KLAR FOR SJEFSROLLEN
Bilde av teatersjef Valborg Frøysnes som sitter på en stol i teatersalen
Ny teatersjef: Fra januar 2020 tiltrer Valborg Frøysnes rollen som teatersjef i Kilden. Foto: Aptum / Jon-Petter Thorsen

Etter 20 år som skuespiller og teaterviter tiltrer Valborg Frøysnes som sjef for Kilden Teater i januar 2020. Hun begynner med et bidrag til hundreårsjubileet for Jens Bjørneboe; en forestilling basert på hans klassiker Jonas – som har premiere i februar.

Som teatersjef vil Valborg Frøysnes (42) bruke all sin skuespiller- og teatererfaring, sine kunstneriske visjoner og strategiske grep til å utvikle Kilden Teater videre. Hun ønsker at flere skal oppleve tilhørighet til teateret, ikke minst de unge.

– Det er ingen grunn til at ikke også de unge skal kjenne på et eierskap til Kilden som hus. Alle skal ikke nødvendigvis like teater, men alle skal ha muligheten til å oppleve kunst og man skal føle seg velkommen når man kommer til Kilden. Jeg har også stor tro på å være i kontinuerlig dialog med publikum, og ikke bare kaste på dem masse nytt som de ikke har grunnlag for å forholde seg til.

Vil rette blikket mot de unge

– Inntrykket mitt er at Kilden Teater har et kjernepublikum som vi absolutt må ta vare på. Samtidig vil jeg aktivt arbeide for å få flere unge inn i Kilden Teater og Konserthus. Derfor vil også fire av neste års syv forestillinger være rettet spesielt mot dem, sier Frøysnes, som også åpner for både gateteater, skriveverksted og slampoesi.

En av hovedproduksjonene er knyttet til Bjørneboe-jubileet i 2020. Forestillingen er basert på Bjørneboes roman Jonas, der pønkrockbandet Honningbarna fra Søgne skriver musikken og er på scenen. Forestillingen har premiere 1. februar.

– Det er en del fellestrekk ved både Bjørneboes tekster og Honningbarnas musikk – både opprør, sinne, undring og en dyp medmenneskelighet er beskrivende stikkord. Videre ønsker Frøysnes som teatersjef å tenke både regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

– Kristiansand er den byen i Norge som ligger nærmest Europa. Det synes jeg vi bør utnytte, samtidig er det viktig å ha en lokal forankring. Jeg vil arbeide for en balanse mellom det regionale, nasjonale og internasjonale.

Frøysnes har nærmere 20 års erfaring som skuespiller både på institusjonsteatre og i det frie feltet i Norge og i utlandet. Hun har en mastergrad i teatervitenskap fra Universitetet i Frankfurt am Main og klassisk skuespillerutdannelse fra Rose Bruford College i London. Hun var fast ansatt i flere år som skuespiller ved Teatret Vårt i Molde, har blant annet spilt på Nationaltheatret, Det Norske Teatret og Black Box teater i Oslo og gjort en rekke produksjoner i Helsingfors, København, Frankfurt, London og Berlin. Frøysnes har skrevet mye om teater, både i tidsskrifter og aviser, samt arrangert seminarer om ulike faglige spørsmål innen feltet.

– Jeg har et dypt engasjement for teater som kunstform, og jeg gleder meg virkelig til å ta fatt på arbeidet i Kilden.

Tekst: Nina Zachariassen og Fred Arthur Asdal

Irene Svendsen

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt