loader
5. apr 2017 - 2. mai 2017
Teater- og Operasalen
Teater
100.00 - 500.00 NOK

Juryen – 12 edsvorne

Kultklassikeren Twelve Angry Men var opprinnelig skrevet som et scenisk drama og kommer nå til Kilden i en nyoversatt versjon.

En jury har fått en mordsak i fanget og et liv i hendene. En sønn er anklaget for å ha drept sin far. Blir gutten dømt skyldig, venter dødsstraff.

Skyldspørsmålet virker hevet over enhver tvil. Kun ett medlem er uenig. Resten av gruppen er enige om at gutten er et typisk eksempel på kriminelt belastet ungdom. Den intense situasjonen som dermed oppstår tvinger hvert enkelt jurymedlem til å ta et oppgjør med egne fordommer. Noen ganger er det lyset vi ser ting i, som avgjør hva vi ser.

Det kreves stort mot for å kunne stå i sin overbevisning i møtet med overveldende motstand. Hos Kilden Teater får du denne våren se en fengslende utforskning av gruppedynamikk, rettssikkerhet, og ikke minst hva det vil si å stå for det du mener; selv om dette valget er vanskelig.

Reginald Rose skrev dette drivende spennende rettsdramaet etter selv å ha sittet i juryen for en mordsak. Stykket har siden sin premiere på 50-tallet vært produsert på scener verden over. Det har også vært skapt flere filmversjoner, og i 1957 ble Twelve Angry Men hedret med tre Oscar- nominasjoner. I Norge er filmversjonen kjent under tittelen 12 edsvorne menn.

Kilden presenterer en rykende fersk oversettelse av Harry Guttormsen med tittelen Juryen – 12 Edsvorne. Samtidig som lagmannsretten i disse dager innfører en ny juryordning, står en bunnsolid gruppe med 12 profesjonelle skuespillere nå klare for å konfrontere oss med fordommene vi ikke visste vi hadde. Eller kanskje vi ikke vil innrømme at vi har?

«Enhver som er anklaget for en straffbar handling har rett til å bli ansett som uskyldig til det er bevist ved offentlig domstolsbehandling, hvor han har hatt alle de garantier som er nødvendig for hans forsvar, at han er skyldig etter loven» (Menneskerettighetserklæringen. Artikkel 11. Punkt 1).

Skuespillere: Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen, Hege O. Enger, Even Rasmussen, Ulrik Waarli Grimstad, Steffen Mulder, Johannes Blåsternes, Nasrin Khusrawi, Ingrid Klem, Kari Onstad, Roger Paulsen, Kadir Talabani og Lars Emil Nielsen

Kunstnerisk team:
Regissør/visuelt konsept/oversetter: Harry Guttormsen

Kostymedesigner: Grete Søimer

Lysdesigner: Shane Burke

Lyddesigner: Tormod Justnæs

Dramaturg: Endre Sannes Hadland

 

Varighet :1 time og 45. Uten pause.

Film

Bli kjent med karakterene i juryen

«Juryen» måtte stille i tingretten

Regissør Harry Guttormsen (t.v.) tok med seg skuespillerne fra «Juryen» til Kristiansand tingrett. På første rad sitter også Ulrik Waarli Grimstad, Nasrin Khusrawi, Johannes Blåsternes, Ingrid Klem, Hege O. Enger, Steffen Mulder, Lars Emil Nielsen og Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen (t.h.). FOTO: KRISTIAN HOLE

Regissør Harry Guttormsen tok med seg skuespillerne fra Kilden-stykket «Juryen» til tingretten. Der fikk de et innblikk i hvordan en rettssak virkelig fungerer.

5. april er det premiere på teaterstykket «Juryen – 12 Edsvorne» – som baserer seg på den klassiske, amerikanske dramafilmen «Twelve Angry Men» fra 1957. Tidligere denne måneden dro regissør Harry Guttormsen og skuespillerne i teaterstykket til Kristiansand tingrett for å få oppleve de følelsene og formalitetene som er knyttet til en ekte rettssak. – Jeg ville rett og slett vise skuespillerne «the real thing» – slik at de på prøvene blir inspirerte og kan drøfte hva de opplevde sammen. Hva tenker de rundt skyldspørsmålet? Følelsen de hadde da de satt i tingretten og ikke visste utfallet, det er noe de kan ta med seg videre i perioden framover, sier Guttormsen.

EMOSJONELL DAG

Skuespiller Johannes Blåsternes beskriver dagen i tingretten som en interessant og emosjonell dag. Og han fant flere likheter da han sammenlignet manuset til «Juryen: 12 Edsvorne» med rettssaken han selv bevitnet. – Det ble referert til flere mo- menter i rettssaken – som også finnes i vårt manus. Eksempelvis ble de samme spørsmålene gjentatt flere ganger fra forsvarsadvokaten og aktor. Dette førte til at svarene ble vridd på flere ganger. – Hva gjorde mest inntrykk under rettssaken? – Det er den opplevelsen av at man umiddelbart danner seg et bilde av hva og hvem man tror på, og hva som har skjedd. Jeg følte selv sympati for de tiltalte på grunn av de emosjonene som ble vist under rettssaken.

TEMATISERER FORDOMMER

«Juryen – 12 Edsvorne» omhandler en sønn som er anklaget for å ha drept sin far. Blir gutten dømt skyldig, venter dødsstraff. Hans skjebne er altså i hendene til de 12 jurymedlemmene. Guttormsen sier videre at stykket tematiserer fordommer, og hvordan dette kan påvirke gruppedynamikken i en jury. – På hvilken måte spiller fordommene våre oss et puss, fordi vi er for emosjonelle, forutinntatte eller fordømmende? Det er det teksten tar opp. – I stykket er det ingen som har sett drapet, og det er ingen som vet nøyaktig hva som skjedde. Likevel er 11 av de 12 jurymedlem- mene overbevist om at sønnen er skyldig, mye på grunn av nettopp fordommer mot en folkegruppe. Noen i juryen hevder at «de» ljuger, «de» er voldelige og «de» har en tendens til å utføre hevn. – Er det snakk om en konkret folkegruppe i stykket? – Nei. Jeg vil at publikum selv skal jobbe med sine fordommer. Hva tenker de selv når de hører «de»? Guttormsen legger til at hans tolkning av den klassiske historien er oppdatert og modernisert. – Vi har endret teksten slik at det blir en jevn kjønnsbalanse i juryen. Hvorfor lage det med bare menn som originalen hadde? Det oppstår mer når ulike kjønn blir involvert.

– JEG BLE FASCINERT

En av kvinnene i juryen blir spilt av Kari Onstad, som også mener at «research»-dagen i tingretten var en sterk opplevelse. – Rettssaken var en demonstrasjon av demokratiet vårt. Jeg er fascinert over at de tiltalte fikk all verdens tid til å forklare seg. Her satt de i vitneboksen og kunne bruke flere timer på sin egen forklaring. Det demokratiske systemet vårt er jo fantastisk, sier Onstad om opplevelsen. Hege O. Enger trekker fram de profesjonelle rammene i rettssaken som det mest fascinerende. – Jeg ble overrasket over både forsvaret og aktoratet, som klarte elegant å gå til sakens kjerne, selv om det var mye følelser blant de tiltalte. Jeg følte de kuttet ut alt fø- leriet, og konsentrerte seg om de konkrete spørsmålene.

Les også på FVN

TEKST: KRISTIAN HOLE
kristian.hole@fvn.no

KJØPE BILLETTER

april 2017

mai 2017