loader
21. mar 2019
Konsertsalen
Klassisk, Konsert, KSO
75 - 375 NOK

The Planets

Kristiansand Symfoniorkester presenterer:

The Planets

Dirigent: Ingar Bergby

Richard Strauss: Don Juan
Gustav Holst: The Planets

I samarbeid med den klassiske musikkutdannelsen ved Universitet i Agder og Stavanger har vi gleden av å fremføre det storslåtte verket ”The Planets”, skrevet av engelskmannen Gustav Holst. Verket er inspirert av astrologi og de romerske gudene planetene er oppkalt etter. Resultatet har blitt syv satser fylt av dramatisk orkesterprakt, fine og maleriske klanger, samt storslagen melodikk der hver planet/gud får sin egen spesielle karakter. Helt enkelt noe av det heftigste man kan oppleve i en konsertsal!

Før pausen får vi høre Richard Strauss’ tonale beskrivelse av den forførende og nådeløse livsnyteren Don Juan.

Førsnakk kl. 18.40.

Gratiskonsert i Foaje Nord kl. 21.30. F-Collective fra UiA gjør opptak av konserten for å gjør en live remix av konserten.

Mars: Den som bringer krig

Koblingen mellom Mars og krig går langt tilbake i historien. Dens to små måner bærer navnet Phobos (redsel) og Deimos (terror), og planetens astrologiske symbol kombinerer skjold og spyd.

Venus: Den som bringer fred

Venus er det mest lyssterke himmellegeme på nattehimmelen vår etter månen. Planeten ble allerede tre tusen år f. Kr. assosiert med den babylonske fruktbarhetsgudinnen Ishtar. I astrologien er Venus den som gjenoppretter fred og harmoni etter Mars´ herjinger.

Merkur: Den bevingede budbringeren

Den greske guden Hermes opptrer i Odysseen som hyperrask budbringer. Den tilsvarer romernes Merkurius, beskytter av handel og handelsmenn, mens den i astrologien har rollen som tenkeren. Holsts musikk er kvikk, uforutsigbar og genial, noe som stemmer godt overens med det engelske adjektivet mercurial.

Jupiter: Den som bringer glede

Denne gigantiske planeten med sine tolv måner er oppkalt etter Lysbæreren, hvis guddom omfatter både regn, lyn, vindruer, smaking av den nye vinen, hvete, avtaler, kontrakter m.m. I astrologien forbindes Jupiter med ekspansjon, entusiasme, kunnskap, muligheter etc. Den folkloristisk pregede melodien i midten av satsen arrangerte Holst om til en unison sang med orkesterakkompagnement med teksten I Vow to Thee, My Country.

Saturn: Den som bringer alderdom

Saturn ligger lengst borte fra jorden. I den greske mytologien bærer den romerske Saturn navnet Kronos og avbildes som en gammel mann. Astrologer forbinder Saturn med menneskenes tid på jorden, vår voksende klokskap, skuffelser, frustrasjoner og utholdenhet. Satsen, som var komponistens favorittdel av verket, preges av en fredfull atmosfære, frambrakt av en instrumentasjon der fløyter og harpe dominerer.

Uranus: Magikeren

Uranus er den første planeten som ble oppdaget ved hjelp av teleskop (1781, Sir William Herschel). Den kobles til oppfinnelser og selve astrologien. Holsts musikk fremkaller bildet av en magiker som uten særlig eleganse danser og svinger tryllestaven sin, for til slutt å forsvinne i intet.

Neptun: Mystikeren

Neptun er den planeten som ligger lengst borte fra solen, usynlig for det blotte øye. Holsts musikk signaliserer mystisisme, uklarhet, ubesvarte spørsmål og forvirring. Den gjennomsiktige klangen tynnes ut mot slutten og et usynlig kor med kvinnestemmer er det siste vi hører.

LES ELLER LAST NED PROGRAM
UiA-studenter skal live remixe «The Planets» i Kilden

Torsdag 21. mars skal Kristiansand Symfoniorkester (KSO) fremføre det storslåtte verket »The Planets» av Gustav Holt i Kilden Konserthus. Etterpå har «F Collective», en gruppe studenter fra rytmisk linje ved UiA, fått æren av å gjøre en såkalt «live remix» av stykket.

Spotify

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt