har urpremiere på Kilden Teater høsten 2017.

Regi og manusbearbeidelse: Audny Chris Holsen
Scenograf/kostymedesigner: Åse Hegrenes
Koreograf: Sigrid Edvardsson
Lysdesigner: Markus Tarasenko Fadum
Lyddesigner: Eirik Mordal
Dramaturg: Endre Sannes Hadland

Bilder

Foto: Stig Håvard Dirdal

Skuespillere

Linn Løvvik er utdannet skuespiller fra GITIS Scandinavia i Århus ; The Russian Academy of Theatre Arts. Etter endt utdannelse debuterte  hun som Una i Blackbird ved Haugesund Teater. Hun har siden medvirket i et 20-talls produksjoner ved flere av landets scener, blant annet i Rabinowitz (Haugesund Teater/Rogaland Teater/Det Norske Teatret) som ble Heddanominert for beste forestilling i 2011. I 2012 ble hun tildelt 2-årig arbeidsstipend for yngre, nyetablerte kunstnere. Ved Kilden Teater har Linn spilt Dr. Stockman i En Folkefiende (-15), Snødronningen i Snødronningen (-16) og var sist å se i Kvinnekuppet (-17).

Steffen Mulder fra Kristiansand er utdannet skuespiller fra NISS i Oslo. Etter endt utdannelse arbeidet han frilans, men siden 2012 har han vært tilknyttet Kilden Teater. Der har han medvirket i flere oppsetninger som Kilden av Gabriel Scott, Den Stundesløse, Reisen til Julestjernen, Den Modige, Villa Contigo, Gutta i trehuset, Snødronningen og Juryen – 12 edsvorne. I tillegg har han utviklet manus til flere oppsetninger for Den kulturelle skolesekken i Kristiansand. I 2016 debuterte Mulder som regissør for Romeo og Julie, en forestilling som senere ble spilt for skolebarn i hele Agder.

 

Ina Maria Brekke er utdannet skuespiller ved Liverpool Institute for Performing Arts. Hun har medvirket i flere film- og tv-produksjoner, bl.a. som Jen i Clowne, Mari i Dumpa (NRK) og senest i kortfilmmusikkvideoen Girls. I tillegg har hun skrevet kortfilmen ANA som ble produsert og spilt inn i Los Angeles. På scenen har hun blant annet vært å se som Pippi i Pippi Langstrømpe, Klatremus i Hakkebakkeskogen, Lise i Doktor Proktors Prompepulver, Liesl i The Sound of Music, Lady Capulet, Mercutio, Ammen og Lorenzo i Romeo og Julie og senest som danser i Terje Vigen i Fjæreheia. Ina er en del av Kildens ensemble og blir i høst å se i Jeg vil vaske verden ren og Sult1.

 

Anna Dworak er utdannet fra Nordisk Teaterskole i Århus. Hun var i flere år frilansskuespiller/instruktør i Europa, bl.a.ved Teater des Augenblicks (Østerrike) og LOT-Teater (Tyskland). Grunnla i 1998 teaterkompaniet krement x sammen med regissør Morten Traavik, som i perioden 1998-2004 iscenesatte produksjoner i inn- og utland. De siste årene har hun arbeidet med fjernsyn, film, teater og radioteater, bl.a. filmene Mot Moskva, Radiopiratene, Sammen, De nærmeste, og TV-serier, bl.a. Slangebæreren, Sørgekåpen, Spesialenheten, Kampen for tilværelsen samt hovedrollen i Radioteaterets Dommer Hamre. Hun stod sist på scenen i Kvinna frå før ved Sogn og Fjordane Teater.

Lars Emil Nielsen kommer fra Lillesand og har sin utdannelse fra Universitetet i Agder. Han har produsert og spilt i flere oppsetninger av Pider Ro av Sørlandets egen forfatter Gabriel Scott. Nielsen har siden 2013 vært tilknyttet Kilden Teater, og har medvirket i forestillinger som Den Stundesløse, Reisen til Julestjernen, Villa Contigo, Den Modige, Gutta i Trehuset, Romeo og Julie og var i vår å se som jurymedlem nummer 12 i Juryen – 12 edsvorne. På fritiden har han produsert humor- og showkonseptet På Nyklipte Stier som har hatt stor suksess flere steder på Sørlandet sommeren -16.

 

Ulrik Waarli Grimstad er oppvokst i Oslo og Kristiansand, og var i 2015 ferdig utdannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i Århus. I ettertid har han spilt ved flere teatre i Danmark, blant annet Aarhus Teater, Teater Svalegangen og Betty Nansen Teateret i København, før han vendte nesen hjemover og ble en del av Kilden Teaters ensemble, hvor han tidligere har medvirket i blant annet Et dukkehjem i rollen som Dr. Rank og jurymedlem nr. 4 i Juryen- 12 edsvorne.

Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen har dramautdannelse fra Høgskolen i Agder.  Hun har jobbet som skuespiller ved Agder Teater siden høsten 2006,og har hatt roller på Kilden siden starten i 2012 hvorpå hun fikk fast stilling høsten 2016. Hun har en rekke produksjoner bak seg; Brand, Hamlet, Mamma meg og menn, Heddaprisnominerte Natta, Julie og Romeo, Prinsessa på Erten, Den Modige, Gutta i trehuset, Villa Contigo, Petrine i Reisen til Julestjernen, Zeitzel i Spellemann på taket, Sigrun i Skyfri Himmel, for å nevne noen, men er nok mest kjent for rollen som Kråka i Spelet om Kråka. I vår var hun å se som juryeleder i Juryen – 12 edsvorne.

Kunstnerisk team

Audny Chris Holsen er utdannet regissør fra Statens Teaterhøgskole. Hun har satt opp forestillinger ved de fleste av landets scener og har laget bredt anlagte tv-serier som Hvaler og Himmelblå. I de senere årene har hun utmerket seg som teaterregissør med oppsetninger som bl.a. de Heddanominerte Rabinowitz (Haugesund Teater/Rogaland Teater/Det Norske Teatret) og Blodig Alvor (Rogaland Teater), videre Et Dukkehjem (Rogaland Teater), Kunsten å vekke døde fluer til live (Nordland Teater) og Rytmar frå verdsrommet (Det Norske Teatret). Ved Kilden var hun sist aktuell med En Folkefiende av Henrik Ibsen høsten 2015.

 

Sigrid Edvardsson er utdannet ved Statens Balletthøgskole (1985-88) og Peridance center NYC  (1988-89). Var fast medlem  som danser i Ingun Bjørnsgaard Prosjekt i en årrekke og har jobbet ved flere store teatre/ensembler i inn- og utland. Fikk Kritikerprisen for ”Sleeping Beauty” i 1995. Hun har jobbet som koreograf på heltid siden 2006 på blant annet Det Norske Teatret, Den Norske Opera, Rogaland Teater, Kilden, Den Nationale Scene, Brageteatret og Riksteatret. Hun har gjort over 20 produksjoner med regissør Audny Chris Holsen, og flere av produksjonene har blitt Heddanominert. I 2017 fikk hun 3-årig Statens arbeidsstipend for kunstnere.

Åse Hegrenes er utdannet ved Nordiska Scenografiskolan Finland /Sverige.

Hun var i flere år ved Den Nationale Scene der hun fikk kritikerprisen for scenografi og kostyme til Hellemyrsfolket (Festspillene i Bergen 1992). Siden 1993 har hun vært frilansscenograf og kostymedesigner med 130 oppsetninger bak seg. Vi nevner bl.a. Direktøren for det hele, Medealand, Mørketid, Dyveke (Den Nationale Scene)Dødsvariasjonar med Skandinaviaprisen (Nationaltheatret) Jeppe på Bjerget (Det Norske Teatret) Trollbyen (Oslo Nye Teater), Heddaprisvinneren Saman skal vi leve(Sogn og Fjordane Teater),  Utlendingen, Cora og Friheten, Tiden og Rommet (Trøndelag Teater), Dukkehjem, Bakkantinnene, Medmenneske (Rogaland Teater) Opera Carmen (Olavshallen) Albert og Anna (Riksteatret). Ved Kilden var hun sist med i Påske av Strindberg.

Markus Tarasenko Fadum er utdannet lysdesigner ved Rose Bruford College of Theatre & Performance i London, UK. Han har de siste årene jobbet som lysdesigner både i Storbritania og Norge. Innenfor både Teater, Dans og kunst- installasjoner. Vi nevner bl.a. Lost Game (Théâtre de Ménilmontant), Jasmin Vardimon 2 (Sadlers Wells), A Midsummer Night`s Dream (Arcola Theatre), Some Americans Abroad (New Wimbledon Theatre), Alice I eventyrland (Drangedal Kulturhus) Tree Of Codes (Associate – Manchestre Opera House) og A Triptech In The Cities (Hoxton Gallery). Han var sist aktuell på Kilden med Anne Franks Søsken i Intimsalen.

Eirik Mordal er utdannet ved Liverpool Institute of Performing Arts. Siden endt utdanning har han jobbet ved bl.a. Nationaltheateret, for Jo Strømgren Kompani og i Kilden. Eirik har vært lyddesigner for forestillinger som the Sound of Music og Taube ved Edderkoppen Teater og Kunst, En Folkefiende og Det Perfekte Liv i Kilden. Han jobber også som lyddesigner for film og tv.

Endre Sannes Hadland er Kilden Teaters faste dramaturg, og har hatt stillingen siden 1. januar 2017. Han har en masterutdannelse i dramaturgi fra Universitetet i Aarhus. Endre har jobbet med frie teatergrupper og prosjekter i Oslo, Stavanger og Danmark. Blant annet fungerte han som dramaturg i den Heddapris-vinnenende forestillingen «Brune» av Teater Joker /Akershus Teater i 2016/17. Han har tidligere vært innom Nationaltheatret og Rogaland Teater.

Film

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt