Trolle – Fra bok til scene

Trolle cover tegning
Da Alexander Rybak turnerte med Fairytale, begynte han å skrive på eventyret om Trolle. Ti år senere er han klar for å skape magi på musikalscenen. Når Kilden åpner dørene til urpremiere i november, blir det en sanselig og visuell fest med spektakulære kostymer og stor scenografi.

2009-2017

Våren 2009 begynner Alexander Rybak å skrive historien om Trolle. Han vil lage en barnebok med musikk, og skriver sangene mens han turnerer Norge rundt etter braksuksessen med Fairytale i Eurovision.

Vi skal lage en visuell fest
Jostein Kirkeby-Garstad, regissør

Bilde av Jostein Kirkeby- Garstad portrettSommeren 2014 sitter Jostein Kirkeby-Garstad på kafé i Oslo. Han er i innspurten som regissør for Disney-musikalen Skjønnheten og udyret. I en kaffepause leser han en artikkel om Alexander Rybak som skriver barnebok om et lite troll. Han tenker at dette helt sikkert kan ha potensial til å bli en god musikal. Kirkeby-Garstad tømmer kaffekoppen og går tilbake til prøvene på Christiania Teater. En uke senere tikker det inn en SMS på telefonen hans: «Hei! Vi kjenner ikke hverandre, men jeg lurer på om du kunne tenke deg å lage en musikal sammen med meg? Hilsen Alexander Rybak» De møtes for en rask prat og bestemmer seg for å skrive en familiemusikal. Første synopsis er klart samme høst, men først fire år senere kan de to kunstnerne presentere et manus de er fornøyd med.

I oktober 2015 trykker Dagbladet anmeldelsen av boka Trolle: «Musikere ser ut til å lykkes bedre som barnebokforfattere enn mange andre kulturkjendiser. Alexander Rybak er ikke noe unntak.»

2018

I juni har Kilden Teater og Konserthus godkjent prosjektmandatet for musikalen, og i desember er det kunstneriske teamet – med regissør, scenograf, kostymedesigner og lysdesigner – på plass

2019

Bilde av Ingeborg Walther portrettI januar møter 71 unge damer opp til audition for rollen som Alva. Ingeborg Walther får jobben. 19-åringen er blant annet kjent for å ha deltatt i The Voice på TV2. Ingeborg kjøper en blå bok. I den skriver hun om Alva.

– Jeg prøver å beskrive hvordan hun er og hvordan hun tenker. Jeg er veldig spent på hva regis- søren synes når jeg skal presentere det, sier Walther.

22. mai er det modellpresentasjon. Teatersjef Amalie Nilssen åpner møtet på entusiastisk karmøydialekt og perfekt engelsk: «Dokker! No ska me forvandla ein best selling book te eit best selling show!»

I en sort kasse har scenograf Libby Watson laget en liten modell av scenen, der gylne trestammer rammer inn landsbyen og danner trollskogen hvor historien skal utspille seg.

På gulvet legger kostymedesigner Helena Andersson ut alle skissene av kostymene.

– Siden Trolle er utstøtt fordi han ikke har noen hale, skal de andre trollene ha veldig store haler. Og for at det skal se ut som om det er mange troll på scenen, skal det sys på flere hoder på kostymene, sier Andersson.

6. juni opptrer Alexander Rybak og Ingeborg Walther i TV-programmet Allsang på grensen. Det er første gang en av musikalens sanger blir fremført offentlig.

11. juni avholdes ny audition. 41 gutter møter opp i håp om å bli en av forestil- lingens fire småtroll.

14. august kommer Alexander Rybak innom Kildens kostymeavdeling for å gjøre avstøp av føttene, før de skal omskapes til Trolles føtter. Samme dag skal han fotograferes til dette magasinet.

15. august er det sesongstart for KSO, og Alexander Rybak presenterer musikk fra Trolle.

I september og oktober forberedes verdens- premieren i Kilden. Skuespillerne starter prøvene i teatersalen. I den store verkstedhallen jobber snekkerne med å gjøre scenografens ørsmå modeller til store kulisser, og i kostymeavdelingen blir metervis med stoff til spektakulære kostymer.

Jostein Kirkeby-Garstad har regissert flere store musikaler, blant annet Evita, Annie og den prisvinnende Billy Elliot. Nå er han igjen i innspurten av en produksjon, denne gang også som manusforfatter.

Han har latt seg inspirere av både Ringenes herre, Skjønnheten og udyret og NRK-produksjonen Vikingane.

– Vi har alt som skal til for å lage en visuell og veldig musikalsk fest, sier Kirkeby- Garstad.

7. oktober er det prøvestart i Store prøvesal i Kilden.

11. november skal dekorasjonene være ferdige og skuespillerne er klare til å gjennomføre sin første prøve med kostymer.

28. november klokken 17.25 står 22 skuespillere, ungdom og barn bak scene- teppet i Teater- og operasalen. Snart stilner summingen fra publikum. Når teppet går opp er det verdenspremiere på Trolle i Kilden Teater og Konserthus.

Les mer og kjøp billetter til Trolle

Irene Svendsen

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt