Symfonisk vennskap
Styret i Crescendo: Arne Bang, Tulla Wahlstedt, Kjetil Nordhus og Marit Sæther utenfor Kilden. Elfie Dørum og Preben Tellefsen var ikke til stede da bildet ble tatt.

Crescendo er navnet på Kristiansand Symfoniorkesters nystartede venneforening. De vil gjerne ha med så mange musikkelskere som mulig.

Fremfor alt ønsker vi å bidra til at flere skal få oppleve symfonisk musikk i sitt rette element, i konsertsalen, sier initiativtaker til Crescendo, Tulla Wahlstedt.

Sammen med Kjetil Nordhus, Elfie Dørum, Arne Bang, Marit Sæther og Preben Tellefsen ble grunnlaget for en venneforening for Kristiansand Symfoniorkester lagt tidlig i 2018.

– Du kan sammenligne oss med supportere, kanskje. Det er ganske vanlig verden over at et symfoniorkester har en venneforening, det blir et sosialt nav med et utspring av aktiviteter og fellesskap rundt musikken, kunst og kulturopplevelser, sier Tulla.

Som medlem blir du blant annet invitert på førsnakk, besøk backstage, kulturhelg i Aarhus og mange andre spennende aktiviteter.

– Vi tror det kan gi store ringvirkninger for alle som er med, sier Arne Bang.

Med sin mangeårige fartstid fra Punkt-festivalen, der publikum i mange år har møtt opp til annerledes og eksperimentelle musikkopplevelser som stimulerer sansene og tankene, tror han det er viktig å minne hverandre på hva musikk gjør med oss som mennesker. At gjensidigheten og dynamikken som oppstår mellom orkester og publikum skaper unike øyeblikk du ikke kan gjenfinne i et opptak.

– Det er jo selve opplevelsen som er kjernen, og de veldig gode opplevelsene i musikkens verden kan forandre deg, hvis du velger å være åpen for det, sier han. Bang tenker at det av og til er viktig å velge utradisjonelt og søke nye inntrykk fra kunst og musikk for å tillate selvutvikling og utvide horisonten.

– Man må slippe taket litt. Våge å ta det inn. Plutselig skjer det noe på dypet, og du oppdager kunst på ulike plan som virkelig beriker deg som menneske, sier Bang.

– Slike reiser er et utrolig spennende univers å begi seg inn i, og noe vi ønsker at flere skal få del i. Det er en av de viktige grunnene til at vi engasjerer oss i Crescendo, sier han.

For Kjetil Nordhus var det viktig å gi sitt bifall til alle de positive virkningene Kristiansand Symfoniorkester gir for byen og for Sørlandet. Han forteller at han satt på pub i London da Tulla ringte, og at han reagerte entusiastisk på forespørselen.

– «Dette har jeg lyst til,» svarte jeg. Jeg kjente umiddelbart at jeg følte det var viktig å støtte opp om og bidra inn mot det som skjer av positive ting på musikkfronten i byen vår. Jeg er opptatt av å fremsnakke det som er verdt å fremsnakke, sier Nordhus.

Venneforeningen har allerede fått mange medlemmer. Nå ønsker de seg flere. Gjerne en dobling av antallet.

– Vi har allerede et bredt nedslagsfelt, med medlemmer i alle aldre. Det er fantastisk. Dessuten gir det meg, på et helt personlig plan, enda en grunn til å få med meg flere av de konsertene jeg gjerne vil oppleve, sier Nordhus.

Alle som har bidratt til oppstarten av venneforeningen er opptatt av å bryte ned noen slitte oppfatninger om kunst og musikk som ikke hører hjemme i en by med et rikt tilbud på kulturfronten.

– Et profesjonelt orkester av høy klasse er noe av det som er med på å skape en by. Det er selvsagt, og det ønsker vi å støtte opp om,
sier Marit Sæther.

Tekst og foto  Amund hestsveen

Bli medlem

Meld deg inn i dag på crescendokristiansand.no

Medlemskapet koster 200,- pr. år.

Er du KSO-abonnent er medlemskap i Crescendo gratis.

Kilden

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt