loader
22. jun 2017
Konsertsalen
Konsert
375.00 NOK

Operaorkestret: Mozarts siste symfonier

Kilden får denne kvelden besøk av Operaorkesteret, som vil fremføre Mozarts tre siste symfonier.

Den engelske dirigenten Sir Simon Rattle sa en gang om Mozarts tre siste symfonier at «Her er menneskets følelsesliv strukket ut til det mest ekstreme. Man har en følelse av å dirigere tre konsentrerte operaer på samme kveld.»

Mozart skrev sine tre siste symfonier i løpet av tre måneder i 1788. Vi vet ikke til hvilken anledning de ble skrevet, hvor de for første gang ble fremført, eller om komponisten noen gang fikk hørt dem selv. Mange hevder at den siste av de tre, «Jupiter», oppsummerer alt som hadde skjedd i utviklingen av symfoni-sjangeren frem til da, og at den er et varsel om den kommende Beethoven. Som en arv fra Mozart til ettertiden er symfoniene både sprudlende, innadvendte, sjarmerende og sammensatte – akkurat som livet selv.

Om dirigent Karl-Heinz Steffens

Karl-Heinz Steffens startet som musikksjef i Den Norske Opera & Ballett høsten 2016. Han er Operaorkestrets kunstneriske leder, med ansvar for konsertprogrammet og det overordnede musikalske ansvaret for alle opera- og ballettproduksjoner.

Karl-Heinz Steffens er født i Tyskland og hadde en spesiell vei til dirigentkarrieren. Det hele startet med undervisning på klarinett som barn, og i 1984 fikk han sin første profesjonelle jobb som alternerende soloklarinettist i Staatstheater Kassel. Året etter ble han soloklarinettist ved Frankfurt Opera og Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, og fra 2001 tiltrådte han i samme stilling i Berlinfilharmonien. I 2007 dreide hans karriere fra å være fremtredende klarinettist til å bli utnevnt til musikksjef og kunstnerisk leder ved Staatskapelle Halle.

Som orkesterdirigent har Steffens gjestet kjente orkestre som Bamberger Symphoniker, Berlinfilharmonien, Staatskapelle Dresden, Hamburger Symphoniker, Bayerisches Staatsorchester, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, NHK Symphony Orchestra i Tokyo og Bournemouth Symphony, samt de filharmoniske orkestrene i Helsinki, Monte Carlo og Nederland. Likeså har han ledet de ledende tyske radioorkestrene (Berlin, Köln, Frankfurt, Hamburg, Leipzig og Stuttgart).

Steffens debuterte som operadirigent ved Staatsoper unter den Linden med Beethovens Fidelio i 2008, etter en invitasjon fra Daniel Barenboim som førte til ToscaLa traviata og Den solgte brud samme sted. Han har også besøkt La Scala i Milano og Bolsjoj i Moskva som musikalsk leder for Mozarts Don Giovanni, og ble snart reengasjert på La Scala med Götterdämmerung og Così fan tutte. I 2012 ledet han en kritikerrost Ringen i Halle og Ludwigshafen.

Siden 2009 har vært sjefsdirigent for Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz i Ludwigshafen.

 

Operaorkestret kan føre sin historie tilbake til 1827, nærmere bestemt til Strømbergs Theater som var et av de første stedene det ble fremført opera i Norge. Ved opprettelsen av Christiania Theater i 1837 og åpningen av Nationaltheatret i 1899 ble disse stedene orkestrets hovedsete, inntil Den Norske Opera åpnet dørene på Youngstorget i 1959.

Da Den Norske Opera og Ballett flyttet inn i nytt signalbygg i Bjørvika i 2008 fikk orkestret en egen orkesterprøvesal og akustiske arbeidsforhold i verdensklasse.

Operaorkestret består i dag av 101 fulltidsansatte orkestermusikere og under tidligere musikksjef John Helmer Fiore har de etablert seg blant Norges fremste orkestre. Gjennom sesongen medvirker de i rundt 160 opera- og ballettforestillinger, og de spiller hver sesong tre eller fire større symfoniske konserter på Operaens hovedscene.

Etter opprettelsen av den symfoniske konsertserien har kapasiteter som Lorin Maazel, Zubin Mehta, Leif Segerstam, Alexander Lazarev, Michail Jurowski og Hartmut Haenchen gjestet Operaen og skapt mange magiske øyeblikk med orkesteret. I tillegg til forestillinger og konserter, byr også orkestermusikerne på en egenprodusert kammermusikkserie på Scene 2.

Musikerne har som sitt viktigste kollektive hovedmål å skape den beste orkestermusikalske rammen for Den Norske Opera og Balletts forestillinger i Operaen. Orkesteret høster gode kritikker, også i utenlandske kulturmedier. Et av flere store høydepunkter for orkesteret, er Nasjonaloperaens oppsetning av «Peter Grimes» ved festivalen i Savonlinna i Finland i 2012. Dette ble gjenspeilet i svært gode tilbakemeldinger fra flere hold.  Gjennom mange år har dessuten orkesteret hatt et fruktbart musikalsk samarbeid med Rinaldo Alessandrini i blant andre Händel- og Mozartoperaer, og de har med ham som dirigent gitt ut en kritikerrost innspilling av operaovertyrer av W.A. Mozart.

Man kan også nyte Operaorkesteret medvirkende i nye innspillinger med sopranene Eli Kristin Hanssveen og Marita Sølberg, dirigert av John Helmer Fiore. Karl-Heinz Steffens tiltrådte som musikksjef høsten 2016.

Varighet 2 timer inkl.pause.

KJØPE BILLETTER

juni 2017