loader
31. jan 2020 - 6. mar 2020
Teater og Operasalen
Kilden teater, Teater
150 - 400 NOK

Kilden Teater presenterer: Jonas av Jens Bjørneboe. Dramatisert av M H Hallum.

Verden kan være både stor, fremmed og fin når man begynner på skolen. Sånn er det iallfall for Jonas, den lille gutten med stort hode og rund mage som ser bilder i stedet for bokstaver, og som får vite at han trekker ned poengsnittet til skolen sin og ikke passer inn.

Vi følger Jonas fra første skoledag til han rømmer hjemmefra for å slippe unna trusselen om spesialskolen, medelever som erter ham for å tisse i sengen og den gule hunden som lurer i bygatene. Vi møter lærere som hver på sitt vis ønsker å gjøre en forskjell, men som ikke alltid klarer å se elevene i mylderet av pedagogiske planer. Vi møter foreldre. En prest og en kaptein. Vi møter en ungdomsgjeng på terskelen til å bli voksne, som prøver å finne ut hva som er meningen med dette livet. For finnes det noe å slåss for lenger? Finnes det noen å slåss mot?

Jonas er en historie om de modigste blant oss. Det er bare de modige, de ekte opprørerne, de som skal forandre verden, som rømmer. Alle andre tilpasser seg. For selv om man ikke kan lese når man er åtte år gammel, kan man likevel klare å sette i gang mange ting ute i verden.

«Den fordømte intelligensen satt jo ikke bare i hodet. Den satt i brystet og hendene og mange andre steder. Hos skolebarn satt den til dels i føttene.» Og den sitter i hjertet. Denne nye dramatiseringen av Bjørneboes mest kjente roman, Jonas, er en dypt humanistisk fortelling som viser mennesket i all sin kompleksitet både på godt og vondt. Det er noe så sjeldent som et oppgjør med et system, men som samtidig føder et nytt håp. For kanskje det finnes et fellesskap som rommer ulikhet?

I Jonas lar vi teaterets konvensjoner bli utfordret av et spennende kunsterisk lag og musikk av og med Honningbarna. Kombinasjonen av det opprørske og kompromissløse i pønken, enkeltmenneskets kamp mot systemet, ungdommens frustrasjon og opplevelse av å bli misforstått, henger nært sammen med Bjørneboes tekst.  
«Det er meningsløst å brenne ned skiten om man ikke har noen å gjøre det sammen med, om man ikke gjør det ut av nestekjærlighet.» – Honningbarna 

Forestillingen er med på å markere at det i 2020 er 100 år siden Jens Bjørneboe ble født i Kristiansand.

Produsert etter avtale med Teaterforlaget Songbird AS. www.songbirdteater.com

Varighet 2 timer og 30 minutter inklusiv pause. 

Teaterkortet

Denne forestillingen inngår i Teaterkortet 2020. Les mer om teaterkortet!

KUNSTNERISK TEAM

MEDVIRKENDE

KJØPE BILLETTER

januar 2020

februar 2020

mars 2020

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt