loader
6. mar 2020
Teater og Operasalen
Kilden teater, Teater
150 - 400 NOK

Jonas

Kilden Teater presenterer: Jonas av Jens Bjørneboe. Dramatisert av M. H. Hallum.

Kilden åpner Bjørneboejubileet med en ny dramatisering av denne romanklassikeren. I vår rykende ferske versjon av Jonas er videodesign, lys, musikk og tekst med på å skape et helhetlig uttrykk som vil utfordre og overraske publikum. Det er et spennende kunstnerisk lag som står bak denne forestillingen og Honningbarna har både musikk og lyddesign, og er med på scenen sammen med fem dyktige skuespillere.

Tematikken i Jonas omkring individets kamp mot skolesystemet er høyaktuelle også i 2020. I forestillingen følger vi Jonas Andreassen, den lille gutten med stort hode og rund mage som ser bilder i stedet for bokstaver, som får vite at han trekker ned poengsnittet til skolen sin og ikke passer inn. Vi følger Jonas fra første skoledag til han rømmer hjemmefra for å slippe unna trusselen om spesialskolen, medelever som erter ham, og den gule hunden som lurer i bygatene. Vi møter lærere som hver på sitt vis ønsker å gjøre en forskjell, men som ikke alltid klarer å se elevene i mylderet av pedagogiske planer. Vi møter foreldre. Vi møter en ungdomsgjeng på terskelen til å bli voksne, som prøver å finne ut hva som er meningen med dette livet.

For finnes det noe å slåss for lenger? Finnes det noen å slåss mot?

Produsert etter avtale med Teaterforlaget Songbird AS. www.songbirdteater.com

Varighet 2 timer og 30 minutter inklusiv pause.

NB. Forestillingen vil ha unummererte plasser. Det vil tidvis forekomme høy lyd og ørepropper vil være tilgjengelig. Forestillingen inneholder strobelys og scenerøyk. Det vil være organiske furutrær i salen.

 

SIDEPROGRAM I FORBINDELSE MED JONAS

Fredag 7. februar kl 18 i Konsertbaren: Om konsekvenser av utenforskap

Steffen Hodne fra Røde kors, Bewar Omar fra Ungdomstjenesten og politistasjonssjef i Kristiansand Ole Hortemo, kommer til Kilden for å snakke om konsekvenser av utenforskap. Arrangementet er gratis.

Lørdag 8. februar kl 20:30 i foajé nord: Nachspiel i Kilden

Musikk- og teatermiljøet inviterer til nachspiel i Kildens foajé kl 20:30 etter kveldens Jonas-forestilling. SØRF står for DJ. Det serveres gulrotsuppe med brød og aïoli. Suppe og én enhet drikke kr 100. Studentpriser i baren. Arrangementet er gratis.

Fredag 14. februar kl 18 i Teaterbaren: En samtale med regissør Mari V. Kjeldstadli og scenemester Anders Hardeland

Regissøren av Jonas, Mari Vatne Kjeldstadli, kommer til Kilden for å fortelle om den kreative prosessen i utviklingen av forestillingen Jonas. Anders Hardeland leder samtalen.

Fredag 21. februar kl 18 i Konsertbaren: En samtale med Therese Bjørneboe
Therese Bjørneboe møter publikum i en førsnakk om farens forfatterskap og om hundreårsjubileet. Hun deler også sine tanker om Jonas. Teatersjef Valborg Frøysnes leder samtalen.

Lørdag 22. februar kl. 17 i Konsertbaren: Om ungdommens råskap – en samtale med Belizio 

Stempler du ungdom som kriminelle og rusavhengige, dømmer dem fremfor å forstå, er sannsynligheten stor for at de blir nettopp det. Emil Hortman, også kjent som rapperen Belizio, var tidligere medlem av den beryktede barnevernsbanden. Han kommer til Kilden for å fortelle sin historie om hvordan han fra tidlig alder av kjente på et utenforskap, det å ikke være som andre og hva det vil si å bli sviktet av systemet.

Torsdag 27. februar kl 18 i foajé nord: Hvorfor blir vi ikke ferdig med mobbing og utenforskap?

Kilden inviterer til en samtale med mobbeombud Tone Martha Sødal og leder av Oppvekstutvalget i Kristiansand, Åse Løvdal. Ledet av ordstyrer Kjetil Nordhus vil de to gjestene bli utfordret på Nye Kristiansands utfordringer med mobbing og utenforskap, om skolen i dag har plass til «alle» og om elever får like muligheter i dagens skolesystem.

I tillegg til Jens Bjørneboes tekster inneholder dramatiseringen referanser til følgende:

Capek, K., Gjerdrum, D. & Rytter, O., 2014. Salamanderkrigen, Oslo: Gyldendal 

Nietzsche, F. & Hønningstad, A., 2017. Slik talte Zarathustra, Oslo: Skaff, Kopinor.

Skagen, K., 1984. Jens Bjørneboe om seg selv, Stabekk: Den norske bokklubben.

Stafseng, O. & Ungforsk, 1996. Den historiske konstruksjon av moderne ungdom : om ungdom som forskningsobjekt i vitenskaps- og utdanningshistorisk belysning, pp.IX, 518.

Sitat av Novalis: ”Vi er utsendinger med et stort oppdrag. Vi er kallet til å danne jorden”.

Det er meningsløst å brenne ned skiten om man ikke har noen å gjøre det sammen med, om man ikke gjør det ut av nestekjærlighet.
– Honningbarna

Teaterkortet

Denne forestillingen inngår i Teaterkortet 2020. Les mer om teaterkortet her.

Bilder fra forestillingen

Foto: Erika Hebbert

Flere bilder fra forestillingen finner du i vårt bildearkiv. 

Artikler fra Kilden-magasinet

Anmeldelser av Jonas

Forestillingen "Jonas" har høstet fantastisk kritikk av anmeldere i hele landet.

Dyslektikeren tolker forfatteren

Kunstner Erik Pirolt er dyslektiker og har et anstrengt forhold til tekst. Men han trengte ikke å lese Jens Bjørneboes bøker for å finne gjenklang hos forfatteren.

Punkrockens Bjørneboe

De er et av landets mest aktive og markante rockeband og trodde teatersjefen hadde ringt feil.

Bjørneboe-jubileet

I 2020 markerer Kilden at det er 100 år siden forfatteren og samfunnsrefseren Jens Bjørneboe ble født.

Bjørneboe hele året

Det er mange som vil hedre Jens Bjørneboe og Kristiansand kommune presenterer fortløpende programmet for jubileet på Facebook-siden Bjørneboe 2020.

Kunstnerisk lag

M H HallumM. H. Hallum er utdannet ved Rose Bruford College (UK) og ved Universitetet i Oslo. Hun har skrevet en rekke dramatiske verk som har vært framført nasjonalt og internasjonalt. Hallum var nominert til Ibsenprisen 2014 med Rekonstruksjoner, og vant den i 2018 for Solveigs 2. Sang – som også var nominert til Prix Europa for beste radioteater (NRK, Teater Innlandet). Hallum var husdramatiker ved Dramatikkens Hus 2016/17, og mottok Skien kommunes kunstnerstipend i 2014.

 

Mari V. Kjeldstadli arbeider som frilans regissør, dramaturg ved Nationaltheatret og sitter i redaksjonsrådet for forlaget H/O/F. Hun kommer til Kilden fra Rogaland Teater, der hun høsten 2019 ble svært godt mottatt av publikum og kritikere med Åpenbaringen av Mattias Andersson. Hun har tidligere jobbet som regissør ved blant annet Rogaland Teater, Nationaltheatret, Akershus Teater, Dramatikkens hus, Norsk Dramatikkfestival og Møllebyen litteraturfestival, og som dramaturg for flere teatre i Norge, Sverige og England.

 

Nathalie Mellbye scenograf og kostymedesigner i JonasNathalie Mellbye er fra Norge, men er bosatt i Danmark. Hun har en bachelor i performance design fra Malmö Högskola, og har senere videreutdannet seg som scenograf og kostymedesigner på Scenekunstskolen i København.

Nathalie har hovedsakelig jobbet i Danmark siden 2012, og har gjort scenografi og kostyme på en rekke danske produksjoner, både på landsdelscenene og ved mindre teatre. I 2014 medstiftet hun scenekunstkollektivet LOGEN, som holder til i København.

Hun er premiert med en talent Reumert for scenografi til Aeneaderne i 2013, og av Det danske kunstfond  for Platons´ Symposion som spilte på Det Kongelige Teater i København høsten 2019. Etter Jonas skal Nathalie tilbake til København å lage Dansepesten, og fra høsten 2020 er hun ansatt som huskunstner på Studio Scenen på Aarhus Teater i ett år.

Jonatan Sundström videodesigner i JonasJonatan Sundström er videodesigner og filmfotograf basert i Helsingfors, Finland, og han har jobbet som freelance filmfotograf i ca. 10 år. I 2018 debuterte han som videodesigner med forestillingen Den stora elden, og den ble kåret til årets beste videodesign i Finland. Jonas er Jonatans fjerde forestilling som videodesigner.

Lauri Lundahl er frilans lysdesigner med base i Helsinki, Finland. Han er utdannet ved Helsinki Theatre Academy of The University of the Arts Helsinki, og har de siste ti årene jobbet med et bredt spekter av produksjoner, fra teater, moderne dans og underholdning, til lyssetting av arkitektur og i museumer.

Lauri har blant annet jobbet med teaterproduksjonene Den Stora Elden, Mästaren och Margarita, Lucky og Perplex i Finland. Den siste tiden har han jobbet med stykker og prosjekter som Audience, Echoes from Paradise, Guru Meditations, 13th Hour, Neuromaani og The Representative.  Dessuten har han vært opptatt med Storskala-eventer som Slush, Lux Helsinki og Flow Festival.

Honningbarna er et norsk punkrockband fra Søgne, Kristiansand og Malmø som består av Nils Jørgen Nilsen, Christoffer Trædal, Edvard Haraldsen Valberg, Johan Hansson Liljeberg og Karl Johan Tomas Berglund. I 2010 kom debuten deres med EP-en Honningbarna. I januar 2011 ble de kåret til Årets Urørt med sangen Borgerskapets utakknemlige sønner, og samme år kom debutalbumet La alarmane gå – som de også vant med i klassen rock under Spellemannprisen 2011. Under P3 Gull 2015 vant de prisen for beste liveartist, og i 2017 fikk de kulturdepartementets talentpris Bendiksenprisen. Honningbarna har spilt over 600 konserter på klubbscener i inn- og utland, inkludert opptredener på Øyafestivalen, Roskilde-festivalen og Slottsfjellfestivalen. 

I 2019 har bandet, ved siden av turnévirksomhet og slipp av ny musikk, jobbet med innholdet i Jonas, hvor de både medvirker med musikk, lyd-design og har sin skuespillerdebut.

Endre Sannes Hadlander Kilden teaters faste dramaturg. Han har en masterutdannelse i dramaturgi fra Universitetet i Aarhus. Endre har jobbet med frie teatergrupper og prosjekter i Oslo, Stavanger og Danmark. Bl.a. fungerte han som dramaturg i den Heddapris-vinnenende forestillingen Brune av Teater Joker/Akershus Teater i 2016/17. Han har tidligere arbeidet ved Nationaltheatret og Rogaland Teater, og er styreleder for Norske dramaturger.

I Kilden har han vært dramaturg ved en rekke forestillinger, og han har også dramatisert og regissert Den lille prinsen og Skilpadder hele veien ned. Høsten 2019 hadde han også medregi på forestillingen Kristiansand.Nå.

Medvirkende

Jenny Ellegård skuespiller Kilden TeaterJenny Ellegård kommer fra Nesodden, og er utdannet fra Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Hun har jobbet frilans fra 2014, og medvirket i flere film-, tv- og teaterproduksjoner, blant annet Frun från Havet ved Göteborg Stadsteater, Peter Pan ved Haugesund Teater, Om enn bare for i kveld ved Black Box Teater, Det Går Bra ved Antiteateret, sistnevnte forestilling vant Osloprisen for Beste Scenekunst i 2017. Fra 2016-2019 turnerte hun med den intense forestilling Myke Øyne av Østgaard/ Pendry som omhandler flyktningekrisen, den ble vist på diverse festivaler som Festspillene i Nord-Norge, Heddadagene, SAND- festivalen, Showbox, m.fl.

På film og tv har hun vært å se i blant annet Nrk- serien Valkyrien, hun har hatt mindre roller i Unge lovende og 18, og større roller i de prisbelønte kortfilmene Anna och Tomas skiljer sig, Slik ting ender og On/Off.

I Kilden blir hun i 2020 å se i Jonas, Samhold søkes, Culpa!, Mysterier og En julefortelling.

 

Kevin Mgubua skuespiller ved Kilden teater 2020Kevin Mbugua går under artistnavnet Kevzta, og er skuespiller, sanger, låtskriver og danser fra Oslo. Han begynte sin karriere i underholdningsbransjen som danser i hip hop miljøet i Oslo, og som 18-åring begynte han å undervise i dans.

Siden 2010 har han utviklet seg innenfor flere kunstformer. Han har studert teater ved Nordic Black Express, og i 2014 og 2015 reiste han på turné med Nico & Vinz som koreograf og danser i Europa, USA og Asia. Året etter var han med på teaterstykket Great As I Am satt opp av Nordic Black Theatre i Den Norske Opera & Ballet. Samme år spilte han også med bandet sitt på festivaler rundt om i Norge, i tillegg til at han hadde sin første konsert utenlands i Slovakia. Senere ble han med på konkurransen Max Lovende, og ble en av juryens utvalgte til å opptre på Over Oslo-festivalen.

De siste årene har han vært med på flere teaterstykker i Norge, Tyskland og Danmark, blant annet radioteaterert Offerlammet på NRK hvor han var skuespiller og medvirkende komponist.

I 2020 blir Kevin å se i Jonas og Culpa!.

 

Isabel TomingIsabel Toming er fra Oslo, og ble ferdig utdannet skuespiller ved Teaterhøgskolen i Oslo i 2018. Samme året debuterte hun i musikalen «Ulven» på Nationaltheatret. Hun har også spilt rollen Sybill Vane i forestillingen Bildet av Dorian Gray ved Winther Teater.

Isabel har medvirket i flere filmer og tv-serier den siste tiden, blant annet Blodtur for Netflix, Livstid for NRK og Okkupert for TV 3, alle med premiere i 2020.

I 2020 medvirker Isabel i Jonas, Samhold søkes og Mysterier.

 

Fredrik Høstaker skuespiller ved Kilden teater 2020

Fredrik Høstaker er fra Førde, og er utdannet ved Teaterhøgskolen i Oslo og Bårdar Akademiet.

Han har blant annet medvirket i Kjærleikens Ferjereiser ved Sogn og Fjordane Teater, Vaffelhjarte ved Haugesund Teater og Tormod Carlsens Radio Oh So Slow spilt på Oslo Internasjonale Teaterfestival. I tillegg har han vært medskapende skuespiller i GJENSTAND FOR spilt på Teaterfestivalen i Fjaler og i Goro Tronsmos Staged Institutions III – The Arts Education Factory.

Han har også medvirket i film og tv, deriblant NRKs dramaserie Valkyrien. I Kilden blir han i 2020 å se i Jonas, Culpa! og Hundrevis av barn i vill kamp. 

 

Ulla Marie BrochUlla Marie Broch er fra Oslo, utdannet på Nordisk Teaterskole i Århus, og har tatt en postgrad ved The Arts Educational Drama School i London.

Siden 1996 har hun jobbet frilans og har en lang merittliste fra teater, radio, tv, film og lydbøker. Hun har opptrådt ved de fleste av landets teatre som bl.a. Nationaltheatret, Rogaland Teater, Hålogaland Teater, Riksteatret, Beaivvas Sami Teahter m.fl. Ved siden av dette har hun jobbet med frie grupper, og siden 2006 har hun turnert verden rundt i flere produksjoner med bl.a. Jo Strømgren Kompani, hvor hun fortsatt er aktuell med Kjøkkenet. Ulla har jobbet med de fleste genre som f.eks Linn Fylke i Hotel Cæsar, Mephistofeles i Dr. Faustus, Bestemor i Georgs Magiske Medisin, Penelope m.fl i Odysseen. Noen kjenner henne kanskje også som Lucy i Jul i Svingen.

Hun er med i det balkaninspirerte glamslam-bandet Fluffers hvor hun synger og spiller melodika, cello og kokosnøtter.

I Kilden blir hun i 2020 å se i Jonas, Samhold søkes, Mysterier og En julefortelling.

 

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt