Et varslet dødsfall på Kildens operascene

Giordano Bellincampi,
sjefdirigent KSO

Kari Postma,
sopran

Adam Frandsen,
tenor

Audun Iversen,
baritone

Når hovedpersonen i «La Traviata» faller om i høst, er det en av verdens mest kjente operascener som utspiller seg.

– DET ER SPENNENDE å gjøre en rolle som har så mange registre. Gledespiken Violetta vet
at hun skal dø, men lever livet med fester og champagne. Men så finner hun kjærligheten, sier sopranen Kari Postma. Violettas elskede Alfredo Germont fremføres av den danske tenoren Adam Frandsen. Faren Giorgio Germont synges av en av Norges største operastjerner, Audun Iversen. Orkesterets faste dirigent Giordano Bellincampi er kjent både for sin forkjærlighet for Verdis musikk, og for å være en usedvanlig dyktig operadirigent.

– Med han som dirigent tror jeg dette blir veldig bra. Han får alle til å føle seg trygge, sier Kari Postma, som synger hovedrollen.

Fornyer, kranglefant og romantiker

Dansk-italienske Giordano Bellincampi beskriver Verdi som en stor fornyer av operatradisjonen. Blant annet arbeidet han med den musikalske dramaturgien på en ny måte ved å gripe fatt i librettisten, forfatteren som skrev ordene til musikken.

– Verdi brukte hele sitt liv på å krangle med sine librettister. Det finnes tykke bøker med brev hvor han ber dem om å kutte i teksten slik at dramaet kommer tydeligere frem, forteller han.

Også tematisk var Verdi tidlig ute.

I «La Traviata» bringes borgerskapets problemstillinger for første gang på scenen. Men komponisten dømmer ikke, han har sympati for alle sine hovedpersoner, og trente ører kan høre hvordan han viser det når hver enkelt person skildres musikalsk.

– Alt i 1. akt når de to elskende snakker for første gang etableres noen melodiske linjer som vi hurtig kan gjenkjenne og forbinde med de to personene. Disse melodiene vender stadig tilbake når de to erindrer sitt første kjærlighetsmøte. På den måten får publikum også hjelp til å finne igjen de følelsene som etableres i starten av operaen, forklarer Bellincampi.

«EN AV DE VAKRESTE OG SÅRESTE KJÆRLIGHETSHISTORIENE JEG VET OM» Frøydis Emilie Lind, operasjef

Frigjort, ikke fallen

La Traviata betyr «den falne» på italiensk. Det synes operasjef Frøydis Lind er litt urettferdig.

– Jeg tenker ikke på Violetta som en prostituert, men som en frigjort kvinne, en livsnyter, sier hun. La Traviata er basert på Alexandre Dumas roman «Kameliadamen», som igjen er basert på en sann historie. Og det blir ingen happy ending.

– Det går jo veldig galt. Violetta dør av tuberkulose, etter å først ha ofret luksuslivet i Paris til fordel for livet på landet med sin kjære, sier Lind. Den kompliserte kjærligheten mener Bellincampi er et av Verdis yndlingstemaer.

– Han viser oss at kjærligheten setter fri, men at den også er et fengsel. I «Rigoletto», som Kilden satte opp i 2015, holdes hovedpersonen Gilda fanget av sin overbeskyttende far. Også det ender grusomt. Nok engang er temaet sammenstøtet mellom samfunnet og den enkelte persons behov for å følge kjærligheten, sier KSOs musikalske leder.

Fri fantasi med konsertant opera

Kristiansand Operakor gir liv til festscenene og er for anledningen forsterket med både sangstudenter fra UiA, sangere fra Kristiansand Vokalensemble og håndplukkede herrestemmer fra inn- og utland. I likhet med fjorårets «Rigoletto» fremføres oppsetningen konsertant, det vil si uten kostymer eller scenografi. Forestillingen tekstes på norsk, og solistene får enkel regi, utformet av tidligere teatersjef Ingrid Forthun.

– Regien og teksten er med på å formidle handlingen i det som er en av de vakreste og såreste kjærlighetshistoriene jeg vet om, sier operasjefen.

Dirigent Bellincampi mener en konsertant- versjon gir en mulighet for publikum til å følge musikken og teksten uforstyrret, og la fantasien arbeide. – Så blir det opp til den som hører å overføre inntrykkene enten til 1850-årenes Paris, eller til sin egen hverdag, avslutter han.

TEKST KRISTIN ØYGARDEN

[dfd_info_box icon=”dfd-icon-comment_3″ style=”style-01″ layout=”layout-01″ title=”OPERASJEFENS KOMMENTAR” title_ibg=”” title_t_heading=”” title_font_options=”tag:div” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”tag:div” title_d_heading=””]Det er mange fordommer mot opera:
Tykke hylende damer som bruker en halvtime på å dø og som fremfører tåpelige historier uten substans eller relevans for dagens publikum. Men mange har sjelden eller aldri sett en operaforestilling live. Det er noe helt annet å oppleve opera i en sal. Uansett hvor godt musikkanlegg du har, vil det aldri kunne gjengi magien i den menneskelige stemmen.
Kilden Opera ønsker å fjerne folks fordommer og vise hvor sterk, vakker, morsom og relevant opera kan være. Så vil noen hevde at en konsertant opera ikke er «ordentlig» opera. Men vår erfaring fra da vi gjorde «Rigoletto» i 2015, var at publikum ble fanget av operaens magiske univers – også uten scenografi og kostymer. Det er tross alt musikken som skaper dramatikken![/dfd_info_box]