Punkrockens Bjørneboe
Foto av bandet Honningbarna foran sort bakgrunn
TAR ENGASJEMENTET TIL TEATERSCENEN: Teatersjef Valborg Frøysnes mener Honningbarna har mye til felles med Jens Bjørneboes opprør og samfunnsengasjement. Bandet har skrevet musikken til Jonas, og deltar også på scenen. Fra venstre: Karl Johan Tomas Berglund, Nils Jørgen Nilsen, Christoffer Trædal, Edvard Haraldsen Valberg og Johan Hansson Liljeberg. Foto: Jacob Buchard

De er et av landets mest aktive og markante rockeband og trodde teatersjefen hadde ringt feil da hun spurte om de ville være med i forestillingen Jonas. Men nå er de klare for teaterscenen.

Honningbarna er den kanskje mest overraskende ingrediensen i Valborg Frøysnes’ første oppsetning som teatersjef i Kilden. Statusen som et av landets mest aktive og populære rockeband betyr fint lite når de nå tar til på helt nye oppgaver, nemlig å lage musikk til dramatiseringen av Jens Bjørneboes roman.

Da Valborg Frøysnes først kontaktet bandets gitarist Christoffer Trædal, og han hadde forsikret seg om at hun ikke hadde ringt feil, måtte bandet diskutere henvendelsen grundig. Å bidra med musikk til en teateroppsetning var en oppgave de ikke hadde forventet å få.

– Det gikk ikke lang tid før vi skjønte Valborgs intensjoner med forestillingen. Hun fortalte ærlig og åpent om prosjektet, både tematisk og om å åpne opp teateret for nye grupper. Hun kommuniserte tidlig at hun ikke ønsket oss i stykket fordi vi spiller punkrock eller at vi er fra Kristiansand, men at hun genuint trodde at vi kunne bidra til det hun ønsker å uttrykke med Jonas, sier Trædal.

Nye rammer

Bandmedlemmene innrømmer at de må forholde seg til en rekke nye elementer ved å bli en sentral del av en ambisiøs teateroppsetning i hjembyen. Dynamikken i det kreative arbeidet har vært svært annerledes enn hva de er vant med.

– Vi pleier jo å gjøre hva vi vil, uten å behøve å tenke på noen andre. Nå har vi vært helt avhengige av å forholde oss til en rekke andre personer, som heldigvis kan en hel masse om ting vi ikke har noe peiling på. Det gikk ikke lang tid før det føltes helt naturlig, sier Edvard Valberg.

Mye til felles

Honningbarna har siden sin selvtitulerte EP i 2010 blitt kjent som et av få band i den norske rockejungelen med sterke meninger blant annet om politiske spørsmål. Bandmedlemmene viser et tydelig engasjement for Bjørneboes måte å uttrykke seg på. Vokalist Valberg utdyper:

– Når en leser Bjørneboe i 2020 er det lett å tenke at noe er utdatert, vi lever jo ikke i samme tid. Men det evige med Bjørneboe er hans evne til å kombinere det provoserende, harde og tøffe med en varme, kanskje også ømhet og menneskelighet til sine karakterer. Hvordan han knytter alle sine politiske og eksistensielle spørsmål opp til livet vi alle lever. Det er noe vi også ønsker å gjøre med musikken vår, forteller Edvard Valberg.

Selv de færreste voksne mestrer livet, oss selv inkludert

Han mener tematikken i Jonas i høyeste grad er aktuell i 2020, at det norske skoleverket fremdeles setter barn i båser. Han trekker blant annet frem hvordan Oslo-skolen opererer med «livsmestring» som vurderingsgrunnlag. – Hvordan kan vi forvente at skolebarn skal mestre livet? Og hvem bestemmer hva som er livsmestring? Selv de færreste voksne mestrer livet, oss selv inkludert, mener Valberg.

Hva kan teaterpublikummet forvente seg av Honningbarnas musikalske bidrag i Jonas?

– Vi håper vi kan bidra med musikk som beskriver stemningene i romanen, det være seg kaoselementer eller helt andre uttrykk. Det vil være naturlig å skrive en del ny musikk til dette, men det kan også hende at vi kombinerer dette med noe litt eldre, eller noe vi skriver om til å passe til oppsetningen, sier gitarist Christoffer Trædal.

Les også:

 

Tekst: Kjetil Nordhus
Foto: Jacob Buchard

Irene Svendsen

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt