loader
5. mai 2017
Teater- og Operasalen
Teater
160.00 - 500.00 NOK

Juryen – 12 edsvorne

Kultklassikeren Twelve Angry Men var opprinnelig skrevet som et scenisk drama og spilles nå i Kilden i en nyoversatt versjon.

En jury har fått en mordsak i fanget og et liv i hendene. En sønn er anklaget for å ha drept sin far. Blir gutten dømt skyldig, venter dødsstraff.

Skyldspørsmålet virker hevet over enhver tvil. Kun ett medlem er uenig. Resten av gruppen er enige om at gutten er et typisk eksempel på kriminelt belastet ungdom. Den intense situasjonen som dermed oppstår tvinger hvert enkelt jurymedlem til å ta et oppgjør med egne fordommer. Noen ganger er det lyset vi ser ting i, som avgjør hva vi ser.

Det kreves stort mot for å kunne stå i sin overbevisning i møtet med overveldende motstand. I Kilden Teater får du se en fengslende utforskning av gruppedynamikk, rettssikkerhet, og ikke minst hva det vil si å stå for det du mener; selv om dette valget er vanskelig.

Reginald Rose skrev dette drivende spennende rettsdramaet etter selv å ha sittet i juryen for en mordsak. Stykket har siden sin premiere på 50-tallet vært produsert på scener verden over. Det har også vært skapt flere filmversjoner, og i 1957 ble «Twelve Angry Men» hedret med tre Oscar- nominasjoner. I Norge er filmversjonen kjent under tittelen «12 edsvorne menn».

Kilden presenterer en rykende fersk oversettelse av Harry Guttormsen med tittelen «Juryen – 12 Edsvorne». Samtidig som lagmannsretten i disse dager innfører en ny juryordning, står en bunnsolid gruppe med 12 profesjonelle skuespillere klare for å konfrontere oss med fordommene vi ikke visste vi hadde. Eller kanskje vi ikke vil innrømme at vi har?

«Enhver som er anklaget for en straffbar handling har rett til å bli ansett som uskyldig til det er bevist ved offentlig domstolsbehandling, hvor han har hatt alle de garantier som er nødvendig for hans forsvar, at han er skyldig etter loven» (Menneskerettighetserklæringen. Artikkel 11. Punkt 1).

Skuespillere: Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen, Hege O. Enger, Even Rasmussen, Ulrik Waarli Grimstad, Steffen Mulder, Johannes Blåsternes, Nasrin Khusrawi, Ingrid Klem, Kari Onstad, Roger Paulsen, Kadir Talabani og Lars Emil Nielsen

Kunstnerisk team:

Regi/visuelt konsept/oversettelse: Harry Guttormsen

Kostymedesign: Grete Søimer

Dramaturgi: Endre Sannes Hadland

Varighet :1 time og 45. Uten pause.

Bilder

Foto: Jacob Buchard

Film

Bli kjent med karakterene i juryen

Sterkt og viktig teater i Kilden nå

 Juryen/Tolv edsvorne er blitt en forestilling som bør oppleves

Les hele saken på FVN

HVEM ER DU I JURYEN?

I «Juryen – 12 edsvorne» møter vi  tolv ulike personligheter. De tvinges til å  ta et skjebnesvangert valg. Hvordan ville du reagert? Hvem av dem ligner deg?

Les hele saken

Teaterstykket med 12 hovedroller

I «Juryen – 12 Edsvorne» er det ingen skuespillere som står øverst på plakaten, men 12 likestilte hovedroller. Det byr på både fordeler og utfordringer.

Les hele saken på FVN

«Juryen» måtte stille i tingretten

Regissør Harry Guttormsen tok med seg skuespillerne fra Kilden-stykket «Juryen» til tingretten. Der fikk de et innblikk i hvordan en rettssak virkelig fungerer.

Les hele saken på FVN

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt