loader
29. jul 2020
Foajé Kilden
Forestilling, Gratis, Kilden teater
0 NOK

To i båden – sørlandsvisa 100 år

Kilden Teater presenterer: To i båden – sørlandsvisa 100 år.

En markering av 100-årsjubilanten sørlandsvisa.

Vår musikalske trio Ann Ingrid Fuglestveit, Lars Emil Nielsen og Svein-Helge Vikse vil presentere dette rike materialet i en nostalgisk og humoristisk forestilling. Anne Ma Usterud og Jan Erik Usterud, to folkekjære veteraner og eksperter på sørlandsvisa, veileder dem både tekstlig og musikalsk når sørlandsvisene overleveres fra en generasjon til den neste.

I 1920 fikk kapellmesteren på Nationaltheatret Johan Halvorsen en invitasjon fra teatrets direktør Vilhelm Krag om å tilbringe sommeren i den sørlandske skjærgården, nærmere bestemt Dvergsøya.

«Nå kunne Halvorsen slappe av og få hvile. Men for den virkelystne musiker ville det bli et tomrom hvis hans ånd ikke hadde noe å stelle med» skriver Erling Heide Sørensen i sin bok Sørlandsdikteren og tonekunstneren. Og slik ble sørlandsvisa født. I løpet av besøket komponerte Halvorsen musikk til 13 av Krags dikt. Sørlandsvisa er både elsket og hatet, hyllet og kritisert, og var faretruende nær å bli utryddet i sin tid, men seig som den er, fyller den altså 100 år i 2020.

Bli med på en musikalsk reise fra “Krag tè Belsvig” – en varm, humoristisk og rørende markering av sørlandsvisa.

Selv om konserten er gratis må du som publikummer ta ut billett ved å trykke på kjøp-knappen. Vi har begrenset antall plasser.

«Sørlandsvisa er 100 år. Det feires i Kilden med en lun, varm, morsom, velspilt og godt sunget forestilling(…)»
– Terningkast 5 fra FVNs anmelder

Bilder fra forestillingen

Foto: Jon-Petter Thorsen

Flere bilder fra forestillingen finner du i vårt bildearkiv. 

Artikler fra Kilden-magasinet

DELER SINE HEMMELIGHEDER

Gjennom 50 år har Anne Ma og Jan Erik Usterud satt et stort avtrykk i sørlandsvisenes 100 år lange historie.

Anmeldelse av To i båden – sørlandsvisa 100 år

FVNs anmelder koste seg veldig på "To i båden - sørlandsvisa 100 år"

Medvirkende

Ann Ingrid Fuglestveit, fast skuespiller i Kilden Teater

Ann Ingrid Fuglestveit er fra Byremo og har dramautdannelse fra Høgskolen i Agder. Hun har jobbet som skuespiller ved Agder Teater siden 2006, og er i dag fast ansatt ved Kilden Teater.

Hun har en rekke produksjoner bak seg, bl. a. Brand, Hamlet, Heddaprisnominerte Natta, Julie og Romeo, Prinsessa på erten, Gutta i trehuset, Villa Contigo, Reisen til julestjernen, Spellemann på taket, Juryen – 12 edsvorne, Jeg vil vaske verden ren, Sult1, Hedda Gabler og Helt privat. Høsten 2019 var hun med i storsuksessen Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter.

I 2020 blir Ann Ingrid å se i To i båden – sørlandsvisa 100 år, Culpa!, Mysterier og En julefortelling.

 

Lars Emil Nielsen kommer fra Lillesand og har sin utdannelse fra UiA. Han har produsert og spilt i flere oppsetninger av Pider Ro av Sørlandets egen forfatter Gabriel Scott. Nielsen har siden 2013 vært tilknyttet Kilden Teater, og har medvirket i forestillinger som Den Stundesløse, Reisen til julestjernen, Villa Contigo, Den modige, Gutta i juletrehuset, Romeo og Julie, Juryen – 12 edsvorne, Jeg vil vaske verden ren, Sult1 og Den lille prinsen. På fritiden har han produsert humor- og showkonseptet På nyklipte stier som har hatt stor suksess flere steder på Sørlandet de siste somrene.

Høsten 2019 var han med i storsuksessen Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter i Kilden.

Svein-Helge Vikse er fra Søgne og har i mange år jobbet som freelance musiker i tillegg til at han har drevet med musikkundervisning. Sørlandsvisene har fulgt ham gjennom hele karrieren, og da spesielt som gitarist innen cruisebransjen, der han i tillegg til over 150 konserter for turister i Kristiansand, flere ganger har opptrådd på Cruisemessen Seatrade i Miami. Han er en svært allsidig musiker, men spiller mest akustisk gitar, gjerne i duo med dyktige vokalister. Høsten 2019 turnert han Oslo med forestillingen «En reise til Spania» med gitar- og dansebaserte Duo Del Flamenco.

Kunstnerisk lag

Endre Sannes Hadlander Kilden teaters faste dramaturg. Han har en masterutdannelse i dramaturgi fra Universitetet i Aarhus. Endre har jobbet med frie teatergrupper og prosjekter i Oslo, Stavanger og Danmark. Bl.a. fungerte han som dramaturg i den Heddapris-vinnenende forestillingen Brune av Teater Joker/Akershus Teater i 2016/17. Han har tidligere arbeidet ved Nationaltheatret og Rogaland Teater, og er styreleder for Norske dramaturger.

I Kilden har han vært dramaturg ved en rekke forestillinger, og han har også dramatisert og regissert Den lille prinsen og Skilpadder hele veien ned. Høsten 2019 hadde han også medregi på forestillingen Kristiansand.Nå.

 

Anne Ma Usterud veileder i To i bådenAnne Ma Usterud har bodd i Kristiansand siden 1960 og er utdannet musikkpedagog ved Agder Musikkonservatorium. Hun jobbet 27 år ved Kristiansand Musikkskole og ble ansatt som skuespiller ved Agder Teater i 2001 hvor hun medvirket i over 30 forestillinger. De to siste årene før hun ble pensjonist i 2018 jobbet hun i Kilden Teater. Hun ble tildelt Kristiansand kommunes kulturpris i 2013 og har sammen med sin mann, Jan-Erik Usterud, sunget Sørlandsviser i nærmere 50 år.

Anne Ma Usterud veileder i To i bådenJan-Erik Usterud er fra Kristiansand og er utdannet musikkpedagog ved Agder Musikkonservatorium. Han var ansatt som pedagog ved Kristiansand Kulturskole til han gikk av med alderspensjon i 2018.  Han har vært komponist, arrangør og musiker for flere av produksjonene til «Det dramatiskes selskab», og han komponerte musikken til Agder Teaters «Over Kvåsen» og «Alle tiders bestefar», i tillegg til å ha komponert en rekke Sørlandsviser. Usterud ble tildelt Kristiansand kommunes kulturpris i 2013. Han har sammen med sin kone, Anne Ma Usterud, sunget Sørlandsviser i nærmere 50 år.

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt