Julestjernene gleder seg

Bilde av Helene Bøksle ute på en strand
I november og desember fylles Kilden med kjente og kjære juleartister. Hva gleder de seg til selv? 

For meg er Kilden en scene der jeg føler meg hjemme, og som jeg har et slektskap til,
sier Helene Bøksle som er klar for julekonsert søndag 15. desember.

Hva er det beste med julekonsert?

– De magiske øyeblikkene som oppstår under en konsert. Jeg har et oppriktig ønske om å nå frem til folks hjerter, og det å få lov til å være en del av folks juletradisjoner år etter år gjør meg glad og ydmyk.

Fineste julesang?

– Det er svært mange vakre julesanger, men en av mine favoritter er Mitt hjerte alltid vanker. Den favner julens budskap på en så inderlig og vakker måte, samtidig som den bærer et budskap om å se det store i det lille.

Kilden som konsertlokale?

– Jeg var med på åpningen av Kilden, og har jevnlig hatt konserter og forestillinger her. For meg er Kilden en scene der jeg føler meg hjemme, og som jeg har et nært slektskap til – både som konsertlokale og personene som jobber der. Flere av dem har fulgt meg siden jeg var en liten jente, og trodd på meg.

– I juletiden finnes det helt egne stemninger for alle sansene

Bilde av Ole Edvard Antonsen portrett
Det blir vakre desemberstemninger i Kilden når Ole Edvard Antonsen med gjester kommer til Kilden 10. desember.

Hva er det beste med julekonsert?

– Å få treffe publikum som er ute etter å oppleve en musikalsk stemningsstund i den vakre og hektiske førjulstiden. I juletiden finnes det helt egne stemninger for alle sansene, og i så måte spiller musikken en veldig viktig rolle som stemningsskaper. Å få være med å skape og samtidig selv få ta del i denne stemningen er et stort privilegium for meg personlig.

Fineste julesang?

– Juletiden er den eneste høytiden hvor det finnes helt egenskrevet musikk innen absolutt alle sjangere, så det å velge kun én julesang utfra all den flotte musikken er for meg personlig en umulighet. Da jeg ga ut Desemberstemninger i 2009 synes jeg det var så vanskelig å velge hva jeg skulle ha med at jeg endte med å lage to CD-er som jeg pakket sammen til en dobbel-CD.

Kilden som konsertlokale?

– Kilden er et utrolig vakkert og flott bygg som skaper høytid og stemning i seg selv. Den fantastiske akustikken, det at publikum sitter godt og kan oppleve nærheten til scenen fra stort sett hele salen, setter jeg veldig stor pris på.

– Utfordringen som ligger i å skape varme fra scenen, er en vakker opplevelse

Bilde av Adam Douglas protrett
Opplev en ekte amerikansk jul med Adam Douglas i Kilden 23. november.

Hva er det beste med julekonsert?

– Julekonserter handler om å skape den riktige atmosfæren. Alle ønsker varme i kulda. Den utfordringen som ligger i å skape varme fra scenen, er en vakker opplevelse. Når vi klarer det, er det ingen andre steder som er bedre å være.

Fineste julesang?

Silent Night er den viktigste julesangen for meg. Min familie var ikke så opptatt av tradisjoner, men vi delte gleden over denne sangen, år etter år. Det er et av de varmeste minnene fra min oppvekst. Om man er troende eller ikke, så er dette en sang som snakker til meg.

Kilden som konsertsted?

– Jeg har hatt gleden av å besøke Kilden to ganger. Den ene gangen holdt jeg konsert sammen med fullt band. Det er et magisk konserthus, og det er inspirerende å være der. Jeg liker spesielt godt å kunne se hele publikum fra scenen. Og akustikken – det er en sann glede å opptre der. Når lyden er så bra, blir vi inspirert til å spille på vårt aller beste.

– Kilden er et lysende eksempel på hva store tanker og forente krefter kan urette i fellesskap

Portrettfoto av Hanne Krogh
Onsdag 11. desember synger Hanne & Tre Tenorer.. og et stjerneskudd inn julen i Kilden.

Hva er det beste med julekonsert?

– Av alt jeg har fått oppleve som artist, er det aller største å få bli en del av folks egne minner og tradisjoner. Førjulsmåneden har dessuten utviklet seg til å bli en tid for kulturelle produksjoner av høy kvalitet – med våre fremste artister, musikere og sangere – som bringer lys inn i mørketiden og kombinerer julens budskap med fremragende musikalske opplevelser.

Fineste julesang?

Deilig er jorden ligger mitt hjerte nærmest. Den kan være utfordrende å synge til tider, men den kan også synges i ren trass – og med et inderlig håp. Men sangen som gir meg en grense- sprengende opplevelse hver gang, er O helga natt! Med ikke bare én, ikke bare to, men tre operatenorer som alle gir sitt aller ytterste for publikum. Større, sterkere og mer formidabelt blir det ikke!

Kilden som konsertlokale?

– Kilden er et lysende eksempel på hva store tanker og forente krefter kan utrette i fellesskap. Kilden er et praktbygg og et kulturelt samlingspunkt for hele landsdelen. Å stå på denne scenen er en glede og en ære, uansett hvem, og hva, du er.

– Deilig er jorden har fulgt meg gjennom mange av livets store begivenheter

Bilde av Marte Wulff portrett
Marte Wulff og Charlotte Qvale med band feirer inn julen på Kilden onsdag 11. desember.

Hva er det beste med julekonsert?

– Jeg har hatt så mange rare juler de siste årene at disse konsertene faktisk har blitt en av de få tradisjonene jeg har igjen. Det aller beste med det, helt ærlig, er å ha en god grunn til å henge og spille med de andre i bandet. Vi har det veldig gøy.

Fineste julesang?

– Mitt faste svar på dette spørsmålet er Deilig er jorden, fordi den sangen har fulgt meg gjennom mange av livets store begivenheter og er svært vakker og mektig. Men de senere år har min og Charlotte Qvales egen julesang Vi feirer jul, seilt opp som klar favoritt. Det er både på grunn av låta i seg selv, men også på grunn av alt det den representerer for meg.

Kilden som konsertlokale?

– Jeg har blant annet hatt et av min karrieres desiderte høydepunkter på scenen i konsertsalen her i 2014, da jeg fremførte mitt album Utlengsel sammen med hele symfoniorkesteret. Orkesteret og jeg hadde innspilt alle låtene i samme sal året før, og begge deler var uforglemmelige opplevelser. Jeg har gått mye rundt i gangene her, og føler meg vel egentlig litt hjemme.

– Alltid veldig hyggelig å se familie og venner samles i julestria for å slappe av og nyte julemusikk

Bilde av Kurt Nilsen sittende ved et piano
Kurt Nilsen gleder seg til å spille i Kilden igjen 30. november.

Hva er det beste med julekonsert?

– Det er alltid veldig hyggelig å se familie og venner som samles i julestria for å slappe av og nyte julemusikk. Masse fine publikummere som kommer tilbake år etter år, kjenner låtene og synger med.

Fineste julesang?

Have Yourself a Merry Little Christmas. En låt som sender et flott budskap og jeg får ønsket alle en riktig god jul.

Kilden som konsertlokale?

– Kilden er et utrolig flott konsertlokale. Nytt og veldrevet. Lyden i lokalet er god og det er alltid en glede å få komme tilbake til Kilden!

– Julen betyr så mye og byr på så mange følelser

Portrettfoto av Sissel Kyrkjebø ute i vinterlandskap
Opplev Sissels jul i Kilden fredag 6. desember

Hva er det beste med julekonsert?

– Stemningen, forventningen og det å formidle en så sterk tradisjon med alle dens fasetter og ulikheter. Julen betyr så mye og byr på så mange følelser, men først og fremst er det gledens høytid.

Fineste julesang?

– Det er et vanskelig spørsmål. O helga natt fordi den er både vakker og dramatisk. White Christmas fordi den handler om lengsel, drømmer og minner som for meg også er en del av julen.

Kilden som konsertlokale?

– Lekker sal, hyggelige og proffe folk på huset. Jeg gleder meg alltid til å opptre der. Ikke bare jeg, men alle folkene som jeg har med meg gleder seg også. Ja, og så ligger jo Kilden i en av Norges vakreste byer! – nesten like vakker som Bergen.

Irene Svendsen

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt