loader
14. nov 2019
Konsertsalen
Klassisk, Konsert, KSO

Jordens sang

Kristiansand symfoniorkester presenterer: Jordens Sang av Rolf Gupta, urfremføring av bestillingsverk i anledning KSOs 100-årsjubileum.

Dirigent: Peter Szilvay
Solister: Lydia Mahnkopf (sopran), Florian Almedal Sillitoe (guttesopran)

Jordens sang reflekterer over de mest grunnleggende spørsmålene menneskeheten til alle tider har stilt. Det er en historie om skapelsen, inspirert av 3000 år gamle indiske tekster som omhandler hva som skjedde før skapelsen og hvem som skapte selve skapelsen.

Jordens sang handler også om at vi må ta vare på jorda vår.

– Dersom vi ikke stanser opp og lytter til jordens sang kan vi komme til å slukke vår egen pust og den skjøre naturen vi er en del av. (Rolf Gupta)

Gupta regnes som en av de ledende norske dirigentene i sin generasjon. Han har vært gjestedirigent for samtlige norske orkestre foruten flere ledende orkestre i Norden, Europa og Australia. Han har vært aktiv som komponist fra slutten av 1980-tallet. Verket Chiaroscuro, som han skrev da KSO feiret 75 år i 1995, havnet rett inn på UNESCOs liste over anbefalte verk av International Rostrum of Composers.

Som komponist har Gupta denne gang hatt et uvanlig samarbeid med symfoniorkesteret. Musikerne har vært med på å teste ut ideer gjennom workshoper. Rundt 100 korister fra fire lokale kor er også med i denne urfremføringen.

I første del av konserten, forteller Rolf Gupta om verket i ca. 30 minutter. Med i samtalen er også Paul Leer-Salvesen,  forfatter og professor ved Universitetet i Agder. Etter denne introduksjonen blir det pause før Jordens sang fremføres.

Medvirkende:

Domkirkens Guttekor
Frikirkens Kammerkor
Kilden vokalensemble
Kristiansand operakor

Rett etter urfremføringen vil gruppa E Collective fra UiA remikse verket i Kildens foajé (ca. kl. 21:30).

Hvor skapelsen kom fra,
enten han skapte skapelsen eller ikke,
bare vokteren i den høyeste himmel,
bare han vet. Eller vet han ikke? (Rig Veda)

Jordens sang reflekterer over de mest grunnleggende spørsmålene menneskeheten til alle tider har stilt. Spørsmålene har fått filosofisk, religiøs eller vitenskapelig form, men kommer som regel mest presist til uttrykk hos barn. De som skal arve jorden. Så lenge det finnes mennesker vil vi søke det umuliges forklaring. Vi er i stand til å forestille oss det uendelige, men uendeligheten selv kan vi ikke fatte.

I evighetens perspektiv er våre liv knapt nok et pust. Selv universets tilblivelse, liv og fremtidige død er et blaff sett opp mot uendeligheten. Jordens Sang er en refleksjon over undringen, lengselen og gleden over skaperverket. Det er samtidig en advarsel til oss selv. Dersom vi ikke stanser opp og lytter til jordens sang kan vi komme til å slukke vår egen pust og den skjøre naturen vi er en del av.

Er vi i ferd med å ødelegge oss selv i frustrasjon over mangel på svar? For å ta vare på oss selv må vi ta vare på vår jord. Den vil klare seg helt fint på egen hånd, men uten oss vil det ikke lenger finnes noen til å søke og lengte etter svar på uendelighetens gåte. Våre barn hører jordens sang klarest. Det er vår oppgave å lytte til dem slik at de får utrette det vi selv ikke klarer. Jordens sanger en bønn for vår klode.

– Rolf Gupta

GLIMT AV GUPTA

Når Kristiansand Symfoniorkester feirer 100 år, setter Rolf Gupta himmel og jord i bevegelse.

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt