Iselin er fruen fra havet

Hun skulle egentlig bli barnelege. Nå bruker skuespiller Iselin Shumba (34) kunsten til å påvirke. I sommer spiller hun hovedrollen i Fruen fra havet i Fjæreheia.

Iselin Shumba er ikke redd for å snakke i store bokstaver – og hun har mye på hjertet. Skuespilleren, samfunnsdebattanten og billedkunstneren fra Kristiansand er kanskje mest kjent blant yngre NRK-publikummere for rollen som Hjerterud i Snøfall og Camilla i ZombieLars. Hun har også gjort seg bemerket som en av initiativtakerne til #stilleforopptak, det første metoo-oppropet i Norge.

– Jeg er en kunnskapsnerd som dykker dypt inn i temaer. Jeg føler meg forpliktet til å bruke stemmen min, sier Shumba.

Det gjør hun blant annet ved å gi liv til sterke og komplekse kvinneroller på teaterscenen. I juli spiller hun hovedrollen Ellida i Ibsens Fruen fra havet som settes opp i Fjæreheia.

– Det er kjempespennende! Og risikofylt.

«SLIK ELLIDA KJENNER EN DRAGNING TIL DET BUNNLØSE I HAVET OG TIL SIN TIDLIGERE ELSKER, KJENTE JEG EN DRAGNING TIL TEATERET»

Enorm utfordring

Hennes første møte med steinbruddet i Fjæreheia var sommeren 2006, da hun så Ibsenstykket Brand med Henrik Rafaelsen i hovedrollen.

– Det var en skjellsettende opplevelse. Menneskene og fjellet danner en mektig enhet, sier hun.

Øynene gløder, kaffekoppen skvulper, de andre cafégjestene har lange ører. Nå er det hennes tur til å spille i Fjæreheia mot Henrik Rafaelsen, som har rollen som Ellidas ektemann Dr. Wangel. Med seg på utendørsscenen får de Tomos Young, kjent for hovedrollen i Terje Vigen-oppsetningen i 2017, og den kinesiske koreografen og danseren Yabin Wang.

– Det blir en enorm utfordring. Det er et intimt teaterstykke som ikke er skrevet for utendørsteater. Jeg må spille større på alle måter. Være like robust som fjellet, sier Shumba.

 Fruen fra havet ble utgitt i 1888. Det er Ibsenstykket som tydeligst viser det personlige ansvaret vi har for egen frihet. Vi møter fyrvokterdatteren Ellida som blir stilt overfor et avgjørende valg.

– Ellida har latt seg føre med på livets vei, uten å ta selvstendige avgjørelser. Inni henne er det kaos, sier hun.

Ellida må velge mellom sin ektemann og sin hjemvendte tidligere forlovede.

– Hun tar omsider et klart valg og blir. Etterhvert kommuniserer hun og ektemannen som likeverdige. Problematikken er veldig aktuell. Å ta valg er noe av det vanskeligste vi gjør.

– Hva er det vanskeligste valget du har tatt?

– Å bli kunstner med alt det innebærer; å ikke kunne regne med å tjene en årslønn, å jobbe hardt uten at det nødvendigvis synes, å godta at det å ta langsiktige valg kan være vanskelig. Jeg har ikke valgt et enkelt liv.

Fra barnelege til skuespiller

Iselin Shumba skulle egentlig bli barnelege, slik lillesøsteren Linnea er i dag. Hun tok opp kjemi og biologi, og snublet innom årsstudium i teater. Det ble et vendepunkt.

– Slik Ellida kjenner en dragning til det bunnløse i havet og til sin tidligere elsker, kjente jeg en dragning til teateret. Det rommer så mange store spørsmål.

Hun har nettopp vært på gjenforeningsfest med klassen som gikk ut av Teaterhøgskolen i 2012.
Hun forteller at Kilden Teater ble snakket om som et sted mange ønsker seg til.

– Det ligger så mange muligheter i Kilden, som har både teater, opera og symfoniorkester under ett tak.

Hun er ikke i tvil om hva teateret kan utrette.

– I teateret rives fasader ned, fordommer forsvinner og fellesskap bygges. I en verden med enorme endringer er det helt nødvendig. Det største jeg opplever som skuespiller er å engasjere publikum, sier hun.

Men hun har også stunder med tvil.

– Som barnelege er nytten du gjør så konkret. Du kan redde et liv en dag på jobb. Det er ikke alltid like lett å se at jeg leverer det samme nyttearbeidet. Jeg baler tidvis med om det jeg driver med er meningsfullt nok.

– Er det det?

– Stort sett. Jeg har funnet mitt felt, der jeg kan komme til bunns i ting og utrette mest.

Går grøtløst til verks
Fjorårets metoo-opprop #stilleforopptak har blant annet ført til at ansatte på Kunsthøgskolen i Oslo har måttet gå.

–Vi er ikke ute etter å ta noen, vi er ute etter å ta oss sammen. #stilleforopptak viste at det går an å endre holdninger og verdier, påpeker hun.

Nå vil hun kjempe for andre samfunnsanliggender, først og fremst klimaspørsmålet. Før intervjuet ba hun pent om togbilletter fremfor flybilletter.

– Vi må slutte å gå rundt grøten, vi må gå grøtløst til verks – ja, jeg har selv funnet opp ordet. Når det gjelder klima brenner det på dass.

To jenter på 11 tripper plutselig ved siden av café-bordet. Så tar den ene sats:

– Er det du som spiller i Snøfall og ZombieLars?!?
Så kuuuuuult!

Iselin snakker i vei med dem. De finner frem ark og penn, og ber om ti autografer. Hvinende svever de ut døra. Iselin smiler bredt.

– Skjønner du? Det er jo dette som gir mening!

Tekst: Ingrid Anthonsen
Foto: Jon-Petter Thorsen / Aptum

Kilden

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt