loader
27. okt 2018
Teater og Operasalen
Teater
75 - 300 NOK

Tingenes tilstand

Kilden Teater presenterer: Tingenes tilstand.

Av: Neil LaBute

Hva er kunst? Ligger det noen form for moralsk ansvar i et kunstverk? Kan man gjennom kunst skyve grensene for samfunnsdebatten om etablerte maktstrukturer uten å bryte etiske normer? Hva er kunstnerens rolle i samfunnet? Kan en kunstner gjøre hva som helst i kunstens navn? Dette er blant spørsmålene dramatiker Neil LaBute stiller gjennom sitt teaterstykke Tingenes tilstand (original tittel The Shape of Things).

Adam jobber deltid som vakt på et kunstmuseum ved siden av litteraturstudier ved universitetet. Han lever et rolig og kanskje litt kjedelig liv, helt til den over gjennomsnittet funky kunststudenten Evelyn kommer seilende inn på muséet – med en boks graffitimaling. Evelyn vil tagge ned en statue i protest mot kunstnerisk sensur. Adam får i samme slengen telefonnummeret hennes sprayet på vaktuniformen, og så går det som det må gå: Motsetninger tiltrekker hverandre. Snart får både Adam og Evelyn testet grensene for hvor langt man kan gå i kjærlighetens og kunstens navn.

Å røpe for mye vil være å ødelegge stykket. Men litterære hint spres underveis, med referanser til Mary Shelleys roman Frankenstein, Franz Kafkas novelle Metamorphosis og George Bernard Shaws skuespill Pygmalion. På samme måte som Shaws rollefigur professor Henry Higgins prøvde å forvandle en blomsterpike til en hertuginne, forvandler LaButes Evelyn fra en sjenert kløne til et sexobjekt. På samme måte som Shaw fletter moralske spørsmål inn gjennom hele Pygmalion, legger LaBute opp til en spennende debatt om kunst og estetikk, om rett og galt. Det fascinerende landskapet rommer forholdet mellom kunst og moral, jaget etter det overflatiske i og utenfor sosiale medier – og den tynne skillelinjen mellom ren provokasjon og oppmerksomhetsbehov.

Tingenes tilstand er en moderne Dorian Gray-historie sterkt inspirert av Oscar Wildes roman. Stykket er skrevet av amerikanske Neil LaBute, en prisvinnende filmskaper og manusforfatter. Tingenes tilstand ble skrevet for Almeida Theatre i London i 2001, og har senere blitt produsert flere ganger i London og New York. Stykket er også blitt til spillefilmen The Shape of Things med regi av LaBute selv. Kilden Teaters versjon regisseres av Gianluca Iumiento og spilles av Kildens eget teaterensemble: Johannes Blåsternes, Ina Maria Brekke, Steffen Mulder og Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen.

Vi gjør oppmerksom på at det brukes scenerøyk, strobelys og høy lyd i forestillingen. Det er også begrensede sittemuligheter i salen.

Film

Medvirkende

Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen har dramautdannelse fra Høgskolen i Agder og har jobbet som skuespiller ved Agder Teater siden 2006, og er i dag fast ansatt ved Kilden Teater. Hun har en rekke produksjoner bak seg, bl. a.Brand, Hamlet, Spelet om Kråka, Mamma, meg og menn, Heddaprisnominerte Natta, Julie og Romeo, Prinsessa på erten, Den modige, Gutta i trehuset, Villa Contigo, Reisen til julestjernen, Spellemann på taket, Skyfri himmel, Juryen – 12 edsvorne, Jeg vil vaske verden ren, Sult1 og Hedda Gabler.

Steffen Mulder fra Kristiansand er utdannet skuespiller fra NISS i Oslo. Etter endt utdannelse arbeidet han frilans, men siden 2012 har han vært tilknyttet Kilden Teater. Der har han medvirket i flere oppsetninger som Kilden av Gabriel Scott, Den stundesløse, Reisen til julestjernen, Den modige, Villa Contigo, Gutta i trehuset, Snødronningen, Juryen – 12 edsvorne, Jeg vil vaske verden ren og Sidespringerne. I tillegg har han utviklet manus til flere oppsetninger for Den kulturelle skolesekken i Kristiansand. I 2016 debuterte Mulder som regissør for Romeo og Julie.

Ina Maria Brekke er utdannet skuespiller ved Liverpool Institute for Performing Arts. Etter endt studie tilbrakte hun år i London og Los Angeles, før hun returnerte til Norge. På scenen har hun i de seneste årene vært å se som Pippi i Pippi Langstrømpe (Haugesund Teater og Kilden m/KBUT), Klatremus i Hakkebakkeskogen (Kristiansand Dyrepark), Klara på Kutoppen (Kristiansand Dyrepark), og ved Kilden Teater som Lise i Doktor Proktors Prompepulver, Liesl i The Sound of Music, Lady Capulet, Mercutio, Ammen og Lorenzo i Romeo og Julie, danser i Terje Vigen, Eva, Øyvor og Siri i Jeg vil vaske verden ren, Sara i Sult1 og som Ina Maria i Sidespringerne.

Johannes Blåsternes er utdannet skuespiller fra Statens Teaterhøgskole. Han har før og under utdanning jobbet freelance, og medvirket i forestillinger på Det Norske Teatret, Grusomhetens Teater og i Dyreparken. Han har jobbet mye med improvisert teater, tatt oppdrag som instruktør, og vunnet Aftenpostens revypris to ganger. I 2016 ble Johannes en del av Kildens faste ensemble hvor han bl.a. har spilt Sakfører Krogstad i Et dukkehjem, Nr. 6 i Juryen – tolv edsvorne, og i Sidespringerne.

Kunstnerisk team

Gianluca Iumiento er en italiensk regissør og skuespiller, utdannet ved den statlige filmskolen Centro Sperimentale di Cinematografia i Roma. Han har vært ansatt som fagansvarlig for skuespillerutdannelsen ved KHiO siden januar 2012, og har i tillegg fungert som pedagog i skuespillerfag siden da. Han ledet arbeidsgruppen som utformet den nye studieplanen ved skuespillerlinjen i 2012. Iumiento har siden 2000 arbeidet som både skuespiller og regissør i film og TV og ved en rekke institusjonsteatre, bl. a. Det Norske Teatret, Dramatikkens Hus, KHiO, Nasjonalteatret i Milano, Piccolo Teatro di Milano, Polski Teatr i Wroclaw i Polen. Han har etablert og kuratert to skuespillerfestivaler; Metodi Festival i Italia og Oslo International Acting Festival.

Ryall Burden er utdannet ved Victorian College of the Arts, Melbourne Australia, der han har fullført en bachelorgrad i design- og teaterproduksjon (2009). I årene etter utdannelsen har han arbeidet med teater og film i blant annet Australia, New Zealand, Hong Kong, Storbritannia, Nederland og Norge.

Han har vært dukkedesigner på On the Rim of the Word (2009, Royal Opera House London), laget rekvisitter for Hobbiten (regi: Peter Jackson, 2012), og set dresser på Existence (2012) for å nevne noe. På Kilden har han vært scenograf for Figaros Bryllup, Spor og St. Valentin. Siden 2012 har Ryall vært ansatt ved Kilden Teater og Konserthus.

Jessica Romberg har vært ansatt ved kostymeavdelingen i Kilden Teater og Konserthus siden 2011, som kostymesyer og kostymekoordinator. Tingenes tilstand er hennes første produksjon som kostymedesigner. Romberg har sin bakgrunn fra Beckmans School of Design og drevet sitt eget streetwear-merke YoYogi, samt har arbeidet som frilans illustratør. I 2008 ble hun tildelt Svenska konstnersnemdens ettårige arbeidsstipend.

Markus Tarasenko Fadum er utdannet lysdesigner ved Rose Bruford College of Theatre & Performance i London. Han har de siste årene jobbet som lysdesigner både i Storbritannia og Norge innenfor både teater, dans og lys som egen kunstform. Vi nevner bl.a. Jeg vil vaske verden ren og Anne Franks søsken (Kilden Teater), 12:40 (National Opera Studios) Jasmin Vardimon 2 (Sadlers Wells), A Midsummer Night’s Dream (Arcola Theatre), Some Americans Abroad (New Wimbledon Theatre), Alice i Eventyrland (Drangedal Kulturhus) Tree Of Codes (Associate – Manchester Opera House) og A Triptech In The Cities (Hoxton Gallery). Han var sist aktuell på Kilden med Fargespill 2018.

Eirik Mordal er utdannet ved Liverpool Institute for Performing Arts. Siden endt utdanning har han jobbet ved bl. a. Nationaltheatret, Jo Strømgren Kompani og er i dag ansatt ved Kilden Teater og Konserthus. Eirik Mordal har vært lyddesigner for forestillinger som The Sound of Music og Taube ved Edderkoppen Teater og Kunst, En folkefiende, Det perfekte liv, Et dukkehjem, og Jeg vil vaske verden ren i Kilden. Eirik Mordal jobber i tillegg som lyddesigner for film og tv.

Hilde Norbakken har bakgrunn som vokalist, pianist og låtskriver. Hennes ferskeste album er Open Doors med Norbakken/Haaland Duo. Hun har vært vokalprodusent ved flere produksjoner på Kilden tidlligere, bl. a. The Sound of Music, Skyfri himmel, Det perfekte liv og Terje Vigen. Til vanlig jobber hun som vokalpedagog ved Institutt for Rytmisk musikk ved UiA, der hun også har vært igangsetter av bachelor- og masterstudier i låtskriving.

Endre Sannes Hadland er Kilden Teaters faste dramaturg. Han har en masterutdannelse i dramaturgi fra Universitetet i Aarhus. Endre har jobbet med frie teatergrupper og prosjekter i Oslo, Stavanger og Danmark. Bl. a. fungerte han som dramaturg i den Heddapris-vinnenende forestillingen Brune av Teater Joker/Akershus Teater i 2016/17. Han har tidligere arbeidet ved Nationaltheatret og Rogaland Teater. Tidligere i høst dramatiserte og regisserte han Den lille prinsen på Kilden Teater.

Varighet: 1 time og 30 minutter uten pause.

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt