loader
2. - 20. des 2017
Teater- og Operasalen
Ballett, Familie/Barn
185.00 - 550.00 NOK

Nøtteknekkeren

Kilden og Balletto di Milano presenterer

NØTTEKNEKKEREN
En ballett for hele familien av Peter Tsjajkovskij

Dansere fra Balletto di Milano og Sharrons Dansestudio
Kristiansand Symfoniorkester
Koreograf: Federico Veratti
Dirigent: Ingar Bergby
Scenograf: Marco Pesta
Kostymedesigner: Sartoria Teatrale Bianchi
Lysdesigner: Dario Rossi

Nøtteknekkeren handler om Clara som på julaften får en dukke i form av en nøtteknekker og deretter opplever – eller drømmer – at hun forminskes til dukkens størrelse.
Hun blir med i en kamp mellom lekene, ledet av nøtteknekkeren og sinte mus.
Etter å ha stukket av med seieren forvandles nøtteknekkeren til en stilig prins.
Han og Clara flytter til Snølandet og deretter til Sukkerfeens rike der trærne bugner av kandisert frukt og elver av appelsinjuice flyter gjennom landskapet.
De blir tatt godt imot i palasset der det vanker diverse underholdning. Etterhvert våkner Clara opp i hjemmet sitt og innser at alt har vært en drøm – eller?

Ballettmusikken til Nøtteknekkeren var en bestilling fra Prince Vselvolozhsky, direktør for Imperial Theater i St. Petersburg, og den kjente danseren og koreografen Marius Petipa. Tsjajkovskij var mer interessert i å jobbe med operaen Iolanta, men da denne ble innlemmet i bestillingen, takket komponisten ja til utfordringen. I et brev til broren Anatolij i 1891 skriver han om hvor gjerne han ønsket å få balletten ferdig fortest mulig for å kunne konsentrere seg om operaprosjektet. Lite visste han om hvordan verden kom til å vurdere de ulike verkene.
Ballettens scenario er hentet fra Alexandre Dumas bearbeidelse av E.T.A. Hoffmans fortelling om Nøtteknekkeren og Musekongen.

Til tross for Tsjajkovskijs i utgangspunktet negative innstilling til oppdraget, lyktes han i å skape et verk som skulle komme til å bli et av hans aller mest populære og som fortsatt er garantist for en årlig kassasuksess for ballettkompanier og operahus verden over. Tsjajkovskijs enestående evne til å skrive melodier og hans følelse for drama passet ballettsjangeren svært godt, i likhet med hans personlige måte å instrumentere på. En ekstra “touch” ble gitt gjennom å bruke et eksemplar av Victor Mustels nylig oppfunnede instrument “celesta”, som Tsjajkovskij hadde kjøpt i Paris. Instrumentet fikk sin første viktige oppgave i orkestersammenheng på premieren 18. desember 1891

KJØPE BILLETTER

desember 2017

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt