Vil ha de beste til byen
Bilde av artist Angélique Kidjo
SUPERSTJERNE Angélique Kidjo besøker Kilden 3. Juni.

Kilden Kultur avvikler 200 forestillinger for nær 70 000 publikummere hvert år.

Kilden Kultur kan beskrives som kulturhuset i Kilden. Mens Kilden Teater, Kilden Opera og Kristiansand Symfoniorkester skaper egne kunstneriske produksjoner, henter Kilden Kultur artister og kunstnere utenfra; det være seg internasjonale musikere, danseensembler, stand-up og humorshow, julekonserter eller figurteater. For å nevne noe.

– Det er en ganske omfattende kabal som skal legges, sier Daniel Stamnes, som har ledet Kilden Kultur de siste fire årene.

Han er også bookingsjef og prosjektleder, alt etter hvem han jobber med. Med to og en halv stilling på kontoret gjelder det å være fleksibel når både seniorer, småbarnsfamilier, ungdom, 30-, 40- og 50-åringer skal få et kulturtilbud som fenger.

Nå er vi fast stopp på Angélique Kidjos turnéliste

Daniel Stamnes, leder Kilden Kultur

 

Kidjo tilbake

Stamnes og kollegene har en A-liste med drømmeartister. Den holdes hemmelig. Det er krevende å lokke de store, internasjonale artistene til Sørlandet.

– Vi forsøker å selge Kilden så godt vi kan, med aktiv bruk av nettverk og mellommenn. Kristiansand er i denne sammenheng en liten by, og derfor er det utfordrende å trekke de virkelig store artistene hit, sier Stamnes.

– Hvordan føles det å lykkes med en drømmebooking?

– Ah, det et stort kick!

– Hva er det største kicket hittil?

– Jan Garbarek. Han er en eksklusiv artist som gjør få konserter. Da han var her i 2018, hadde han ikke spilt i Kristiansand siden tidlig på 80-tallet. Det ble en fantastisk kveld. For en gangs skyld glemte jeg at jeg var arrangør, sier Stamnes.

Til sommeren kommer Angélique Kidjo tilbake til Kilden. Hun var her første gang i 2016, og konserten ble utsolgt.

– Hun er en stor internasjonal artist. Likevel ble hun overveldet over at det er et så dedikert publikum her, helt nederst i Norge. Nå er vi fast stopp på Angélique Kidjos turnéliste. Det er vi stolte av, sier Stamnes.

 

Nasjonalballetten

Kilden Kultur strekker seg ikke bare mot toppene. Programmet må ha bredde og tilby kvalitetsproduksjoner innen smalere sjangere som samtidsdans og figurteater. Dette kan være ressurskrevende.

– En forestilling med samtidsdans kan bety utgifter til ensembler på 20 til 40 personer som skal fly, spise og sove, i tillegg til honorarene vi betaler. Men øyeblikkene de skaper på scenen er verdt det. Forestillingene trekker et ganske ungt publikum, og det et er fint å kunne tilby dem toppartister i hjembyen, sier Stamnes.

Han har flere danseforestillinger på programmet i 2020. Blant annet kommer Nasjonalballetten UNG tilbake. Det gjør også den legendariske St. Petersburg Ballet Theatre.

Også årets konserter spenner vidt. Fra Arve Tellefsen i SeniorKilden til viking-musikk med Wardruna.

Og mens publikum kan se frem til en variert vårmeny, er Stamnes selvsagt godt i gang med å booke høstens program.

 

Tekst: Nina Zachariassen

Irene Svendsen

Åpningstider:
Man–lør: kl. 11.00 – 16.00
Søndag: stengt