loader
16. okt 2020
Multisalen
Kilden teater, Teater

Mysterier

«Mysterier er blitt ei absurd, humoristisk, velspela og innsiktsfull framsyning, full av uventa vendingar og brot, og ei oppsetjing som sit i meg lenge etter teppefall. Dette var Knut Hamsun på syre.» – Amund Grimstad, anmelder Klassekampen (les hele anmeldelsen her) 

Av Knut Hamsun  

Dramatisert av Ole Johan Skjelbred 

Velkommen til en ny opplevelse av Hamsuns romanklassiker. I Kilden Teaters oppsetning av Mysterier møtes det absurde og humoristiske i en historie full av vendinger.

En dag stiger den gulkledde Johan Nilsen Nagel i land i en småby på Sørlandet – “en merkelig og eiendommelig sjarlatan som gjorde en masse påfallende ting og som forsvant igjen likeså plutselig som han var kommet”. Nagel blir venn med byens einstøing Minutten, og forelsker seg i den nyforlovede prestedatteren Dagny Kielland. Den tilreisende havner oppi en masse intriger og snur tilsynelatende småbyen på hodet, men etter hvert forandres bildet: Er det i virkeligheten småbyen som spiller med Nagel, og ikke omvendt?  

Mysterier kom ut i 1892 og er ansett som en av Hamsuns mest humoristiske romaner, men også den mest forvirrende. Mysterier er full av innfall, slapstick-humor, absurde konflikter og mislykka kjærlighetshistorier. Samtidig tegner romanen et hensynsløst portrett av den idylliske sørlandsbyen, hvor det pipler frem tegn på overgrep og brutalitet.  

Den mest kontroversielle skikkelsen i norsk litteraturhistorie – nobelprisvinneren i litteratur Knut Hamsun – går her nærmest amok med virkemidlene. I sitt myldrende og fantasirike språk skildrer forfatteren Nagels totale oppløsning. På liknende vis er selve romanen så full av sidesprang og irrganger at den nærmest oppløser seg selv.    

Kristiansanderne Ole Johan Skjelbred og Ane Ledang Aasheim har bak seg en rekke kritikerroste forestillinger på ulike scener i Norge. Med Mysterier er de, i likhet med skuespiller Henrik Rafaelsen og Khalid Mahamoud, tilbake i fødebyen og gjør sin første produksjon i Kilden teater og konserthus. Rollen som Nagel spilles av Olav Waastad som til vanlig er ansatt ved Nationaltheatret. Les mer om den kritikerroste sørlandstrioen Skjelbred, Aasheim og Rafaelsen sin debut i Kilden (fvn abo).  

Mysterier er en kaotisk roman om en grenseløst selvopptatt person. Eller: en grenseløst selvopptatt roman om en kaotisk person.    

Premiere: 4. september 2020.  

Vi gjør oppmerksom på at det benyttes scenerøyk, strobelys og vannbaserte e-sigarer i forestillingen. 

FØR- OG ETTERSNAKK I FORBINDELSE MED MYSTERIER

Sted: foajé nord.

4. september kl. 18.00: Førsnakk med teatersjef Valborg og amanuensis Oddbjørn Johannessen.
11. september kl. 21:45: «Basarfestival» i Kildens foajé med aktiviteter og et dypdykk i fenomenet «basar». 
18. september kl. 18.00: Førsnakk med regissør Ole Johan Skjelbred og intervjuer Kjetil Nordhus.
29. september kl. 18.00: Førsnakk med tema “Er det riktig av oss som kunstinstitusjon å sette opp Hamsuns tekster?”. Med Valborg Frøysnes og Endre Sannes Hadland.
2. oktober kl. 18.00: Førsnakk med tema «Fra Mysterier til Kunstsilo». Foredrag av kunsthistoriker Frida Forsgren.
6. oktober kl. 21.45: Ettersnakk med skuespiller Olav Waastad og intervjuer Ingrid Anthonsen.
9. oktober kl. 21.45: Ettersnakk med skuespiller Jenny Ellegård og Khalid Mahamoud og intervjuer Kjetil Nordhus.

*forbehold om endringer, oppdatert informasjon ligger til enhver tid på siden her. Det er egne arrangementssider til hver førsnakk på kilden.com

Les Teatersjef Valborg Frøysnes sin åpningstale til Ibsen- og Hamsundagene her. 

Smittevernregler i våre saler

For å ivareta smittevernreglene er antall plasser i salene redusert slik at det vil være en meter til neste person. I Teater- og operasalen, Intimsalen og Multisalen selges billettene unummerert. Du velger her selv sete når du kommer inn i salen. Det vil være både enkle og doble seter i salene. Dersom du skal sitte ved siden av en annen person må den andre være fra samme husstand eller tilsvarende nær kontakt. 

Multisalen: 90 av 220 seter benyttes – unummererte plasser 

 Les mer om våre smitteverntiltak her

Historien dreier seg rundt Johan Nilsen Nagel, som blir spilt av Olav Waastad. Nagel er en omreisende agronom i helgule klær som nylig har ankommet byen. Hvor han kommer fra, og hvorfor han befinner seg der, er blant flere mysterier som møter oss. Nagel er en eksentrisk karakter som raskt gjør seg bemerket i byen i form av tvilsomme relasjoner og utagerende oppførsel. Men hvem er han egentlig? Er han virkelig agronom? Hvorfor drasser han rundt på en fiolinkasse med skittentøy? Og hvorfor blir det sagt at han i virkeligheten heter Simonsen?

Isabel Beth Toming spiller Dagny Kielland, prestedatter og hele byens kjæledegge. Hun har nylig blitt forlovet med den vakre og velstående løytnant Hansen, men blir i løpet av historien fort innblandet i en romanse med den nylig ankomne Nagel. Dagny er god venn med de fleste, også byorginalen Minutten, spilt av Henrik Rafaelsen. Minutten får også et fortrolig vennskap til Nagel – et vennskap som etter hvert utvikler seg til et merkelig, mystisk skjebnefellesskap på grensen til det paranormale.

Ann Ingrid Fuglestveit spiller Martha Gude, en fattig, middelaldrende kvinne som bor alene i et mindre hus i byen. Her selger hun sine egg, mens hun ellers holde seg for seg selv. Nagel fatter fort interesse for denne hvithårede kvinnen med de intense øynene. Hva skjuler seg bak dem?

Fuglestveit spiller også Verten, en nysgjerrig, skravlete og pengekjær hotellbestyrer som fort kan bli vippet av pinnen.

På hotellet jobber også Sara, som blir spilt av Jenny Ellegård. Sara er en frittalende ung kvinne med mye vett mellom ørene. Hun bedriver mye av tiden på fest med byens elite i forsøk på å klatre på den sosiale og kulturelle rangstigen. Sara skriver også på en roman, og har store ambisjoner i livet.

I byens sosietetsmiljø møter vi to fremtredende karakterer: Doktor Stenersen spilt av Ulla Marie Broch, og fullmektig Reinert, som blir gestaltet av Khalid Mahamoud. Mens Reinert er en festglad mann som elsker å fortelle historier, er Stenersen en bitter lege med forakt for det meste av religiøsitet og overtro. En intellektuell på grensen til det nihilistiske. Til tross for deres forskjeller er de begge store pådrivere av årets store hendelse i byen denne sommeren; «Basarfestivalen».

Forestillingsbilder

Anmeldelser Mysterier

Her er det samlet anmeldelser av forestillingen "Mysterier"

Teaterkortet

Denne forestillingen inngår i Teaterkortet 2020. Les mer om teaterkortet!

Medvirkende

Ann Ingrid Fuglestveit skuespiller ved Kilden Teater
Foto: Heida Gudmundsdottir

Ann Ingrid Fuglestveit er fra Byremo og har dramautdannelse fra Høgskolen i Agder. Hun har jobbet som skuespiller ved Agder Teater siden 2006, og er i dag fast ansatt ved Kilden Teater.

Hun har en rekke produksjoner bak seg, bl. a. Brand, Hamlet, Heddaprisnominerte Natta, Julie og Romeo, Prinsessa på erten, Gutta i trehuset, Villa Contigo, Reisen til julestjernen, Spellemann på taket, Juryen – 12 edsvorne, Jeg vil vaske verden ren, Sult1, Hedda Gabler og Helt privat. Høsten 2019 var hun med i storsuksessen Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter.

I 2020 blir Ann Ingrid å se i To i båden – sørlandsvisa 100 år, Culpa!, Mysterier og En julefortelling.

Henrik Rafaelsen skuespiller ved Kilden Teater
Foto: Heida Gudmundsdottir

Henrik Rafaelsen er fra Kristiansand og studerte ved Teaterhögskolan i Stockholm 94-98.

Han jobbet ved Stockholm Stadsteater 98-2005, Det Norske teatret 2005- 2006, og  Nationaltheateret fra 2006 frem til han begynte i Kilden i 2020. Henrik har spilt Brand og Hamlet i Fjæreheia i 2006 og 2008.  Han har medvirket i et trettitalls norske og svenske filmer og TV-serier. Han har fått pris for beste mannlige skuespiller på Filmfestivalen i Karlovy Vary for Mer eller mindre mann og Amandapris for beste mannlige skuespiller for Sykt lykkelig. Han fikk også Kanonprisen og Amandanominasjon for Beste mannlige birolle i Thelma, og Guldbagge-nominasjon for beste birolle i Unge Astrid og kritikerprisen for Peer Gynti 2005.

Jenny Ellegård skuespiller ved Kilden Teater
Foto: Heida Gudmundsdottir

Jenny Ellegård kommer fra Nesodden, og er utdannet fra Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Hun har jobbet frilans fra 2014, og medvirket i flere film-, tv- og teaterproduksjoner, blant annet Frun från Havet ved Göteborg Stadsteater, Peter Pan ved Haugesund Teater, Om enn bare for i kveldved Black Box Teater, Det Går Bra ved Antiteateret, sistnevnte forestilling vant Osloprisen for Beste Scenekunst i 2017. Fra 2016-2019 turnerte hun med den intense forestilling Myke Øyne av Østgaard/ Pendry som omhandler flyktningekrisen, den ble vist på diverse festivaler som Festspillene i Nord-Norge, Heddadagene, SAND- festivalen, Showbox, m.fl.

På film og tv har hun vært å se i blant annet Nrk- serien Valkyrien, hun har hatt mindre roller i Unge lovende og 18, og større roller i de prisbelønte kortfilmene Anna och Tomas skiljer sig, Slik ting ender og On/Off.

I Kilden blir hun i 2020 å se i Jonas, Samhold søkes, Culpa!, Mysterier og En julefortelling.

Ulla Marie Broch skuespiller ved Kilden Teater
Foto: Heida Gudmundsdottir

Ulla Marie Broch er fra Oslo, utdannet på Nordisk Teaterskole i Århus, og har tatt en postgrad ved The Arts Educational Drama School i London.

Siden 1996 har hun jobbet frilans og har en lang merittliste fra teater, radio, tv, film og lydbøker. Hun har opptrådt ved de fleste av landets teatre som bl.a. Nationaltheatret, Rogaland Teater, Hålogaland Teater, Riksteatret, Beaivvas Sami Teahter m.fl. Ved siden av dette har hun jobbet med frie grupper, og siden 2006 har hun turnert verden rundt i flere produksjoner med bl.a. Jo Strømgren Kompani, hvor hun fortsatt er aktuell med Kjøkkenet. Ulla har jobbet med de fleste genre som f.eks Linn Fylke i Hotel Cæsar, Mephistofeles i Dr. Faustus, Bestemor i Georgs Magiske Medisin, Penelope m.fl i Odysseen. Noen kjenner henne kanskje også som Lucy i Jul i Svingen.

Hun er med i det balkaninspirerte glamslam-bandet Fluffers hvor hun synger og spiller melodika, cello og kokosnøtter.

I Kilden blir hun i 2020 å se i Jonas, Samhold søkes, Mysterier og En julefortelling.

Olav Waastad skuespiller Mysterier ved Kilden Teater, forestilling Mysterier
Foto: Heida Gudmundsdottir

Olav Waastad er utdannet ved HiNT 2006-2009  og KhiO 2011-2012.

 Han er fast ansatt ved Nationaltheatret og har jobbet der siden 2014. Han har blant annet medvirket i forestillinger som Vi tygger på tidens knokler, En handelsreisendes død (som han også var med på å produsere musikken til) , La deg være og Kirsebærhagen. Ved Teatret Vårt i Molde har Olav gjestet to ganger og spilt i Meldinger ut i rommet og Bartleby. 

Han har vært med i barne og ungdomsserien Zombie Lars produsert for NRK og Hvite gutter for TV Norge. Han medvirker også i spillefilmen Å begrave en hund, samt kommer med en ny spillefilm til høsten.  

Dette er første gang Olav gjester Kilden Teater.

Khalid Mahamoud skuespiller Kilden teater
Foto: Heida Gudmundsdottir

Khalid Mahamoud kommer fra Søm, og har utdannelse fra Nordic Black Teater og Statens Teaterhøgskole. 

Khalid har opparbeide seg en rekke erfaringer som skuespiller, og har blant annet vært med i de prisbelønte filmene Barn og No Man Is an Island. Han er også å se i tv-serier som Okkupert, Best før, Unge lovende og Zombielars. 

Med Mysterier vender han hjem til Kristiansand og skal debutere som profesjonell skuespiller på Kilden teater og konserthus. 

Isabel Toming skuespiller ved Kilden Teater
Foto: Heida Gudmundsdottir

Isabel Toming er fra Oslo, og ble ferdig utdannet skuespiller ved Teaterhøgskolen i Oslo i 2018. Samme året debuterte hun i musikalen «Ulven» på Nationaltheatret. Hun har også spilt rollen Sybill Vane i forestillingen Bildet av Dorian Gray ved Winther Teater.

Isabel har medvirket i flere filmer og tv-serier den siste tiden, blant annet Blodtur for Netflix, Livstid for NRK og Okkupert for TV 3, alle med premiere i 2020.

I 2020 medvirker Isabel i Jonas, Samhold søkes og Mysterier.

Kunstnerisk lag

Ole Johan Skjelbred regissør Mysterier ved Kilden Teater
Foto: Heida Gudmundsdottir

Ole Johan Skjelbred er utdannet skuespiller fra Statens Teaterhøgskole (1998).

Han har medvirket i omtrent 50 oppsetninger, og har hovedsakelig spilt på Nationaltheatret. Han debuterte som regissør på Torshovteatret med Kommunikasjon mellom svin i 2005, og er i dag tilknyttet Dramatikkens hus som dramaturg i halv stilling. Ole Johan har oversatt og bearbeidet omkring 30 teaterstykker for mange av landets teatre. Han har dramatisert og regissert romanene Moby-Dick, Brødrene Karamasov og Lanzarote på Trøndelag Teater, og Gymnaslærer Pedersen for Centralteatret, Oslo Nye. Han har også medvirket med scenografi i forestillinger.

I tillegg til å ha regi og scenografi på Mysterier på Kilden Teater, er han også aktuell med forestillingen Bjertnæs, Lygre på Trøndelag Teater denne høsten. 

 

Foto: Øyvind Eide / Nationaltheatret

Ane Ledang Aasheim kostymedesigner Mysterier
Foto: Heida Gudmundsdottir

Ane Ledang Aasheim  fra Kristiansand er kostymedesigner utdannet ved Esmod designskole, og har arbeidet som kostymedesigner siden endt utdannelse i 1996.  

Hun har så langt gjort over 80 produksjoner, hvorav blant annet FaderenOthello, Jeanne d’ArcStrategier for en lysende fremtidR.U.R. – Rossums Universal-Roboter og Arbeidstittel: Savnet fellesskap på NationaltheatretPå Det Norske Teatret har hun gjort Spelemann på taket og KirsebærhagenPå Trøndelag Teater hadde hun kostymedesign på Moby DickDagen under og Brødrene Karamasov. Hun har også arbeidet med en rekke produksjoner ved Riksteatret, Oslo Nye Teater, Dansens Hus og Den Norske Opera & Ballett, samt ved flere teatre i Danmark og Sverige. 

 Ane har jobbet med flere regissører som for eksempel Runar Hodne, Angelina Stojcevska, Johannes Dahl og Trine Wiggen. Samarbeidet med Ole Johan Skjelbred har vart i flere år og dhar gjort åtte forestillinger sammen. I Mysterier deler de også scenografioppgaven sammen. 

Ingeborg Staxrud Olerud - lysdesigner Mysterier
Foto: Heida Gudmundsdottir

Ingeborg Staxrud Olerud er en lys- og hagedesigner med base i Oslo. Hun er utdannet innen teatervitenskap ved Universitetet i Oslo, og som gartner og fagtekniker i park og hageanlegg ved Vea – Norges grønne fagskole.  I tillegg til å utføre intervensjoner med økologi og natur i fokus, er hun en del av teaterkompaniet Goksøyr & Martens og samarbeider med koreografer som Ingri Fiksdal og Mia Habib. 

Noe av scenekunsten og intervensjonene som Ingeborg har medvirket i er blant annet  For whatit’sworth (Hege Pålsrud/Petrozavodsk)Home Tøyen (Ingeborg Staxrud Olerud/Tøyen),  Omsorg, Dottera (Goksøyr & Martens/Det Norske Teatret/Nationaltheatret),  Yes, we love this country! (Morten Traavik/Pyongyang), En midtsommernatts drøm (Erlend Samnøen/Haugesund teater) og A song to… (Mia Habib/Dansens Hus og Theater Freiburg). 

Endre Sannes Hadland dramaturg ved Kilden Teater
Foto: Heida Gudmundsdottir

Endre Sannes Hadland er Kilden teaters faste dramaturg. Han har en masterutdannelse i dramaturgi fra Universitetet i Aarhus. Endre har jobbet med frie teatergrupper og prosjekter i Oslo, Stavanger og Danmark. Bl.a. fungerte han som dramaturg i den Heddapris-vinnenende forestillingen Brune av Teater Joker/Akershus Teater i 2016/17. Han har tidligere arbeidet ved Nationaltheatret og Rogaland Teater, og er styreleder for Norske dramaturger.

I Kilden har han vært dramaturg ved en rekke forestillinger, og han har også dramatisert og regissert Den lille prinsen og Skilpadder hele veien ned. Høsten 2019 hadde han også medregi på forestillingen Kristiansand.Nå.

I 2020 har Endre dramaturgi på Jonas, Culpa! og Hundrevis av barn i vill kamp, og regi/dramaturgi på To i båden – sørlandsvisa 100 år.

Program til forestillingen

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt